Julian Assange kallar Facebook ”spionmaskin”

I en intervju med Russia Today kallar Julian Assange Facebook för ”den värsta spionmaskinen som någonsin uppfunnits”.

Han hävdar att amerikansk underrättelsetjänst har en direktingång så att de efter eget gottfinnande kan söka i hela Facebooks gigantiska databas.

Det handlar alltså inte om småsaker som att polisen med fullmakt kan få ut information om en person som förekommer i en brottsutredning, eller att poliser uppträder under falsk identitet på Facebook och försöker bli ”vän” med personer de är intresserade av.

Julian Assange säger:

”Alla bör inse att när de addar sina vänner på Facebook utför de gratisarbete för amerikansk underrättelsetjänst”.

Min kommentar? Man vet förstås inte. Men jag måste ju säga att jag inte är förvånad över anklagelsen – och jag skulle inte bli förvånad om den visar sig vara sann. Men det får vi förmodligen aldrig veta om den är…

Läs mer här.

12 svar to “Julian Assange kallar Facebook ”spionmaskin””

 1. Carl Festin Says:

  När svenska poliser chattar med sexförbrytare så skulle det för mig vara en betydligt större nyhet att man i jakten på terrorister inte tillät sig att utnyttja sociala medier.

 2. Tarzan Says:

  Knappast en nyhet – CIA har hållit på med liknande saker i många år. CIA styr den internationella droghandeln det är 100 ggr värre

 3. Claes-Peter Says:

  Jag antager och anser…

  att de olika grenarna av säkerhetspolis och kontraspionage i våra västländer har fullt upp med jobb med att hitta verkliga terrorister, alltså personer som vill döda och skada dig och mig och våra närmaste och vänner, eller att påtvinga oss statsskick, ideologier eller religioner vi motsätter oss – och därför inte kan ha något intresse av att sätta dit OSKYLDIGA människor. Vad skulle de få för ”credit” av att slösa pengar och knappa resurser på det?

  att jakten på terrorister inte är en sorts ”sport”, där vissa metoder är ”fusk”. Min åsikt är, att i kampen mot 2000-talets terrorister och organiserad brottslighet, som själva använder 2000-talets tekniska möjligheter, så måste också polisen etc få lov att använda 2000-talets möjligheter.

  att Julian Assange är ett certifierat psykfall, som fler och fler av hans forna vänner inom vänstern och libertarianismen släpper som en het potatis, ju mer av hans åsikter och göranden och låtanden som kommer fram. Ett exempel, en bagatell kanske, men belysande: När en kvinna log mot honom under pågående samlag, fick han ett raserianfall och stort spel! Och hela hans ”korståg” startade när han förlorade en rättegång om att få ensam vårdnad om sin son och ”bara” tilldömdes delad vårdnad. Då började han med att kräva, att alla vårdnadsutredningar skulle bli offentliga! Att han under sin kringflackande barndom med sin vänsterradikala och sekttokiga mor tvangs att gå i mer än 37 olika skolor kan vara en delförklaring, men inte en ursäkt.

  • Timothy Scalari Says:

   Nej, Julian Assange är bara ovanligt klarsynt och intelligent, och kan se igenom all den bullshit som sprids och som förvillar mindre kapabla som t.ex. Claes-Peter, vilka är offer för sin egen tro som baseras på den officiella PK-maffians påbud.
   Assange litar inte på rättsystemet i Sverige och i USA, vilket jag absolut inte heller skulle göra. Det är inte ett tecken på psykisk ohälsa, utan på dess direkta motsats. Sverige är landet där tre som deltagit i ett mord kan frikännas, medan en ännu inte anklagad persons liv kan förstöras av en äregirig makthavare inom det svenska rättssystemet.

 4. dennis_startrek@hotmail.com Says:

  Power corrupts, but the corrupted are powerless to see it.

 5. Feminismens Rötter & Matriarkatet « Kungabloggen Says:

  […] man nu bara kommentera Assanges öden i tex aftonbladet via nstrumentet som Assange själv kallar spionmaskin dvs facebook, så vem har egentligen vunnit på de flesta punkter och vem har […]

 6. ana Says:

  ‘Russia Today’?! Kunde ni inte hitta någon mer seriös källa?
  RT har lika mycket trovärdighet som ”Se & Hör.”

  Det visar hur desperat J.Assange har blivit när han låter sig intervjuas i RT.
  Russia Today bör sopa framför egen dörr först innan de börjar snacka om brist på frihet i väst. Under sovjettiden nöjde man sig med att arrestera oliktänkande medan de nu försvinner spårlöst eller mördas på löpande band.

  RT är FSB’s (post-sovjet KGB) propaganda kanal, som silar mygg och sväljer kameler genom att singla ut missförhållanden i väst. Allt i ett försök att dölja och vända bort uppmärksamheten från mycket grövre brott som sker i Ryssland mot mänskliga rättigheter:
  1. Lönnmord på dissidenter
  2. Ockupationn av grannstaterna (Karelia och Kourila öarna är bara några exempel)
  3. Grov organiserad brottslighet
  4. Tre millioner hemlösa barn – totalt utan statens skydd
  5. Förlegad kvinnosyn
  6. Etc.
  Listan kunde göras lång.

  Till alla er som är positiva till intervjun – kolla alltid under sängen innan ni ska sova, där ligger säkert dussintals CIA-agenter

  • Timothy Scalari Says:

   ana begår det vanliga och beklagliga misstaget att kritisera den kanal som information framförs i, i stället för att ta ställning till innehållet i informationen. Alltså släkt med detta att bara bry sig om VEM som säger något, inte VAD som sägs.
   Julian Assange kan ju inte precis välja fritt mellan vilka kanaler som tillåter honom att framföra information, och han hoppas naturligtvis att det finns tillräckligt med oförblindade personer i världen som är kapabla att ta fasta på VAD som sägs i första hand, oavsett vilken väg informationen har tagit.

 7. Johan b Says:

  Einstein ”uppfann” inte atom klyvning så att regeringar ska skapa massförstörelsevapen. Precis som facbook inte skapades för att va ett nyckelhål i våra hem för regeringen. Men om den används som det? Som spion program? Utan tvekan. Det hade varit chockerande om den inte användes så.

 8. Magnus Johansson Says:

  Facebook och inte minst Google är viktiga samarbetspartner för CIA.

 9. Claes-Peter Says:

  Nämn en (1) person som oskyldigt har råkat illa ut pga av att CIA har spionerat på Facebook eller andra internetsajter! Eller någon svensk, som oskyldigt anklagats av SÄPO via spaning på Internet. Men jag antar, att den så kallade ”alexandramannen” hävdar att han är oskyldig, och han kommer ju ut igen vilken dag som helst och kommer förmodligen att fortsätta där han slutade, eller avbröts av polisen.

  • Timothy Scalari Says:

   Bäste Clas-Peter, jag rekommenderar dig att fortsätta att leva ditt liv så att det aldrig riskerar att irritera varken svenska eller amerikanska myndigheter. Redan innan Facebook och internet är historien full av fall som visar hur myndigheter kan ta till precis vad som helst för att tysta, göra ned och ev. straffa de som lyfter fram obekväma saker. När myndigheterna har vänt ut och in på ditt vad du trodde oskyldiga liv och kastat in lite okontrollerbara saker runt det kommer du att sitta där bakom lås och bom och undra vad som egentligen hände.
   Och nuförtiden är det alltså ännu lättare och ”billigare” att göra detta…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: