Nu kan mobilen tatueras in i huden

 

En amerikansk ingenjör har utvecklat ett helt nytt koncept för mobiltelefoni. Knapparna tatueras in på armen, med en tryckkänslig platta under huden som drivs av blod och kommunicerar med Bluetooth. Dispelayen är tatuerad med en slags smart bläck som ändrar färg och därmed fungerar som display. Läs mer här på svenska, här är den ursprungliga källan.

Kommentarerna på den amerikanska sajten är symboliska. Allt ifrån ”creepy” till ”En sån vill jag ha!”. Det speglar nog rätt väl människors inställning till extrem high-tech.

Ett mellanting mellan människa och maskin kallas cyborg. Det finns fler exempel på hur människor sakta är på väg åt det hållet. Exempelvis finns det ju kommersiellt tillgängliga RFID-taggar avsedda för inoperering i människor (här).

Är det bra om vi blir cyborgar? Det är en stor och svår fråga som man inte kan svara enkelt på.  Om vi förutsätter att det som opereras in inte skadar kroppen genom strålning eller skadliga ämnen, är det då någon nackdel? Blir vi lättare att övervaka? Blir tekniken osunt beroendeframkallande genom sin närhet? Skriv gärna kommentarer om du har några tankar om dessa frågor.

Annonser

20 svar to “Nu kan mobilen tatueras in i huden”

 1. Anna Says:

  med tanke på hur mycket skada olika teknologier etcetera har orsakat genom historien framstår det som helt osannolikt att en sådan här typ av technology inte skulle skada.

 2. SixDays Says:

  Låter ungefär lika coolt som att 1978 tatuera in en KISS-Stjärna över ögat för att se ut som grabbarna i gruppen KISS…inte lika coolt 1988 eller 2008..

  Problemet med den där är ju att den inte tillför något egentligen, det är inte en smart produkt. Kanske användbart om man sitter på kåken, men störsändare blir ju allt vanligare på sådana ställen.

  Vad händer den dagen man vill uppgradera? En vanlig telefon lägger man i en låda (att sälja eller ge bort gamla lurar är inte att rekommendera då informationen de håller inte går att radera då det är flashminne) men vad gör man med en ful tatuering på armen? Det som är cool idag är ju obsolet imorgon, tönt faktorn när man år 2028 kommer med en intatuerad telefon på armen när alla andra har modulära chip som går att byta ut och inte syns lär vara maximal.

  Ett myrsteg mot William Gibson’s visioner, men inte mer än så.

 3. feministtjejen Says:

  allt har ju börjat mer eller mindre på detta vis, men idag så är det ju så att teckninken går så fort fram så bara om några år kommer detta vara helt ute och vad gör man då?
  och precis som sixDays säger så är det inte någon smart produkt, den har egentligen ingen smart funktion. det kanske hade varit bättre att lösa saker som att hjälpa de som vill höra med något mer effektivt inplantat till det eller något annat liknande.

 4. Magnus Says:

  En spektakulär uppfining.
  Säkert både kul och värdefull när den fungerar, men mindre kul att ha och göra med den dagen den tryckkänsliga plattan måste lämnas in på reparation eller bytas ut.

 5. Anna Says:

  ”…precis som sixDays säger så är det inte någon smart produkt, den har egentligen ingen smart funktion.”

  mobiltelefoner och internet framstog som rätt meningslösa i början. lixom ångmaskinen, och krutet…

  grejen är den att vanliga konsumenter (och företag också för den delen) har vanligtvis inte förmåga att inse vad de kommer vilja köpa i framtiden. det finns massvis med litteratur på detta området.

 6. En person Says:

  Om du läser lite mer seriösa artiklar kring detta, så inser du ganska snart att det här bara är ett koncept. Det har aldrig gjorts i verkligheten, och det finns ett antal hinder innan vi är där. Det gäller att se det här som ett koncept, inte som en fullständig lösning.

  Positiva åsikter kring saker liknande detta återfinns inom Transhumanisen, en ideologi/tankesätt som förespråkar att använda teknologin för att göra människor till mer än vad de är nu. http://en.wikipedia.org/wiki/Transhumanism ger en god sammanfattning, fylld med källor, kring detta. I takt med att tekniken går framåt så kommer transhumanismens betydelse för samhället – och mänskligheten – att öka.

 7. milla Says:

  Jag lockas inte av detta. Tycker att det är obehagligt till den grad. Jag vill vara organisk, inte mekanisk.

 8. Anna Says:

  En person,

  men vi använder ju redan technology för att förbättra våra kroppar. optiska linser. glasögon. antibiotika. titaniumskruvar. rotfyllningar. botox. silikoninlägg. pacemaker. höraparat. listan är lååång.

 9. Ulf Says:

  Jag har alltid drömt om att koppla samman den mänskliga hjärnan med datorn. Tänk att bara kunna ”tanka” ner all världens kunskaper, som man laddar ner musik från nätet. Alltså hjärnan som en gigantisk hårddisk. Då har vi löst skolproblemen! Alla blir genier och kan allting. Vi behöver bara bestämma oss för vid vilken ålder kunskapsöverföringen ska ske, sedan behöver ingen längre ägna en stor del av livet på skolbänken. Då tror jag också att allt våld i samhället försvinner, eftersom våld är de primitivas sätt att kommunicera på. Vi blir som gudar och vi skapar ett verkligt paradis. Religionerna blir överflödiga eftersom vi nu ”vet allting”. Jag ser mycket ljust på framtiden eftersom jag vet att den här utvecklingen redan så smått är på väg.

 10. feministtjejen Says:

  Anna: jag anser inte att denna produkt är nödvändig att föra in på marknaden, då man förmodligen bara om ett par år har tagit fråm bättre teknik och mer avanserade grejer. dessutom precis som jag säger har den inge bra konsept varför ska man ha en mobiltelefon i armen? det är klumpigt och svårt att både prata och svara, om man äns kan svara. och om man nu ska sätta in onaturliga saker i kroppen var för göra det med något som detta? man vet att det redan finns risker med att sätta in olika inplantat i kroppen för att kroppen stöter bort det, är det då inte bättre att sätta in något som värkligen är av nytta om man överhuvud taget ska sätta in något i kroppen?

 11. Anna Says:

  feministtjejen,

  du får tycka vad du vill. jag bara konstaterar att du reagerar precis som folk brukar reagera rent historiskt. och det är inget jag hittar på. jag bara återger forskning. Det finns ett välkänt citat då IBM’s VD uppskattade antalet datorer som skulle behövas i världen till 5 st! Han tyckte inte heller att det fanns någont anmärkningsvärt stort marknadsbehov för den nymodigheten.

  läs tex the innovator’s dilemma eller the innovator’s solution. eller något med Kotler eller Aaker eller Tidd eller Schilling

 12. Anna Says:

  Ulf,

  Att du vågar önska något sådant. Den ”kunskap” vi har idag är ju redan oerhört politiserad – dvs vinklad/korrumperad för att passa med någons politiska mål. Om en dator (eller dess programmerar) skulle bestämma vilken kunskap vi skulle få vore som att be om att bli hjärntvättad.

 13. feministtjejen Says:

  Anna: håller med dig om att man har bromsat olika saker i utväklingen och att man har tyckt att det har varit läskigt att man tog fram damsugaren tillexempel. och det är tråkigt. det är inte det jag menar det är jätte bra att man går framåt i utväklingen och man forskar på området men just denna specifika produkt är inget som jag skulle sätta ut på marknaden då man om några år förmodligen kommer att ha teknik som är både säkrare för människan som vill ha inplantatet och som klarar av mera och är mycket säkrare. därför tycker jag att det är bättre att man kanske förskar så detta fast till personer som kanske värkligen behöver teknilogin i sig. som tillexempel de döva som vill ha inplantat som gör att de kan bli hörande. vilket kanske gör att man kan komma fram till andra lösningar även till denna produkt.

 14. Ulf Says:

  Anna,
  det förhåller sig precis tvärtom. Detta förhindrar i stället all hjärntvätt.

 15. Anna Says:

  feministtjejen,

  men exakt samma resonemang du för nu kan man föra på alla nya teknologier och produkter. mobiltelefoner och mobilmaster har sedan tidernas begynnelse kritiserats för sin farliga strålning och att försiktighetsprincipen bör efterlevas. PVC, CO2, Amalgan, radiaoktivitet är bara några ytterligare exempel.

  tänk om vi skulle bestämma oss för att ingen ny teknik ska introduceras på markanden eftersom det om några år hade kunnat finnas bättre och säkrare teknik. det resonemanget kan man föra dagligen.

  vidare är det så att en av de viktigaste förutsättningarna för att teknik ska kunna utvecklas är att den hela tiden introduceras på marknaden. det krävs massvis med iterationer och feedback-loopar mellan marknaden, konsumenterna, företagen och teknikutvecklarna. på så sätt har bilen utvecklats. på så sätt har datorn utvecklats. på så sätt har mobiltelefonen utvecklats. osv osv.

  jag uppmanar dig återigen att läsa innovation management litteratur

 16. En person Says:

  Anna – Ja, det stämmer, det är också ett mycket bra argument. Varför stödja människors rätt till att bära glasögon eller byta ut höftbenet om man är emot exempelvis utveckling av hjärnan eller generna?

 17. Är jag en bakåtsträvare? « Peter Wissingers Mobilblogg Says:

  […] Pär Ström skriver i en av sina föreställningar om hur en skruvad framtid ska se ut om att operera in telefonen under huden och att vi givetvis skall kunna vara övervakade – hela tiden. Vill jag bli en cyborg med ständing 4G uppkoppling? NO WAY! […]

 18. Sticky Says:

  väääääldigt troligt det här, http://www.iblametime.com/

 19. free printable kids birthday party invitations Says:

  Hi there! This article could not be written much better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I will forward this article to him.

  Pretty sure he will have a great read. I appreciate
  you for sharing!

 20. rmsdw.com Says:

  My partner and I stumbled over here by a different web address and thought I may as well check things out.
  I like what I see so i am just following you.
  Look forward to exploring your web page for a second time.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: