Günter Wallraff är en bluff

Journalisten Günter Wallraff ska inte sluta wallraffa, skriver media nu. Han är känd för att avslöja missförhållanden genom att under falsk identitet ta sig in i olika miljöer, och sedan skriva om det han upplevt.

Jag har läst hans ursprungliga och mest kända bok ”Ganz unten”. Där klär Wallraff ut sig till invandrare (från Turiket, om jag minns rätt) och ger sig ut på arbetsmarknaden som gästarbetare (som det kallas i Tyskland). Sedan försöker han visa hur fruktansvärt illa behandlad han blir.

Visst blir han ibland illa behandlad. Men det som frapperade mig var att han gång på gång tackade nej till erbjudanden och chanser han fick att förbättra sin situation. Varje gång det hände drog han vidare. Allt för att inte förstöra storyn, kan man förmoda. Mitt intryck var att Wallraff verkligen strävade efter att bli illa behandlad.

Jag tappade totalt förtroendet för karlen. Det är märkligt att ingen annan verkar ha avslöjat honom.

16 svar to “Günter Wallraff är en bluff”

 1. Populisten Says:

  Wallraff gör nog inte detta som en medveten lögn utan därför att det budskap han bestämt sig för att berätta, den om gästarbetarnas utsatthet, berättas genom eländesskildringar och inte genom framgångshistorier. Konsekvensen blir ändå att lögnen regerar då fakta inte tillåts skymma ”Sanningen” samt att hopplöshetens evangelium predikas helt i onödan.

  Den bekännande kristne menar att satan hatar hoppet och älskar förtvivlan. Man behöver inte vara religiös för att inse att mycket i den nutida journalistiken i så fall går i satans koppel.

 2. Hans J Says:

  Günter Wallraff är en av mina få idoler!

  Jag gillar dig också, Pär!

 3. barfota Says:

  I media över lag är det väl snarare regel än undantag att ”glömma eller inte se och höra” sådant som inte gagnar deras förutbestämda syfte och slutresultat.

 4. bikibiki Says:

  Wallraff vs surströmming. Att wallraffa finns nu i lexikoner.

 5. Leif Ekstedt Says:

  Det är en viss skillnad när man vill kontrollera något.
  Polisen trumpetar ut att ny kommer vi på torsdag. Underförstått städa undan. När de inte säger något och kommer ändå gnäller buset.

 6. Grodan Boll Says:

  Låter lite som Janne Josefsson, fast utan teatern…

 7. Pi Says:

  Din nyliberala ideologi lyser igenom Pär!
  Vissa får alldrig några erbjudanden, de förblir gatans barn.

 8. Populisten Says:

  @Pi: Nu skrev väl Pär att Wallraff FICK erbjudanden men konsekvent tackade nej? Men du kanske vet bättre hur det är i Verkligheten?

 9. Pi Says:

  @populisten: Du läser som en kråka, läs: Vissa får alldrig några erbjudanden, med det menas andra och inte gubben Wallraff.
  Pär sågar Wallraff utan att titta på VAD det är han wallraffar om.

  Läs långt där nere, en bra bok.

  Titta dig i spegel populisten och vad ser du? En dumskalle?

 10. Populisten Says:

  @Pi: Jag föredrar att hålla mig till saker som kan stödjas av fakta. Wallraff får erbjudanden när han uppträder som gästarbetare men tackar nej (om vi litar på Pär Ströms uppgifter, jag har inte läst Wallraff själv). Man kan baserat på detta faktum inte dra andra slutsatser än att människor på samhällets botten åtminstone ibland får erbjudanden.

  Vilka fakta har du att lägga fram för att andra inte får några?

 11. Sigrinn Says:

  Läs ”Barskrapad : konsten att hanka sig fram” av Barbara Ehrenreich istället. Kan verkligen rekommenderas.

 12. Martin Says:

  Han är väl så bestämd i det han vill berätta att det är svårt att se objektivt. Han är lite som du helt enkelt, och det är ibland svårt att se sin avbild i någon annan.

 13. Kungabloggen Says:

  Om det stämmer så gör ju Walraff ett avsteg från en av de mest elementära journalistiska principerna om opartiskhet.

  Tycker mer om Ekaterina Gerasimovas moderninsering av wallraffandet vilket visade att könet faktiskt har en filantropisk roll inom politiken.

 14. bossebuss Says:

  Hej Pär!
  Hela tiden får vi höra om mäns våld mot kvinnor, men aldrig om kvinnors våld mot män. Vad jag förstått så är detta våld minst lika omfattande som det motsatta? Jag anser att den svenska (vita) mannen ingår i en av de grupper i det svenska samhället som är i det tysta mycket diskriminerad på en massa olika områden, inte minst vid t ex skilsmässor och vårdnadstvister, för att bara nämna några.
  Men känner du till några uppgifter om hur pass utsatta män är för kvinnors våld?
  Det hade ju varit mycket klädsamt att kunna få lägga dessa uppgifter i vågskålen mot de ständiga uppgifterna om det omtjatade ”mäns väld mot kvinnor”.
  Jag vet att män är mycket ovilliga att göra anmälan om att de utsatts för våld av sin kvinna i nära relationer, för de blir inte trodda. Det råder en förfärligt massa fördomar och illusioner om detta … tänk om en man skulle gå in på en polisstation och anmäla sin kvinna för att han har blivit utsatt för våld av henne.
  De flesta poliser skulle skratta ut honom – en stor stark man som inte kan försvara sig mot en lite svag kvinna??? Psykiskt våld?? Ja, men släng ut henne!!
  Så lätt är det inte alltid med hem, hus, barn, eget företag och en ordnad ekonomi mm. Jag vet vad jag talar om. Den psykiska misshandeln är minst, om inte mer skadlig än den fysiska. Fysiska sår kan läkas men de psykiska såren har mycket svårt att läkas. Ofta sker det genom att kvinnan använder sig av en mycket sofistikerad och under tid utbredd terror mot mannen. En form av misshandel som det är nästan omöjligt att försvara sig mot. Dessutom vet kvinnan att hon kommer bli trodd överallt medan mannen vet att ingen kommer att tro honom någonstans.
  Därför gör så få män någon anmälan, men det betyder inte att det inte förekommer minst lika frekvent misshandel av män som av kvinnor.
  Här tänker jag inte bara på den psykiska misshandeln, utan också på den rent fysiska, som att slå, slänga och kasta saker mot mannen, som att slå sönder och fördärva värdefulla och oersättliga ägodelar och saker för mannen. Som att luras, bedra, ljuga, dölja, gömma undan och stjäla från mannen, eller från det gemensamma hemmet och företaget osv.
  Men om dessa män är det dödstyst – det har feministerna bestämt som dessutom har tillgång till den största propagandamaskinen som finns, massmedia och Public Service.

 15. singapore tourist places to visit Says:

  What Is Interesting In Singapore

  Günter Wallraff är en bluff | Pär Ströms blogg

 16. singapore city attractions Says:

  recreational activities In singapore

  Günter Wallraff är en bluff | Pär Ströms blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: