Idag kan vi européer sträcka på oss

Skärmavbild 2012-12-14 kl. 19.17.06

Nu har det varit skolskjutning igen i USA. Varje gång det händer tänker jag att något är sjukt med det landet.

Jag hör inte till vänsterns USA-hatare. Verkligen inte. Det är mycket som är fantastiskt med det landet, och Sverige har mycket att lära av USA – på ett antal områden.

Men, som sagt, på vissa områden är landet ruttet. Vapenfixeringen och skjutglädjen är ett sådant område.

Det är Vilda Västern som lever kvar. Varje medborgare har rätt att gå beväpnad. Så tycker uppenbarligen en stor del av befolkningen. Det ligger i folksjälen.

Har f-n kan civiliserade människor tänka så? Det är svårt att förstå.

Det kan verka frestande att säga ”rätt åt dem” när sådana här massakrer äger rum, men det vore naturligtvis grovt orättvist. Alla amerikaner tycker ju inte att man ska få bära vapen på gator och torg. Offren för sådana här massakrer kan inte göras ansvariga för landets officiella politik. Allra minst när de är barn.

Men en sådan här dag kan vi européer faktiskt sträcka lite extra på oss och vara stolta över att vi är européer. Här går i alla fall inga cowboys omkring lagligen på stan med pikadoller i fickorna.

USA är inte världsbäst på allt.

Låt oss sända tanke till offren och deras familjer. De kan inte hjälpa att de är födda i USA. Det inträffade är djupt tragiskt.

Läs mer i Aftonbladet Expressen DN SvD

7 svar to “Idag kan vi européer sträcka på oss”

  1. Claes-Peter Says:

    Andra länder har också lite problem. Och hur ska man ”värdera” vansinne? Att plötsligt flippa ut – eller att i åratal plåga sitt eget barn för att hon inte ska bli ‘svensk’. Hade rollerna varit ombytta med en svensk familj i huvudrollen, så hade den väl stämplats som extremt rasistisk? Men det är ju nu så, att bara vita kristna människor kan vara rasister. I alla andra fall är det synd om de skyldiga. Enda ljusningen är, att människor som begått svåra brott i Sverige tydligen får fri lejd av sina tidigare fiender att resa tillbaka till det land där de sades sväva i överhängande livsfara, vilket gav grund för asyl. Dessutom är det tydligt, att Sverige inte förmår att skydda svenska medborgare, vare sig här hemma eller utomlands. Det är totalt tyst i media, för det handlar inte om ett par journalister som fängslats för olaga intrång i ett annat land.

    23 skadade i nytt vansinnesdåd mot skola i Kina – Ekot
    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel…Delaför 6 timmar sedan – I Kina har minst 22 barn och en vuxen skadats i en ny knivattack mot … Det här är den senaste i en rad knivattacker mot dagis och skolor i Kina.

    Tonåring gripen för knivmord i Kina – DN.SE
    http://www.dn.se/nyheter/…/tonaring-gripen-for-knivmord-i-kinaDela2 aug 2012 – En tonåring i Kina har gripits efter att ha dödat åtta personer och skadat ytterligare fem i en knivattack i den nordöstra Liaoning-provinsen, …

    29 apr 2010 – 29 barn och tre vuxna skadades på torsdagen på ett dagis i Kina vid ytterligare en knivattack mot förskolebarn. För fem av barnen uppges läget …

    Och även vi, här hemma:
    ALINGSÅS Under gårdagen högg 40-årige Majid Sarabi ihjäl sin hustru Rubaba Sarabi i deras lägenhet på Kometgatan i Alingsås. Även parets två tonårsbarn skadades och vårdas nu på Alingsås lasarett. De övriga i familjen kom till Sverige från Afghanistan för flera år sedan och först i september i år anhöriginvandrade Majid Sarabi för att förenas med dem.

    Advokaten vill att 17-åringen frias
    LUND. Åklagaren krävde i dag åtta års fängelse för 17-åringen i Landskrona som står det uppmärksammade inför rätta för mordet på sin syster. En vuxen kunde ha fått livstid, sade han.
    Den unga kvinnan dödades med fler än hundra hugg med två knivar och en sax. Hennes 17-årige bror är åtalad för mordet, men nekar och skyller på en okänd man.
    – Det har varit fråga om ett extremt omfattande, besinningslöst våld, inledde kammaråklagare Magnus Larsson sin plädering och konstaterade att offret utsatts för både dödsångest och ett utdraget lidande.

    Han bröt ihop i tårar då han beskrev hur hans mamma hällde kokande olja över Abbas och hur Abbas sedan, i stor smärta, försökte fly från lägenheten.
    – Jag såg hur Abbas sprang mot dörren. Pappa skrek: ”Stoppa honom!” Mamma tog tag i hans kavaj och drog tillbaka honom. Pappa började slå med baseballträet, sa 23-åringen i rättssalen.
    ”Drömmer mardrömmar
    Han berättade vidare hur hans pappa sedan försökte få honom själv, då 17 år gammal, att hugga ihjäl Abbas med en kniv.
    – Men jag ville inte. Då tog pappa kniven och började hugga Abbas nästan överallt, sa 23-åringen snyftande.
    – Jag drömmer fortfarande mardrömmar om hur Abbas försökte springa i väg. Om hur han skrek.
    I dag var det den åtalade mamman och pappans tur att vittna under Göta hovrätts förhandlingar i Kalmar tingshus

    Wiki: Både Fadime Sahindals far och bror var sedan tidigare dömda för att ha misshandlat och hotat Fadime.

    Hon hade under hösten 2001 hållit ett tal i Riksdagen under ett seminarium om våld mot kvinnor, där hon berättade om hur hennes familj hade förändrats sedan de flyttat till Sverige, hur hennes manliga släktingar hade börjat vakta henne för att de inte tyckte om hennes ”västerländska” sätt att leva.

    När Fadime senare skulle lämna lägenheten för att åka till sin kamrat för att sova över öppnade hon dörren och mötte då sin far. Han riktade en pistol mot henne, tog tag i hennes hår och avlossade två skott. Det ena skottet träffade Fadime i pannan och det andra i käken. Kl 21.54 larmade Songül SOS Alarm. Obduktionen visade att Fadime avled av det första skottet.

    Pela Atroshi, död 24 juni 1999, var en 19-årig kurdisk kvinna som dödades i ett hedersrelaterat mord.

    Mordet inträffade när Atroshi var på besök i familjens hus i Dahuk i Irak. Vittne till mordet blev förutom modern Fatima även systern Breen som senare i Sverige vittnade inför rätten om mordet, något som resulterade i att hennes två farbröder, Rezkar och Dakhaz, dömdes till livstids fängelse som skulle avtjänas på kriminalanstalten Hall. Pelas far, som har erkänt mordet, bor idag i Irak. Pela är begravd i en namnlös grav för att hon anses ha vanärat släktens namn.[

    Aftonbladet: ”Jag är bortgift och våldtas varje natt”
    Fatima försvann från sin niondeklass – ett år senare kom sista nödropet från Irak

    Tre tonårsflickor försvunna från sina svenska skolklasser – så ser den svarta bilden av heders­våldet ut.
    En av dem är tvångsgift och våldtas varje natt i Irak. Var de två andra befinner sig är det ingen som vet.
    Detta är historien om Fati­ma, 19, Sara, 15, och Yasmin, 15.

    Yasmin, 15, från ­irakiska Kurdistan bodde i Småland med sin familj. Några veckor i januari 2008 var hon omhändertagen i ett familjehem på grund av föräldrarnas misshandel.

    Polisen och socialtjänsten beslöt att omhänderta flickan. När de kom till lägenheten fyra dagar senare var den tom.

    15-åriga Sara, också hon kurd från norra Irak och folkbokförd i en annan Smålandskommun, har en liknande historia.
    Hon omhändertogs i ­januari i år sedan fadern misshandlat henne. Anledning: han trodde att ­Sara hade ett förhållande med en pojke.
    Efter bara sex dagar i familjehemmet kom fyra män beväpnade med yxor och pistoler och förde bort henne, uppger en källa för Aftonbladet. Sedan dess är ­fadern anhållen i sin från­varo och familjens lägenhet står övergiven.

    Desto mer är känt om Fatima, 19, genom olika utredningsprotokoll. Hon försvann från sin nion­deklass i Stockholmsområdet ­våren 2010.
    I dag är hon tvångsgift i Irak med en nästan dubbelt så gammal kusin.
    Som 14-åring försökte hon begå självmord på grund av faderns hårdhänta framfart. Hon fick ­inte noppa ögonbrynen och sminka sig, hade 15 minuter på sig att komma hem från skolan, örfilades upp för att hon chattade på en ungdomssajt.
    Men det skulle bli värre. När pappan i oktober 2007 trodde att hon hade en pojkvän sparkade han och slog henne med knytnävar i huvudet, dunkade hennes huvud i väggen och tog strupgrepp så att Fatima trodde hon skulle dö.
    Hela familjen satte sig i bilen och åkte till sjukhus med den skadade Fatima. På vägen tvingade fadern henne under dödshot att säga att en okänd man misshandlat och försökt våldta henne på gatan.

    Kort efter misshandeln tvingades Fatima åka till Irak i ett år med modern, för att familjen skulle få kontroll över henne igen. Fatima skulle bli avprogrammerad, inte tänka så västerländskt.
    Under tiden där nere förlovades hon utan att själv känna till det med en 30-årig kusin, som då bodde i Sverige. Först när hon kom hem till Sverige igen fick hon reda på förlovningen.
    Kusinen uppträdde hotfullt när de träffades. Han krävde av föräldrarna att hon inte skulle studera vidare i gymnasiet och rev sönder hennes engelskabok.
    – För du ska i alla fall gifta dig med mig och inte läsa, sa han ­sedan.
    Vid den här tiden var Fatimas inställning till kusinen väldigt tydlig:
    – Vad som än händer kommer jag inte att gifta mig med den där gubben, sa hon.
    Samtidigt visste hon att de dödshot som fadern uttalat mot henne tre gånger inte var tomma ord. När Fatima bad att få gå på gym skrek pappan:
    – Tänk om någon ser dig där, du vill bara att folk ska snacka skit om oss. Du skapar bara problem, du måste försvinna. Du är ingen bra dotter, du är skam. Jag ska döda dig, du är ingenting.
    Fatima förstod att hon antingen måste gifta sig eller dö om familjen åkte till Irak.
    Det säger hon i den förundersökning kring faderns misshandel som genomfördes 2010. Då vågade Fatima berätta om vad som hänt, eftersom hon var omhändertagen enligt lagen om vård av unga och placerad i ett skyddat boende.

    Men sedan når några meddelanden fram till Sverige. Det visar sig att Fatimas värsta mardröm blivit verklighet: hon är bortgift med sin kusin i Irak. Så här lyder ett av nödropen:
    – Mitt liv är förfärligt. Jag är bortgift och våldtas varje natt. Hjälp mig!
    Kan inte göra något
    Sedan november 2011 har inga nya meddelanden kommit fram.
    Vad har hänt med Fatima sedan dess? Vi vet bara att hon i dag fortfarande är fast i Irak trots att hon är svensk medborgare. Hon kan inte resa någonstans utan att hennes make ger sitt tillstånd.

  2. ParStrom Says:

    Claes-Peter:
    Självklart har andra länder också problem. Jag menade inte att idyllisera Sverige och Europa. Men på en punkt har vi i alla fall gjort mer här än i USA för att förhindra massakrer med skjutvapen: det är inte tillåtet för vem som helst att gå omkring på stan med skjutvapen.

  3. Thomas Says:

    Men, det är ju snarare så att USA:s vapenrättigheter bidrar till MINDRE brottslighet när man räknar alla typ av överfall och inte bara med vapen.

    Menar du på fullaste allvar att man kan ta bort alla vapen från gatorna? Och om man inte lyckas med det, då har man egentligen bara lyckats med att avväpna de som inte bryter mot lagen, det är du och jag.

    Kvar är alla kriminella som skaffar vapen oavsett vad lagen säger. Menar du att polisen kan skydda dig från dessa? Om någon vill, så tar det mindre än två minuter att ta sig in i ditt hem och ta livet av hela din familj. Du hinner knappt komma fram til larmcentralen innan det är för sent.

    Nej du Pär, det här har du helt fått om bakfoten. Lösningen på alla dessa dödsskjutningar är självklart att beväpna resten av folket, de som inte har något incitament till brottslighet. Då uppnår man riktig skademinimering eftersom varje skytt som ”flippar ur” inte får mer än 10 sekunder på sig, innan denne själv är neutraliserad av alla runt omkring.

    Tänk om alla lärare var tvungna att inneha vapen? Ingen skolskjutning hade uppnått mer än 2-3 offer, om de ens hade ägt rum eftersom beväpnade lärare avskräcker nog de flesta skyttarna.

    Men säg att vi skulle lyckas eliminera _ALLA_ olagliga vapen, tror du inte då att jag kan tillverka mina egna vapen?

    Det finns så otroligt många argument för att vapen ska vara tillgängliga för alla hederliga medborgare, det starkaste är väl ändå den invasionsavskräckande effekten.

    Schweiz blev som du kanske vet INTE invaderat av Hitler, med den guldreserv som fanns i det landet så var det väl Schweiz man ville invadera först!?

    Japan uttalade även att en invasion av USA:s fastland var omöjlig att fullfölja, på grund av att folket var beväpnat i så hög grad.

    Ungefärligt citat var ”There would be a man with a rifle behind every tree and every blade of grass.”

  4. Thomas Says:

    *********
    Men, det är ju snarare så att USA:s vapenrättigheter bidrar till MINDRE brottslighet när man räknar alla typ av överfall och inte bara med _skjutvapen._

  5. Nils Johansson Says:

    Det är ett bissart förslag att vi ska sträcka på oss för att vi inte bor i landet där en skolskjutning skedde. För övrigt tror jag deras största problem i USA är för stor tillgång till droger och mediciner, inte vapen.

  6. Anders Says:

    Både Nils och Thomas verkar ha snappat situationen. Mer vapen hos laglydiga medborgare minskar risken för skjutningar. Och att mediciner och psykiatrisk vård kan ha ett samband med skjutningarna. Förutsatt att skjutningarna inte bara används som slagträn i försöken att ta vapnen ifrån amerikanerna. Deras 2nd amendment har en poäng.

  7. Rikard Svensson Says:

    Det många missar i denna diskussion är den dolda sidan av problematiken. Det finns inget rätt och fel. Det finns bara konsekvenser. Exempelvis är det tillåtet att bära vapen kommer vissa överfall förhindras för att ett svagare offer kan stoppa en starkare angripare. om ingen medborgare får bära vapen ökar risken för att svaga offer inte har en chans att försvara sig. Men det betyder också att det finns mindre vapen i samhället och att risken att angripas av någon med vapen minskar.

    Allt är en trade-off. Frågan är vilken konsekvens de som styr samhället väljer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: