Danmark smakar på censurverktyget

En dansk domstol har beordrat internetleverantören DMT2 att blockera tillgång till The Pirate Bays webbsajt. Något snarlikt skedde i höstas, då tillgång till den ryska sajten allofmp3 efter domstolsbeslut blockerades från Danmark. En representant för den danska upphovsrättsorganisationen Ifpi säger till medier att andra danska internetleverantörer kommer att följa efter DMT2, och ”det kommer från och med nu att bli närmast omöjligt att nå The Pirate Bay från Danmark”.

Det inträffade är mycket oroande. Att på förhand hindra medborgarna från att ta del av viss slags information luktar censur. Vi går mot en värld där nästan all information går genom digitala kanaler, och sätter man då upp digitala filter gör man en delmängd av verkligheten ”icke-existerande” för medborgarna. Det strider bland annat mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, det är orättfärdigt och det hotar demokratins funktionssätt. Vi ger oss ut på ett sluttande plan – vad kommer härnäst att spärras? Vad kommer makthavarna imorgon att anse vara olämpligt för medborgarna?

 Vi betackar oss för en västerländsk version av ”The Great Chinese Firewall” – Kinas censurfilter på internet.

Här finner du information i text- och ljudform om riskerna för ett övervakningssamhälle. Jag kan särskilt rekommendera sångerna och den avslöjande intervjun med Leif GW Persson.

SvD  IDG   Sydsv   NyTek   E24

5 svar to “Danmark smakar på censurverktyget”

 1. Dennis Nilsson Says:

  Jaha, vad är nästa steg att censurera, som kan vara misshagligt?

  Sådana här metoder tillämpas i totalitära stater. Å andra sidan så är väl Danmark det nu.

  Internet är historiens största demokrativerktyg. Inom demokratier har det alltid publicerats tvivelaktiga texter i tidningar och böcker, det är inget nytt.

  Det nya med Internet är att i stort sett var och en kan göra det och att det blir tillgängligt omedelbart för hela världen att ta del av. Inte undra på att makthavare vill begränsa och censurera men det kommer aldrig att gå.

  Det är klart att man måste använda huvudet i ännu större grad än tidigare. Kritiskt tänkande är bara nyttigt.

 2. Politiskt engagemang ger resultat « Christian Engström (pp) Says:

  […] IDG, Helsingborgs Dagblad, Ny Teknik, Resumé, Metro, TV4, Opassande, Basic Personligt, Pär Ström, Johan […]

 3. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro -07 Says:

  Tack för ytterligare ett alltid så klarsynt inlägg!

 4. frefisk Says:

  Frågan är vad de danska politikerna har tänkt sig vinna på detta?
  (Att de gömmer sig bakom en domstol må vara hänt, men det är en politisk fråga i högsta grad)

  Vad skall man begränsa nästa gång, och hur kommer man resonera?

  Kanske såhär:
  Amatörporrsidor skall begränsas. Porr är ju dåligt, det vet ju alla. Porr gör att deltagarna mår dåligt, särskilt kvinnor. Porr kan möjligen få förekomma om deltagarna är proffs. Eftersom ingen tittar på porr så drabbar det ju inga hederliga medborgare i alla fall.

  Och nästa gång:
  Amatörmusik skall nog inte få spridas på nätet hur som helst. Att sprida musik via nätet gör ju att upphovsmannen kanske inte får betalt. Det går ju inte att kontrollera om musiken är anmäld till STIM, bäst att stänga sidan.

  etc…

  Vem vill man stryka medhårs genom att begränsa tillgången till information på nätet? Har en lobbyorganisation som kan påverka politikerna till den milda grad att de censurerar, små resurser?

  Vad är politikerna rädda för? Att medborgarna bildar sig?

 5. JW Says:

  Det är inte censur att skydda intellektuell egendom från stöld. Det är som att säga att det vore fascism att döma in bankrånare till fängelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: