Utrotningshot mot anonymiteten

SJ inför personliga biljetter, berättar Expressen, SvD och DN. Successivt ska så gott som alla biljetter bli personliga och kräva legitimation på tåget. Untantag görs för pendlarkort och pendeltåg.

Detta är ytterligare ett slag mot möjligheten att röra sig anonymt i vardagslivet. Det är inte bra. Anonymiteten är ett viktigt socialt skydd som bidrar till trygghet och garanterar att känsliga data om privatlivet kommer i orätta händer.

SJ:s beslut utgör bara ett exempel i raden på reträtter för anonymiteten. Vardagsanonymiteten står inför sitt utrotningshot. Den trenden bör vändas av ansvariga politiker – om de är intresserade av att värna privatlivets helgd för medborgarna!

20 svar to “Utrotningshot mot anonymiteten”

 1. Tommy Says:

  ”Anonymiteten är ett viktigt socialt skydd som bidrar till trygghet och garanterar att känsliga data om privatlivet kommer i orätta händer”

  Det fattas nog ett ”inte” i meningen?

  I övrigt gillar jag BBB & DDR skarpt!

 2. Hans J Says:

  Käre Pär Ström!

  Jag blev så ända in i ¤/#&/&¤ förbannad när jag läste din postning och när jag läste de artiklar du länkar till så jag var tvungen att göra någonting…

  Jag visste bara inte vad jag kunde göra…

  Jag ringde till SJs upplysning 0771-757575 och lyckades ”belägga” en ”informatör” där i 16 minuter och 14 sekunder med frågor om detta vansinne…

  – Jag fick höra att detta var önskat av resenärer????
  – Jag fick höra att legitimationstvång redan fanns på flyg och båtresor???

  Jag lovade dyrt och heligt att aldrig – aldrig.. någonsin.. visa någon legitimationshandling på tåg. Åtminstone inte i Sverige och åtminstone inte frivilligt. Jag är över femtio år och har aldrig gjort så. Det har gått alldeles förträffligt. Det kan säkert fungera på samma sätt tills jag dör.

  Jag frågade om det var rädslan för terroristhot på våra tåg som låg bakom. -Tja, det kan det ju också vara, blev svaret…

  Vi behöver nu bara vänta på säkerhetskontroller med röntgenapparatur och rottweilers som ska sniffa oss därbak så vi inte bär med oss några otillåtna ämnen som sprängladdningar eller konservöppnare ombord på tågen.

  Jag frågade om de hade för avsikt att installera sensorer i sittdynorna så de fick indikation på om någon reste sig från sin plats, samt om de hade övervakningskameror i varje vagn och kupé. – Det visste inte informatören, så det kan ju vara så…

  Ja du Pär Ström…
  Det är inte nog med att vi åker som på ett transportband rakt in i en väldigt otäck värld… Hastigheten på denna resa verkar öka dessutom…

  Jag lyckades hur som helst framföra mina synpunkter och önskar att ett par tusen till tar chansen att framföra sina. Jag ska ringa även i morgon och framföra vad jag tycker – snart kanske även det är förbjudet så det gäller nog att passa på.

 3. barfota Says:

  @Hans J säger
  ”ag ska ringa även i morgon och framföra vad jag tycker – snart kanske även det är förbjudet så det gäller nog att passa på.”

  Nej Hans det blir nog inte förbjudet, däremot blir ditt samtal loggat.
  Dags att någon rakryggad politiker (om det finns någon sådan) börjar slåss mer för den lilla människan och mindre för sin egen fallskärm, överdrivna pension eller en bekväm fåtölj att slita byxbaken på.

  Jag personligen vägrar lägga min röst på något parti som inte klart och tydligt tar avstånd från ingrepp i den personliga integriteten, inte arbetar för att bromsa den ökande islamiseringen eller som säger sig vara feministiskt. För min del återstår bara en sak och det är att visa mitt tydliga missnöje genom att rösta blankt 2010.

 4. Federico Hernandez Says:

  JAg har startat en namninsamling mot de personliga tågbiljetter på http://www.namninsamling.se/index.php?nid=3733

 5. Mia Says:

  – Problemet kom när SJ började släppa biljetterna ‘upp till 310 dagar’ innan avresan. När det ‘bara’ var tre månader innan så fanns inte detta problem.
  Tre månader är en rimlig tid att som normala människor planerar inom… Även om du vet i juni att du skall någonstan på nyår så behöver det inte gå att köpa biljetter så tidigt.
  Förr kunde man gå in på sj.se och beställa en biljett 2 månader innan det vad dags att åka utan att känna stress och få en chock att en biljett enkel väl kostar mer än fram å åter med flyg!!!

  Vad Är det Ni jojjar över … Vad spelar Det för roll om dom kräver ID på tåget?!?!?! Jag visar mitt ID och PRIO kort varje gång jag åker tåg.
  På flyg visar jag mitt ID/pass. På banken visar jag mitt ID osv

  Det är bara en sorts person som Inte är spårbar och det är ingen av Er med internetuppkoppling, er som använder VISA o dyl eller Någon av er som har ett telefonabonnenmang!!!

  Tagga NER!!!

  /mia

 6. Mia Says:

  Skrattar!!!

  Meeeeeeeeen Federico du vet väl att alla som går in på sidan du använt för din namninsamling och röstar får sitt IP loggat va…!?!??

  :’-D

  Oj oj … jösses.

  ROFL

 7. Federico Hernande Says:

  Men Mia,

  du vet att man kan anonymisera sitt IP nummmer. Sen är det nånting annat om man frivilligt vill lämna sina uppifter till tex PRIO kortet eller om alla är tvungen att göra det.

  Och en namninsamling skal inte vara anonymt. Annars skulle det räcka att göra 3 kryss på ett papper. En namninsamling är ett verktyg att uttrycka sig personlig – mot eller för nånting.

 8. Robin Says:

  Mia, är det ditt smeknamn, Monique (Wadsted)?

 9. Rick Falkvinge (PP) » SJs papieren-bitte-samhälle Says:

  […] detta ett tänkande där det blir acceptabelt att registrera, registerföra och övervaka. Gradvis vänjer man sig vid att bli registrerad vart man än går. Och risken för ändamålsglidning är […]

 10. FIG-GHD742 Says:

  Ja du?… Jag kan tänka mig problem för alla dessa människor som påstår har skyddad identitet. Eller oss andra för den delen.
  Problemet som vi får har, nu räcker det inte att du har skyddad adressuppgifter där du bor. Nu måste det även finnas möjlighet och får skyddad identitet på, ”resor med kolektivtrafik”, ”mobil”, ”Jobbet” och många till ställen där du allt för ofta blir tvungen och lämna ut ID
  Det räcker att ett av alla dessa tusen ställen falera med sin säkihet så skulle denna nu ”Anonyma person” att blir en icke så Anonym person.

  När jag senast köpter åkort för västrafik så tittade hon som sålder koret konstigt på mig när jag lämnade fram nästan tusen kr i sedla för och betalla.
  MEn jag vill uppmana er, ta alltid ut kontater och betalla med. Ännu så lämna inte de svenska kontanterna några spår vad jag vet.

  mvh FIG-GHD742

 11. Carl Egegren Says:

  Hur länge sparar SJ informationen?

  Nu blir det att ta bilen, och betala bensinen med kontanter …

 12. barfota Says:

  Mythbusters ville ta en titt på RFID tekniken.
  Här är ett kul klipp med mycket allvar i.

 13. Övervakning är trygghet « Väderkvarnen Says:

  […] frågor. Även toleranta ledarskribenter, fundersamma politiker, och barometrar har skrivit. Seglare och calandrellor skriver bra […]

 14. Nya SJ-biljetterna kränker mänsklig rättighet? « Calandrellas blogg Says:

  […] om alla spärrar släppt, Ravenna uppmärksammar ändamålsglidningsmöjligheten, Pär Ström ser integriteten som utrotningshotad, Sidvind skriker NEJ, Svensson anser kritiken gå till överdrift […]

 15. barfota Says:

  Innebär detta också att alla ”papperslösa” som slipper betala för sjukvård och som även nu föreslås slippa behöva att ha arbetstillstånd för att arbeta i landet nu också kommer att slippa ha biljett för att åka tåg?

 16. barfota Says:

  För att kunna förbli anonyma så är ett förslag är att vi som åker tåg blir papperslösa, ”SJ-konverterar”, klär oss i burka och blir djupt religiösa så länge resan varar.

 17. Hans J Says:

  Nu käftar SJ emot också!

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=15340

 18. Universal stämmer Stockholms musikskolor « Väderkvarnen Says:

  […] karamellkokare, pirater, HAXar, humlor och hyenor har skrivit bra i relaterade frågor. Seglare och calandrellor skriver oxå […]

 19. Per Larsson Says:

  Ja tyvärr måste registera när tex i Sj – har Access kort- kan anvädandas anonymt sägs det.Men måste månadsbetallas med kontankort…
  Känns olustig hålller hårt min opersonliga pappers månads kort så länge det går.

 20. Stefan Borsch Says:

  Tjohoo!

  Svenskarna får den fasciststat de förtjänar. Svensken får ju myndighetskärlek i modersmjölken. Den som protesterar är automatiskt rättshaverist.

  Joddelä hoho! .-P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: