Blir förbud mot anonymisering nästa drag?

Hela internettrafiken i Sverige minskade med 30 procent den första dagen med Ipred-lagen. Det kan bara tolkas som en rejäl minskning av fildelningen. Men snart kommer den att vara tillbaka vid det gamla igen. Med en skillnad – användningen av anonymiserande tjänster kommer att öka kraftigt.

Förbud mot anonymisering – blir det ”storebrors” nästa drag? Skulle inte förvåna mig ett dugg. Snarast är det att vänta.

Kriget om den personliga integriteten och den digitala friheten har bara börjat. Många och helt nya områden kommer att komma upp på banan – som internetcensur, övervakning av sajter för socialt nätverkande, övervakning av bilar med hjälp av GPS, övervakning av människors resor med kollektivtrafik via de elektroniska resekorten, övervakning av inköp i butiker med användning av digitala kassaapparater, smarta övervakningskameror som gör analyser samt diverse förbud: exempelvis mot anonymisering på internet, mot användning av kryptering och mot anonyma kontaktkort i mobiler.

Du finner mängder av information om denna utveckling, som sker på bred front men mestadels i det tysta, i arkivet över tidigare nummer av mitt nyhetsbrev Big Brother Bulletin (BBB): Du finner det här. Där kan du också skriva upp dig för ett gratis abonnemang.

SvD2 IDG CS Syd GP SvD AB DN1 DN2 DN3 DN4

10 svar to “Blir förbud mot anonymisering nästa drag?”

 1. IPRED-lagen är veckans snackis « Soundness in a soundless world Says:

  […] vet var jag skall börja… Nästan alla verkar dock vara emot den, vilket är upplyftande. Jag vill dock särskilt lyfta fram Eva Franchells ledarkränika i Aftonbladet i går; sällan får man […]

 2. Mikael i götet Says:

  Det märkliga är att folk som köper mobiltelefoner med GPS inte reagerar att de kan kollas in i minsta detalj var de befinner sig.Likadant är det med Geo-taggning av fotografier som Nokia bl.a saluför mobiler med kamera med.Men GPS borde rimligen gå att stänga av för den som önskar så.
  Roligt att fd.justitieminister Tomas Bodström nu har startat en blogg.
  Då det är han som genomförde en rad inskränkningningar i den personliga integriteten med förevändningen att man skall jaga brottslingar.
  Tomas Bodström har döpt sin blogg efter epitetet som blev resultatet av hans idoga arbete att jaga även fildelare med sin blogg http://www.bodströmsamhället.se men det borde rimligen dyka upp en parodiserande blogg på bodströmsamhället.

 3. Bo Larsson Says:

  ALLA lagar som inskränker det personliga friheten och integriteten måste inte bara OGILTIGFÖRKLARAS av folkmajoriteten utan också KRIMINALISERAS, dvs de som hade det dåliga omdömet att hitta på sådana lagar i strid med fundamentala OANTASTBARA mänskliga rättigheter skall ARRESTERAS och STÄLLAS INFÖR EN FOLKDOMSTOL där folkmajoriteten bestämmer domen. Detta förslag bör spridas så att folkmajoriteten får kännedom vilket innebär att chansen är stor att detta kommer att förverkligas. Och då blir det slut på tyrraniet och översitteriet.

 4. V Says:

  Skapas eventuella förbud mot anonymiseringstjänster kommer det fortfarande att gå runt om man är lite klurig. Det borde vara fullt möjligt att skapa tjänster som gör att trafiken ser ut som något helt annat och fullt lagligt så man inte ens drar uppmärksamheten till sig. Hoppas starkt på att någon ger sig i kast med att försöka skapa detta. Lätt lär det inte bli, men borde teoretiskt sett vara möjligt.

  Gällande förbud mot anonyma kontantkort osv borde det likväl där gå att göra tjänster för telekommunikation som döljer sig mellan redan befintliga meddelanden. Inte lagligt, men gömmer man sig väl nog… Att kommunicera på annars ej använda frekvenser är ju förbjudet och lär dra uppmärksamhet till sig. Såvida någon inte kommer på hur man bygger ett system som kommunicerar via låg- eller mellanvågsradio och krypterar sig på ett vis som låter som hemmaradiosändningar med kristna bibelord. 😉

  För att undvika positionerings- och ekonomisk övervakning får vi så gott vi kan hålla oss på landsbygden och ägna oss åt byteshandel till den dag de skickar ut hälsomyndigheten på kontroll och analyserar om morötterna vi odlar för hemmabruk är av F1-typ så vi ständigt är i behov av att köpa nya genmanipulerade frön….

 5. barfota Says:

  När man är rädd och hotad vill man kontrollera och styra, det säger väl det mesta om våra politiker.

 6. Sverigehatare Says:

  Sverige är en polisstat.

  Svensk polis manipulerar med bevisning och begår mened i syfte att upprätthålla myten om Sverige som rättsstat. Sanningen motarbetas med alla tillbuds stående olagliga metoder. De oskyldigt dömda, vilkas liv ödeläggs, utpekas som RÄTTSHAVERISTER och förlöjligas av människor som saknar förmåga att tänka kritiskt.

  Hjälp till att förmedla sanningen om det svenska korrumperade rättsväsendet. De kriminella poliserna ska exponeras så att omvärlden får veta vilka som dödar rättssäkerheten i Sverige.

 7. Birgitta Alvskogen Says:

  Tankeväckande inlägg. Budskapet är illavarslande, men tyvärr har du nog väldigt rätt här.

 8. Dennis Nilsson Says:

  GPS är ett väldigt känsligt system. Märkligt och urbota dummt att man numera bygger många kritiska samhällsfunktioner på GPS.

  Sluta GPS att fungera så slutar de samhällskritiska funktionerna att fungera. Ex-vis varför lägger man ned gamla hederliga fyrar?

  För en tid sedan när NATO hade militärövning utanför Norge så missade man i någon av de inblandade AVAC-flygpanen att stänga av GPS-störaren, som tydligen bl.a AVAC-flygplanen är utrustade med.

  En GPS-störare på ett flygplan några kilometer upp i atmosfären kan därmed störa GPS i stora delar av ett land.

  Just i detta sammanhang resulterade det i att GPS utanför stora delar av Norges kust inte fungerade, eller så fungerade det mycket dåligt.

  De militära GPS-mottagarna skall vad jag förstått, ha ett inbyggd och numera förbättrat störningsskydd. Så det är bara civila GPS-mottagare som inte kommer att fungera något vidare.

 9. MMN-o » Blog Archive » Lokalnyheterna om globalfenomenet Internet Says:

  […] jagas och fängslas om man skriver “fel åsikt” på sin blogg? Och det faktum att hoten även finns på […]

 10. Zero Traffic Income Says:

  Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.

  It will always be helpful to read content from other writers and
  practice a little something from their websites.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: