Nu väntar kapprustning och internetcensur!

Domen mot personerna bakom The Pirate Bay blev oväntat hård. Men kampen om nätet och fildelningen har bara börjat. Nu väntar kapprustning. Nu går båda sidor ned i sina skyttegravar. Fildelarna kommer att lägga sina tjänster utomlands, med lager på lager av anonymitetsskydd som gör det svårt att veta vilka personer som står bakom. Myndigheter och upphovsrättsindustrin kommer att driva fram nya lagar med alltmer långtgående övervakning av människors användning av internet i syfte att komma åt fildelningen. Storebror breder ut sig, alltså. Och upphovsrättsindustrin kommer att kräva filtrering av internet – censur – till att börja med i form av en statligt beordrad spärr av The Pirate Bay. Jag skrev nyligen på Den Nya Välfärden en skrift om internetfiltrering med titeln ”Storebror tar fram munkavlen” – du kan ladda ned den gratis eller beställa den här.

SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 DN1 DN2 DN3 Ex1 Ex2 Ex3 AB1 AB2 AB3 AB4 AB5 AB6

————————————————

Twitter.
Jag finns på Twitter, Bloggy och Jaiku under användarnamnet ParStrom, där jag kommenterar allmänna samhällsfrågor, bli gärna följare. Klicka på länkarna för en förhandstitt. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre mikrobloggar under användarnamnet StoppaStorebror. Mina kritiska och politiskt inkorrekta tankar i genusfrågan kan följas i alla tre under användarnamnet GenusNytt.

21 svar to “Nu väntar kapprustning och internetcensur!”

 1. Blogghelvetet.se » Blog Archive » Hands up and drop that torrent Says:

  […] Nu väntar kapprustning och internetcensur! […]

 2. Rog Says:

  Det är en trist, mörk tyst framtid vi har framför oss…

 3. Fumlan Says:

  Sverige är nu officiellt en nation där budbäraren hålls ansvarig för innehållet i den kommunikation som förmedlas. Jag kan inte längre se att det finns någon affärsmässig grund för t ex. internetoperatörer, inte telefonoperatörer heller för den delen. De riskerar nu att när som helst anklagas för medhjälp till allsköns brott, allt från olaga hot till barnporr eller terrorism. Tingsrätten har nu bestämt att sveriges era som IT-nation är över, gonatt.

 4. Efter Pirate Bay-domen - är internetleverantörer härnäst? « Nils Holmlöv Says:

  […] Även Pär Ström, självutnämnd Integritetsombudsman, har bloggat om domen och förutspår ett upptrappat krig […]

 5. Sverigehatare Says:

  Sverige är en polisstat.

  Svensk polis manipulerar med bevisning och begår mened i syfte att upprätthålla myten om Sverige som rättsstat. Sanningen motarbetas med alla tillbuds stående olagliga metoder. De oskyldigt dömda, vilkas liv ödeläggs, utpekas som RÄTTSHAVERISTER och förlöjligas av människor som saknar förmåga att tänka kritiskt.

  Hjälp till att förmedla sanningen om det svenska korrumperade rättsväsendet. De kriminella poliserna ska exponeras så att omvärlden får veta vilka som dödar rättssäkerheten i Sverige.

 6. lars Says:

  Framtiden tillhörde ungdomen

  I och med att det öppna Internet nu sakta kommer att delas upp i virtuella smådelar, dolda för oss andra, försvinner möjligheten att vi tillsammans med våra ungdomar skapar förutsättningar för en tillvaro med ett öppet informationsflöde. Där låg våra ungdomars chans.

  Bryr mig personligen inte så mycket om The Pirate Bays vara eller inte vara. Vad Carl Lundström personligen haft för syfte är lite suspekt.

  Konsekvenserna av domen överskuggar de små piraterna med hästlängder.

  Det är tragiskt att amerikanska ekonomiska intressen nu sakta kommer att börja ta över kontrollen och övervakningen av Internet. Jag är säker på att Google aldrig kommer att fällas. Inte beroende på att man är mer laglydiga utan att man är ekonomiskt mäktiga.

  Förklara skillnaden för en 17-åring om du kan.
  Jag tänker inte ens försöka.

 7. lars Says:

  Problemet nu är att de icke helt insatta tror att det handlar om TPB:s vara eller inte vara. Tyvärr är frågan mycket större och viktigare än så.
  När nu Industrialisterna nu möter tjänstesektorsfolket är det våra ungdomar som får sitta emellan.
  Sorgligt, vi behöver de möjligheter ett öppet Internet var på väg att skapa för dem.

 8. Blogghelvetet.se » Blog Archive » Kvällens läsning, en dom. Says:

  […] Piratpartiet, Andra bloggare Stationsvakt, perpettersson, agp29, Jinge, silverunit, filindeblogg, Pär Ström, Hell-man,Kulturbloggen, Röda Malmö Tags: bloggar, Demokrati, fildelning, frihet, […]

 9. Mikael Says:

  Oroa er inte. Vi avsätter de odugliga politikerna och förändrar lagarna. Om 51 dagar är det EU-val och om 520 dagar är det val till Sveriges riksdag.

  Vi är folket! All makt utgår från oss!

 10. David Says:

  Domen handlade var aldrig i närheten av Pirate Bays vara eller icke vara. Servrarna ligger utomlands och det finns gott om människor som kan hålla i driften.

  Däremot handlar domen om internets existens och utformning. Om människor kan hållas ansvariga för att underlätta fildelning, kan ingen tillhandahålla varken hårdvara eller internetuppkoppling. Om människor kan hållas ansvariga för vad andra lägger upp för information eller till och med vad det finns för information på ställen det finns länkar till, då har hela internet förklarats olagligt. Internet är ett enda stort nätverk.

  Fantasistraffen som dömts är helt ogrundade. Grov misshandel ger 90 dagar i fängelse. Någon i Örebro dömdes i dagarna till ett halvår för medhjälp till mord. Ett år? Kollar vi sedan på de 30 000 000 kronorna, så undrar jag hur de räknade (jag har läst domslutet)? I Sverige är skadestånd låga. Hur mycket pengar får du i skadestånd om du blir misshandlad? Felaktigt avskedad? Om du felaktigt dömd får sitta i fängelse några år? Du närmar dig inte de 30 miljonerna om du drabbas av allihop!

  De positiva delarna är givetvis att tingsrättens dom inte spelar någon roll, mer än symboliskt just nu. De högre instanserna litar jag generellt på än så länge (trots att de inte ansåg att epost skyddas av brevlagen). Symbolerna blev dock inte de skivbolagen tänkte sig. Pirate Bay blev martyrer och folkhjältar. Ung pirat är nu Sveriges största ungdomsparti och piratpartiet ökade sitt medlemsantal med 5000. Domen var så överdriven och galen att folk generellt har förstått att något med domen inte gick rätt till, även om de varken vet något om vårt rättsystem eller teknik.

 11. ST Says:

  Hmm, the war is begun.

  And always root for the underdog. :-()

 12. Figaro Says:

  Vill ni veta vad jag tro om det hela.
  1: Må hända att fildelingen går ner nu ( som visat ) ett tag.
  Tills de som faktisk kan datore och sånt bra har byggt upp nya system som innehåller olika anonymsiterings tjänster och stark kryptering!
  2: Polisen kommer och får det väldigt jobbigt sedan för att nu kommer folk så som Teroister och annan ”tung” brotslig verksam börja använda dessa mycket starka krypterade och skydda nätverken ( se bar TOR närverket som på senare år har blivit betydligt mycket snabbare )

  Sedan sitter polisen/FRA och klia sig i huvudet och fråga sig vem är Terrorist och vem är bara en enkel fildelare.

  / FIGARO

 13. Kriget om Internet är över! « infallsvinkel Says:

  […] Mina moderata karameller, Badlands Hyena, Svensk Myndighetskontroll, Scaber Nestor, Per Ström, Copyriot, Copy me happy, Deepedition, Swartz, Farmor Gun, Enligt min humla, Wagenius, Widén, […]

 14. farmorgun Says:

  Du har helt rätt. Just nu pågår trianguleringsförhandlingar i EU om Telekompaketet, där vi alla görs till kunder hos internetleverantörer, som ska åläggas skyldighet att filtrera/censurera samt vidta åtgärder i det fall deras kunder gör sig skyldig till intrång i upphovsrätten – enligt Sarkozys modell. Dessutom vill MEP:er i Storbrittanien att telebolag ska erbjuda kunder paketlösningar, vilket förhindrar eget val av programvara. Är en kund missnöjd med utbudet ska denne kunna byta leverantör. Spelet om detta kommer att pågå ända fram till Europaparlamentets plena den 5 maj, nu närmast i ITRE-utskottet den 21 april. Avslutningsvis – tack för alla aktuella medialänkar, som jag kopierade rakt av, då jag var i tidsnöd inför en resa till Södertälje och matchen mellan Telge – Solna, d v s andra mötet av fem i SM finalen i dambasket, som Telje vann med 85-62. Imorgon kommer jag att vara rejält hes.

 15. Blogghelvetet.se » Blog Archive » På vilket sätt är det bra? Says:

  […] Nu väntar kapprustning och internetcensur! […]

 16. Max Keiser for president Says:

  Lyssna på veckans avsnitt av Max Keiser och Stacy Herbert där de tar upp domen mot Piratebay, tillväxten av Piratpartiet och fildelning i allmänhet.
  De pushar också för sin nya kommande tjänst piratemyfilm.com

  http://maxkeiser.com/2009/04/19/1026-the-truth-about-markets-18-april-2009/

 17. Kurt Wered Says:

  Rog,
  SJÄLVKLART är det en trist framtid som väntar. Att det verkar som om mängden struntprat på nätet nu kommer att minska en smula gör dock inte saken värre – snarare kan det väl ses som en marginell förbättring. Inför den stora katastrofen.

 18. Tommy Jonsson Says:

  Dommen är en kamp David mot Goliat. Där Goliat vann kampen i TR men förlorade. Goliat måste anpassa sig efter den nya teknologien. David är ung, kunnig och förlusten har bara sporrat ytterligare.
  Jag är beredd att satsa på David för integriteten och demokratin.

 19. Dennis Nilsson Says:

  Byggt för att hålla.

  Internet är baserat på en teknik avsedd att överleva ett totalt termonukleärt världskrig och ändå leverera medelandet helt oavsett vad som händer. Att tro att man kan på något vis lagstifta sig runt denna verklighet är skrattretande.

  Alla försök till begränsningar på internet har, och kommer alltid att, byggas runt och i slutändan så kommer meddelandet fram. Även om vi så sysslar med fullskaligt atomkrig.

 20. Jonas Lind Says:

  Ja. du har helt rätt i att konflikten är onödigt polariserad. Den största delen av skulden för detta lägger jag på IPR-lobbyn som sin vana trogen agerar maximalistiskt.

  Om ditt enda verktyg är en hammare är alla problem en spik. De skivbolagsadvokater vars enda verktyg är att stämma folk kommer naturligtvis att försöka lösa alla affärsmässiga problem med att stämma folk.

  Mediaindustrin borde kasta ut sina advokater ur ledningsgrupperna och sätta sig ner och fundera igenom sin affärsmodell.

 21. Tommy Jonsson Says:

  Jonas Lind:
  Jag delar din uppfattning. De måste modernisera sin affärsmodell inte konservera den.
  Gammelmedia förlorar också till bloggvärlden.
  Var står vi om 10 år? Ge oss din uppfattning Pär Ström.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: