Alla databaser läcker – bekräftas igen!

Topphemlig information om landets mest kriminella personer från länskriminalen i Stockholm har hamnat i den undre världen. Det rör sig bland annat om spaningsregistret Alcatraz. ”Uppgifterna har åtkommits genom brott och ingen polis är misstänkt”, säger chefen på länskriminalen i Stockholm Margareta Linderoth.

Ett brott där ingen polis är misstänkt – betyder det att någon hackat sig in i polisens hemliga register?

Oavsett svart på den frågan bekräftas återigen den gamla sanningen alla databaser läcker.  I diskussionen om olika typer av digital övervakning har denna sanning inte trängt igenom. Särskilt inte hos ansvariga politiker, som med självklarhet utgår från att de känsliga uppgifter som samlas in om medborgare inte kommer i orätta händer. Det gäller exempelvis den så kallade trafikdatalagringen, som innebär att data om alla medborgares ringande, mejlande och sms:ande ska lagras. Det gäller också FRA-övervakningen, liksom uppgifterna om vilka bilar som passerar vilka biltullar i Stockholm. Och det gäller i många andra sammanhang.

Det faktum att alla databaser läcker är ett av de viktigaste skälen till att vara mycket återhållsam med att över huvud taget samla in känsliga uppgifter om medborgares privatliv.

Läs mer i DN här.

3 svar to “Alla databaser läcker – bekräftas igen!”

  1. Robert Andersson Says:

    Dessutom ska man vara återhållsam med samkörning av register eller underlättande av sådan.

  2. Mattias Öhdén Says:

    ”Uppgifterna har åtkommits genom brott och ingen polis är misstänkt” kanske innebär att man ändå misstänker till exempel någon på IT-avdelningen eller någon ”civilanställd”?

  3. Polisens och samarbetsmyndigheternas eventuella metodfail. Nova och Alcatraz. « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

    […] Pär Ström Att databaser läcker bekräftas igen […]

Lämna en kommentar