Finnarna flyr svensk storebror

Nu rapporterar media att den finsksvenska teleoperatören TeliaSonera flyttar epostservrarna för sina finska kunder från Sverige till Finland. Orsak: Företaget vill inte att dess finska kunder ska drabbas av den svenska FRA-övervakningen.

Som bekant ligger ett förslag i den svenska riksdagen om att låta Försvarets Radioanstalt filtrera, läsa och lyssna på i princip all elektronisk trafik som passerar Sveriges gränser. Telefonsamtal, epost, sms, fax, surfande. Lex Orwell kallas detta absurda lagförslag, som riskerar att klubbas igenom när det kommer upp i riksdagen i juni.

TeliaSoneras beslut visar att den svenska övervakningshysterin nu till och med börjar få näringspolitiska konsekvenser. Tidigare har Google sagt att man inte vill ha servrar i ett land med den sortens generell avlyssning och övervakning. Sverige riskerar att drabbas ekonomiskt av att näringsverksamhet flyttar utomlands. Men ännu viktigare är förstås strypningen av den personliga integriteten.

Vi på tankesmedjan Den Nya Välfärden förbereder en motoffensiv mot Lex Orwell. Så håll ögonen öppna den närmaste tiden. Tidigare antistorebrorsmaterial från oss finns här.

3 svar to “Finnarna flyr svensk storebror”

 1. Johan Says:

  Det är tydligt att politikerna börjar bli alltmer trängda i FRA-frågan. Folkpartiet har nu utformat ett standardbrev till alla som hör av sig i ärendet. Brevet innehåller grova sakfel, och som väljare blir man mycket betänksam. Låt mig ta två exempel ur deras text:

  ”FRA:s underrättelseverksamhet är alltså till för försvarets ändamål och har inget att göra med t.ex. polisens underrättelsearbete.”

  Fel. Sedan länge har FRA biträtt polisen och kommer också att få göra det i fortsättningen. FRA:s polisiära spaning ryms inom det nya begreppet ”yttre hot”, som alliansen drev igenom i fjol. Om det är någon gren hos polisen som FRA torde samarbeta med, så är det väl just underrättelseenheten. Därutöver nämns ju Tullverket och Säkerhetspolisen som uppdragsgivare.

  ”Sökbegreppen som används får inte rikta sig mot en enskild person om det inte finns extrema undantagsskäl.”

  Fel igen. Det är mycket allvarligt att fp försöker lura i medborgarna detta. I lagförslaget finns endast formuleringen ”av synnerlig vikt för verksamheten” , vilket är något annat än extrema undtantagsskäl. Det svagare ”av synnerlig vikt” är också ett högst godtyckligt begrepp, där det saknas närmare preciseringar i förslaget. S vill åtminstone ha klara definitioner i en katalog här.

  Är folkpartiets svar till väljarna medveten desinformation eller har man röstat ja till en vrångbild av lagförslaget?

  Dessutom: Alldeles oavsett vilka begränsningar som gäller för spaning riktad mpt enskilda, så kommer all kommunikation som passerar över gränsen att kunna filtreras. Riksdagens ledamöter tycks ha glömt bort vad lagrådet sa förra året:

  Lagrådet anmärker att detta intrång sker redan genom att staten bereder sig tillgång till teletrafiken och inte först när ett visst meddelande avskils för analys genom sökbegreppen. Karaktären av intrång förringas inte av att sökningen sker med automatiserad behandling.

  Just det. Kan det sägas tydligare?

 2. Frefisk Says:

  Det är mycket bra att du tar upp och noterar att telia flyttar sina servrar till finland.

  Folkpartiet sprider lögner, precis vad jag trodde.

  Tyvärr är jag rätt övertygad om att telia flyttar servrarna av kostnadsskäl. Det kommer kosta telia mycket pengar att ge myndigheterna de uppgifter som de kräver. Det är inte telia intresserade av.

  jag har inte fattat vilken typ och omfattning av övervakning myndigheterna har fått igenom idag.

 3. Johan Says:

  @Frefisk: Som Pär skriver ska alltså den vilandeförklarade signalspaningslagen upp på riksdagens bord igen i juni. Om vi inte alla gör våra röster hörda, så kommer lagförslaget att gå igenom ograverat. Alliansen har inga avsikter att ändra något i betänkandet. Det är i alla fall det intryck jag får i dialogen med några av nyckelpersonerna i riksdagen.

  Än så länge har FRA alltså ”bara” rätt att ägna sig åt eterspaning. Deras uppdrag har dock utökats genom den nya försvarsunderrättelselagen som riksdagsmajoriteten drev igenom ifjol. Där vidgades FRA:s och Must/KSI:s mandat från ”yttre militära hot” till ”yttre hot”, vilket kan vara lite vad som helst. Den lagen medger uttryckligen att spaningen får riktas mot personer här i Sverige, så länge hoten avser ”utländska förhållanden”.

  Allt detta har Pär förtjänstfullt rapporterat om på Stoppa Storebror-sajten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: