Detta är ändamålsglidning – som väntat

Polisen i Skåne har börjat med en ny rutin – att under vissa omständigheter lägga ut bilder från övervakningskameror som visar brott på internet. Där ska allmänheten kunna beskåda bilderna och hjälpa till att lösa brottet. Aftonbladet skriver här om saken.

Jag är ambivalent till detta. Jag inser att den nya rutinen i vissa fall kan underlätta lösandet av brott, vilket är positivt. Samtidigt innebär det en breddning av övervakningssamhället. Det är ett exempel på den ändamålsglidning som vi är många som varnat för. När ett övervakningssystem väl är infört kommer snart förslag om dess breddning och utökning på olika sätt. Det är ändamålsglidning.

Riskerna med det nya förfarandet ska inte överdrivas, men helt klart ökar risken för den personliga integriteten. Exempelvis kan fel bilder av misstag läggas ut – vilket är exakt vad som skedde i TV3-programmet Efterlyst med förödande resultat för den barnmorska som blev utpekad inför hela svenska folket som rånare. Det är ju också så att den person som visas på en utlagd bild och som är misstänkt för ett brott kanske inte är skyldig till det. När detta uppdagas kanske han eller hon redan är stämplad i allmänhetens ögon och ryktena har börjat gå – och sådana rykten är närmast omöjliga att få stopp på.

Man kan också fundera över vilket nästa steg i ändamålsglidningen blir. Att övervakningskamerorna ständigt är uppkopplade mot internet, där allmänheten kan följa deras bildflöde och agera medborgargarde?

SvD DN Exp SvD2

12 svar to “Detta är ändamålsglidning – som väntat”

 1. nils2 Says:

  Bilderna håller väldigt låg kvalitet. Finns säkert 100-tals personer i Sverige med ett utseende som överensstämmer med bilderna som polisen har publicerat här. Bilderna är otydliga och sannolikt inte särskilt välliknande. Med dåliga bilder kommer det bli falsklarm med oskyldiga som hamnar i kläm.

 2. Nils2 Says:

  Bilden som polisen publicerat är 111×142 pixlar stor. Den är oskarp och grynig med gulaktig, nästan monokromatisk färgskala. Hudfärg och ögonfärg går inte att avgöra. Frisyren är svår att se eftersom övre delen av ansiktet skyms av en backspegel.

  Det är bra att polisen prövar nya metoder i sina brottsutredningar. Men metoderna måste innha ett visst mått av precision, annars börjar det likna trålning. Och det kanske inte är helt bra.

 3. Halle Says:

  Har man tagit hit människor som fortfarande befinner sig på medeltiden i sitt beteende så måste man nog ta till metoder som höll dom i schack på medeltiden. Som man bäddar får man ligga.

 4. Sexarbetares Rättigheter i Sverige Says:

  @Halle:

  Och alla vanliga människor får betala priset – en förlorad frihet…

 5. Gustav Wetter Says:

  Oavsett om stegen mot storebrorsstaten var för sig alltid är små, så går de alltid åt samma håll. Sedan kalla krigets dagar så har vi i Sverige alltid flyttat fram gränserna för vilken nivå av övervakning som ska vara tillåten. Ingen lag har sedan stiftats för att backa utvecklingen, vilket gör att det till synes bara är en fråga om tid innan vi står med brunskjortorna utanför dörren.

 6. Anders Says:

  ”Jag inser att den nya rutinen i vissa fall kan underlätta lösandet av brott, vilket är positivt.”

  Ja, det är positivt.

  ”Samtidigt innebär det en breddning av övervakningssamhället. Det är ett exempel på den ändamålsglidning som vi är många som varnat för. När ett övervakningssystem väl är infört kommer snart förslag om dess breddning och utökning på olika sätt. Det är ändamålsglidning.”

  Att låta allmänheten ta del av bilder på brottslingar betraktas inte som mission creep i s.a.s. normala länder. Det är Sverige som avviker.

 7. Sverigehatare. Says:

  Sverige är en fasciststat med en indoktrinerad hjärndöd befolkning.

  Jag torkar mig i arslet med den svenska fanan. Sedan urinerar jag på den. Något annat vore otänkbart för en älskare av sanning och rättssäkerhet.

 8. Jonas Says:

  Som vanligt är det den omdömesgilla Anne Ramberg som hittar rätt formulering:

  – När polismyndigheten hänger ut misstänkta brottslingar, då har man återgått till skampålens tidevarv. Det är lite medeltida.

 9. Polisbilder « Morgonsur Says:

  […] Pär Ström har i sin blogg förvisso en viktig poäng i att detta är ett tecken på ändamålsglidning. Det tycker jag han […]

 10. Polispubliceringar, integritet och ett tentativt försvar för en pliktetisk hållning i nätpolitiken at Nicklas Lundblad Says:

  […] inkluderas. Kort sagt – vi kan förvandla detta till en sorts Excel-beslut. Då bekymrar inte ändamålsglidning alls, eftersom vi anser att ändamålet bör glida om ekvationen förändras till det […]

 11. Sverigehatare. Says:

  Jag tackar försynen för alla döda svenskar.

 12. Primus Says:

  Trollvarning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: