Wikileaks – medborgarnas egen nakenkamera

Medborgarnas egen nakenkamera väcker maktens vrede

Vi medborgare har sedan en tid i ökande utsträckning tvingats huka oss inför en alltmer påträngande och förödmjukande övervakning från statsmakternas sida. Det kanske mest extrema exemplet är de så kallade nakenkameror som installeras på allt fler flygplatser.

Nu när Wikileaks brutalt klär av makthavarna får överheten smaka på sin egen medicin. Den var tydligen besk, för intressant nog reagerar makthavarna med stor vrede. I Kanada har till och med en regeringsrådgivare krävt mord på budbäraren. För Wikileaks är ju bara en teknisk mellanhand – det är amerikansk personal som har läckt hemlig information.

Wikileaks är en omvänd nakenkamera. Det är medborgarnas egen nakenkamera som obarmhärtigt klär av makthavarna och visar deras oetiska beteende, lögner och dubbelspel. Och även visar när de sköter sig, för den delen.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har beordrat landets FN-tjänstemän att spionera på andra länders FN-diplomater och bland annat försöka komma över deras DNA och kontokortsnummer. Afghanistans vicepresident Ahmad Zia Massoud ska i oktober 2009 ha stoppats och förhörts i Dubai efter att ha landat med 52 miljoner dollar i kontanter (var kom de ifrån?). I Sverige har både regeringen och socialdemokraterna spelat under täcket med amerikanarna. Det är bara några exempel på intressanta avslöjanden om makthavare som medborgarnas nakenkamera i den senaste omgången har levererat till folket.

Det ska bli spännande, mycket spännande, att se hur det går med Wikileaks och dess grundare Julian Assange. Det är synnerligen mäktiga krafter som denna modiga man har utmanat. Om jag var han skulle jag inte känna mig trygg, och det gör han inte heller. Nu tror jag nog inte att det går så illa att han plötsligt råkar bli överkörd eller råkar ramla ned från ett högt beläget hotellfönster. Men det känns som en lågoddsare att Julian Assange och/eller Wikileaks på något annat sätt hamnar i problem som gör att sajten hämmas eller till och med försvinner.

Cyberattacker mot Wikileaks har vi ju redan sett. Juridiska och ekonomiska metoder kan också vara användbara för att tysta sajten. Att Assange har problem med rättvisan är redan ett faktum. Och nyligen slutade det amerikanska företaget PayPal att förmedla donationer till Wikileaks, liksom flera kontokortsföretag. Amazon har slutat upplåta sina servrar till Wikileaks.

Amerikanska myndigheter har pratat om att åtala Julian Assange för spionage. Flera amerikanska politiker har krävt att han jagas som Osama bin Ladin och att han bör få dödsstraff. Det känns ganska märkligt. Amerikanska myndigheter borde inrikta sig på att få sin egen personal att hålla tyst.  Det är faktiskt amerikansk personal som har läckt, inte Julian Assange. Han driver bara en anslagstavla.

Läckorna är avslöjande även på ett annat sätt. Vi har länge fått höra från våra makthavare att det inte är någon fara med att myndigheterna bygger upp register med personliga detaljer, såsom vilka vi har ringt och mejlat, eftersom ingen obehörig kommer åt informationen. Men om det som sägs i förtroende på till amerikanska ambassadörer runtom i världen hamnar på internet, kan inte vad som helst då hamna på internet? Jag brukar säga: alla databaser läcker. Wikileaks bekräftar detta.

(Detta är en artikel i senaste numret av mitt nyhetsbrev Big Brother Bulltin (BBB). Du kan abonnera här)

(Beträffande den juridiska hanteringen av Julian Assange, se detta inlägg på min andra blogg GenusNytt.

4 svar to “Wikileaks – medborgarnas egen nakenkamera”

 1. Carl Festin Says:

  Julian Assange kommer att bli fredspristagare. Inget är bättre än öppenhet för att skapa fred. Problemet med Assange är att han berättar vad makthavarna inte kan försvara och därför vill dölja. Allt snack runt omkring att det kan skada enskilda i Afghanistan är bara för att de inte vill bli avslöjade med vad som verkligen styr. Ekonomiska intressen.

 2. Johan Eneland Says:

  Jag förutser att den amerikanske åklagaren kommer att ge den amerikanska läckan
  ett lågt straff om han hjälper till att peka ut Julian Assange som spion eller att han uppmanat till spioneri.

  Om ”Wikileaks” är spioner som spridit det hemligstämplade materialet så är i så fall även alla andra i kedjan som fortsatt att sprida informationen också spioner.
  (Dvs alla reportrar och journalister osv….)

 3. Alex Says:

  Bra skrivet på SVD Brännpunkt idag!

 4. Jan Boethius Says:

  Väl skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: