Sjukhus röjer sjukdomsinformation via kontoutdrag

Genom tips har det kommit till min kännedom att en del sjukhus röjer känslig sjukdomsinformation om människor när dessa betalar sitt sjukhusbesök med kontokort. I kontoutdraget står det nämligen inte bara sjukhusets namn utan också vilken avdelning det gäller, eftersom sjukhuset lämnar den informationen till kontokortsföretaget. Därmed röjs i praktiken ofta vilken typ av sjukdom som personen ifråga har, och den informationen är åtkomlig för bland annat personal hos bank/kontokortsföretag.

Det är förstås betydligt mera känsligt om det står i kontoutdraget att man varit på ”Psykiatriska kliniken, Sahlgrenska sjukhuset” än om det bara står ”Sahlgrenska sjukhuset”. Man kanske heller inte vill att omvärlden vet att man varit på ”onkologi” (cancer), eller ”urologi”.

Enligt min källa lämnar Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Uddevalla sjukhus ut avdelningsinformation till kontokortsföretag. Hur många andra sjukhus i riket som gör det är okänt.

3 svar to “Sjukhus röjer sjukdomsinformation via kontoutdrag”

 1. frefisk Says:

  Det där låter inte alls bra! Har du försökt nå Sahlgreska för en kommentar?
  Kan man betala kontant?

 2. Anonym Says:

  Det är värre än så.

  För att bara nämna några exempel kan jag informera om att en MYCKET, MYCKET känd kvinnlig journalist på Aftonbladet har sökt vård på Karolinska, arbetsmiljö.

  Ett annat känt exempel är Tele2 där personalen roade sig med kunderna epost.

  Glöm allt vad sekretess skydd är för något.

 3. Rolf Green Says:

  Hej Pär! Jag är nyfiken på hur man gör med informationen i mitt landsting. har därför ställt den frågan till ekonomichefen i landstinget Kronoberg. Kommer det ett svar finns det att läsa på min blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: