Dina bildäck kanske spionerar på dig

Tro det eller ej, men det kan tänkas att däcken på din bil spionerar på dig. Hemligheten stavas RFID.

I vissa bilar sitter en liten radiosändare av typ RFID inne i däcket för att rapportera lufttryck till bilens instrument. Det är bra. Problemet är bara att varje däck har sin unika kod, som alltså sänds ut med radiovågor. Utrustningen för att läsa av denna radiosignal är billig och allmänt tilgänglig. Det gör att det går för den nyfikne att bygga en mottagare som läser av vilka bilar som passerar och alltså spionerar.

Systemet för lufttrycksövervakning heter Tire Pressure Monitoring System, TPMS, och blir allt vanligare på fordon i USA. Jag vet inte om det finns i Sverige än och hur vanligt det i så fall är.

Läs mer här och här.

3 svar to “Dina bildäck kanske spionerar på dig”

 1. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro Says:

  Audi har i alla fall ett liknande system som tillval, men jag vet inte om de nyttjar RFID.

  Skulle tro att även andra premiumtillverkare har det som tillval.

 2. frefisk Says:

  Det går att få tryckövervakning på Citroen C5 vad jag vet. Troligen är det en radiosändare som sitter på fälgen (inte i däcket).

  Då är frågan, antag att du bygger en spionutrustning för att reda ut vilka fälgar som passerar. Vad skall du med den informationen sen? Sändaren är kopplad till en fälg, inte en bil.
  Om man vill veta vilka bilar som passerar en viss punkt kan man ställa en videokamera utmed vägen och filma, är inte det lättare?

  Registreringsskylten är ju kopplad till ett fordon, vilket utgör ett mycket bättre spionunderlag.

  Vad är ditt scoop Pär? Vad är det som är nytt som inte går att göra idag på ett enkelt och billigt sätt?

  För örigt anser jag att tryckövervakning av däcktrycket är helt onödigt och är en uppfinning utan relevans. Men det är en annan historia.

 3. björn Says:

  Om fälgnumrena inte är kopplade till en viss bils identitet är det bra. Vad som däremot är sämre, är om någon identiferar en viss bil vid ett visst nummer. Då kan man nämligen ha en automatisk övervakning och registrering av varje gång den bilen passerar någonstans. Automatisk övervakning är läskigare än manuell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: