Förvärras krisen av räddningsåtgärderna?

Kan det vara så illa att alla de räddningsåtgärder som politiker runtom i världen nu tar till för att föra oss ur den ekonomiska krisen i själva verket förvärrar den? ”Låga räntor och räddningsaktioner för banker och storföretag uppmuntrar till samma huvudlösa risktagande som ledde till den värsta finanskrisen sedan 1930-talet”, skriver samhällsdebattören Johan Norberg i ett intressant debattinlägg i DN idag. Här. Jag har själv länge varit oroad för USA:s gigantiska budgetunderskott. Själv är jag inte nationalekonom, men jag förstår av dessa att situationen är allvarlig och att det kan röra sig om en tickande bomb. En del hävdar att USA:s ekonomi, och dollarns kurs, inte är något annat än en stor bubbla.

9 svar to “Förvärras krisen av räddningsåtgärderna?”

 1. William T. Says:

  Var glad Per, det är inte alla generationer som får vara med och se ett imperium falla. Många debattörer babblar om maktfullkomliga banirer, om guldstandarden och om Federal reserve. Men faktum är att ingen av dessa har kontroll över dollarn längre. Enda anledningen till dess värde idag är att energi och många råvaror handlas i den och de som tjänar mest på en hög dollar är Kina, Japan och framförallt Ryssland som säljer sin energi i dollar. Det är dessa som ytterst kontrollerar dollarn idag, de har sas. USA i sin hand.

 2. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Att supa bort baksmälla Says:

  […] personer pustar nu ut, eftersom priserna är på väg upp igen. Hur många av dem inser att de just fått sig en redig sup för att bota […]

 3. barfota Says:

  Tyvärr tror jag på en total kollaps. Alla räddningsaktioner och bidrag är förkastliga om de inte samtidigt är kopplade till krav eller åtgärdsprogram som ser till att historien inte upprepas. Hela vår kultur är på väg mot sönderfall och kollaps och det är bara bra. Vi behöver en ny bättre och rättvisare värld befriad från korruption, lobbyister och girighet.

 4. vedede Says:

  barfota:
  ”Hela vår kultur är på väg mot sönderfall och kollaps och det är bara bra. Vi behöver en ny bättre och rättvisare värld befriad från korruption, lobbyister och girighet.”

  Hahaha!

 5. eric 1 Says:

  Tror inte dett dugg på dessa domedagsprofeter. Denna cirkel med upp och nedgång har alltid existerat Vi vet mer om dom nu, än förr p.g.a andra komminikationskanaler, som dator. Dollarns väde är nog ungefär där en skall vara. USA sönderfall är 100-als år borta. Visst har dom ett jätteunderskott men om USA bara höjde t.ex. den federala bensinskatten 10 cent per gallon så skulle underskottet vara borta på 2 till 3 år.
  Men man vill inte höja.
  Att hjälpa banker och finansinstitut var ett nödvändigt ont. Inte mycket idag fungerar utan dem. Få ut pengar, spara, amortera etc. vad gör man utan ?
  Obamas nya lager för kontroll (som Bush korruperade och tog bort) orsakade mycket av den kris vi har nu men när de nya bestämmelserna är på plats så ska det finnas en bättre kontroll. 100% ?, nej det får vi aldrig men bättre än nu. Bush politik med att marknaden regerar sej själv och får de stora och rika mindre skatt så skapar dom jobb
  har ju vista sej vara en fullständig katastrof som nu Obama försöker rätta till. Men Amerikanen är inte lätt att ha att göra med – dom har inte -i snitt- den utbildning vi har i Europa. Vi VET att Afrika är en kontinent inte ETT land. Men fråga en Amerikans så svarar han –‘How gives a shit’ man är inte intresserad och vet lite eller inget om andra länder för USA är stört bäst och den som alltid får rycka in ( Världskrig I och II) för att hjälp Europa. ”Nu när ni fått frihet är ni stor i käften”.
  Så USA är inget lätt land att styra. Man måste förstå USA för att uttagla sej. Jag har bott där många år så jag tror jag vet lite iallafall.
  USA är snart tillbaka i ledarstolen med uppfinningar och annat.

 6. Nordbo Says:

  Om det är sant att ”allting har ett slut” så är ofrånkomligt att sk ”domedagsprofeter” någon gång får rätt.
  ”Domedag” är i det här sammanhanget en stark överdrift för det handlar ju bara om en stor förändring där USA förlorar sin ledarposition som så många andra imperier har gjort tidigare i historien.
  Upplever vi slutet för USAs hegemoni nu?

  Jag tror det:

  Till exempel har den här tankesmedjans prognoser visat sig ha en hög grad av trovärdighet hittills. De talar om en ”global geopolitical dislocation” som kommer att följa i vakumet som uppstår när USA inte längre kan hävda sin makt lika kraftfullt som nu:
  http://www.leap2020.eu

  Ett exempel till: William Engdahl om krisen.

 7. eric 1 Says:

  Har tittat på Videon här. Vad jag tycker denne professor har fel i är att han bedömer USA utifrån Europeisk synvinkel.
  USA är ett konsumtionssamhälle, hela deras ekonomi bygger på konsumtion inte på att spara och lägga på lager för dåliga tider. Och HELA USAs ekonomi stannar om man inte konsumerar, detta bygger upp en oerhörd konkurrans mellan deras olika företag och med utlandet. Och för att bli bättre måste man uppfinna och det är amerikanarna verkligt bra på. kanske bäst i världen. USA bilindustri har leagt efter oerhört men på nu några korta månader har man tagit fram GMs Volta bil, som kör 238 miles = 42 mil ca på 1 gallon bensin.
  Det betyder under 1 dl på milen ( 10 km). Och helt plötsligt är man världsledande. Och bilen är snygg
  dessutom. Så denna ekonomprofessor tror jag inte betänker USAs oerhörda inre kraft-den i konsumtion. Viss importera man mycket men titta på sista siffrorna så exporterar man snart lika mycket också. Vilket på sikt betyder balans. Dessutom tar man in ny arbetskraft hela tiden som bidrar och betalar in pensionspengar till systemet. Det gör inte vi i Europa. Vi tar in folk också men innan dom betalar in något har dom tagit ut millioners millioner ur vårt social system med familjebidag,bostadsbidarg, barnbidrag och annat. Sånt har inte USA, där jobbar du eller svälter.
  Denna faktor är mångfalt till fördel för USA i framtida konkurrens. USA är skuldfritt innan Obama lämnar sin position om 8 år. Han blir aldrig en ny George W Bush.
  Hur han än beter sej. Denne professor glömmer bort att
  Obama är också professor, fast i lag. Dessutom en mycket smart person allt man inte kan säga om Geroge W Bush där en enkla cowboy filisofin fungerade. Låt de rika tjäna pengar och vill du ha hjälp gå till kyrkan så får dom hjälp dej ”vi” skattebetalar ska inte betala för folk som inte kan jobba. Alltså 1000 mil ifrån vårt solidarites tänkande. USA har ett annat tänkande. Jobba eller svälta.
  Denna professor har glömt detta i sin video.

 8. Fredrik Says:

  Dollar skapas genom att amerikanska staten lånar från den privata banken federal reserve och ränta läggs på -> Skulden kommer alltid att vara större än tillgången på dollar

  Tillväxt = Ekonomi som växer med ett antal %-enheter per år

  Expononentialkurva = Värde som växer med ett antal %-enheter per tidsenhet. -> Exponentielltillväxt -> Varje tidsenhet innehåller ett större värde än alla tidigare tidsenheters värde tillsammans.

  Det lämnas som en övning för läsaren att förklara hur dessa grundläggande funktioner i det ekonomiska systemet kommer att bete sig i den verkliga världen med fysiska begränsningar.

  Min gissning är att ”Intellectual Property” kommer att väga tungt i balansräkningarna framöver.

 9. Nordbo Says:

  @ Eric 1

  Du har en del poänger i början, men jag håller inte alls med om din värdering av Obama. Jag tror att han är på väg att bli mycket impopulär eftersom han fortsätter samma politik som påbörjades av hans föregångare gentemot bankerna: dvs han ger bort astronomiska summor till bankirerna. Han fortsätter dessutom med korstågen i mellanöstern, vilket suger musten ur USA. Så jag tror att Afghanistan (+Irak) kan komma att få samma effekt på USA som landet tidigare haft på Storbritannien och Sovjetunionen.

  Dessutom tror jag inte på tillvästsystemet:

  Här är del I av ”The most important video you´ll ever see”. (intressant och viktig, men inte rolig 🙂 )

  Del I av VIII, resten finns på youtube.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: