Svagt av hovet att radera YouTube-kommentarer

När förlovningen mellan Victoria och Daniel offentliggjordes la hovet ut en video på YouTube där den kungliga familjen uttalade sig. En självklar del i YouTube-kulturen är kommentarer – vem som helst kan skriva kommentarer till de utlagda filmerna. Nu visar det sig att kommentarerna inte föll hovet på läppen. De har raderat alla kommentarer och stängt av möjligheten att kommentera. Uppenbarligen var folkets röst obekväm att höra.

Jag kan förstå att de är ovana. Den som vanligtvis bara visar sig någon gång om året för att vinka några minuter från en balkong på slottet blir milt uttryckt isolerad från folkdjupet. Och det är väl det som är meningen med en kungafamilj, i och för sig.

Men nog stämmer det till eftertanke att kungafamiljen uppenbarligen inte tål direktkommunikation från folket. Det är inte att leva i sin tid. För Sverige i tiden?

Läs mer här, här, här.

11 svar to “Svagt av hovet att radera YouTube-kommentarer”

 1. The king of Swedish stops the comments in YouTube | Global Viking - Culture blog Says:

  […] daily paper Dagens Nyheter. More related articles here and here. Related blogs: Peter Swedenmark, Pär Ström and Baby & […]

 2. Hovet stoppar kommentarerna på videoklippet från förlovning | Bloggtidningen Says:

  […] del personer, som Pär Ström, tycker att det är dåligt att kungafamiljen inte tål kritiken. Andra, som Peter Swedenmark, […]

 3. Joel Says:

  Det finns många knäppgökar på youtube, jag vill inte döma hovet för än jag sett kommentarerna.

 4. LatentEnergi Says:

  Svagt är det kanske, men det skrivs ju så mycket kommentarer
  överallt, så varför själv bidra till ännu fler, kanske de tänker?
  Så skulle nog jag själv tänkt.
  Man vill ju skydda den personliga integriteten.

 5. LatentEnergi Says:

  Men o ena sidan är det kanske bättre att ha klottret där man kan ta bort det, än på sidor där man inte kan ta bort det? Njä, det är nog bättre att klottret finns där ingen hittar det, t.ex. här.

 6. Globetrotter Says:

  Om man nu vill dela med sig av en vad man kan tycka är en glad händelse, och blir översvämmad av kommentarer i stil med ”Lägg ner kungahuset” (som är totalt irrelevanta för händelsen ifråga) då skulle jag nog också ta bort kommentarsmöjligheten.

  Den diskussionen kan man ta någon annanstans.

  Precis som all form av yttrandefrihet, så är det upp till var och en om man vill ha eller inte vill ha kommentarer ”in your face” som man säger.
  Kanske det hade varit lite snyggare om man från början inte hade tillåtit kommentarer… men de lär sig väl det också.

 7. Sebastian Says:

  Jag har inte läst kommentarerna. Det beror helt klart på vilken typ utav kommentarer som skrevs. Antar att de inte kan ha varit så bra om de väljer att ta bort dem.

  Sebastiang

 8. Leif Ekstedt Says:

  Man suddar på andra kommentarsfält också.
  Sten Tolgfors har en blogg som man inte kan sudda på för han tar inte emot kommentarer. Fullt förståeligt. Undrar om han gjort lumpen.
  Daniel och Viktoria behöver lugn och ro före det stora festligheterna inleds.

 9. Dennis Nilsson Says:

  Är det inte någon som har sparat kommentarerna på YouTube??
  I sådana fall kan du ladda upp filen till någon av ”fri”-siterna.

  Jag har som regel att alltid spara den hemsida jag kommenterar på, för i det fall min eller andras kommenterer blir raderade, som SvD och DN brukar roa sig med, utan att de meddelar att kommentarerna är raderade.

  Ett tips till som vill göra samma sak är att använda Firefox webbläsare med den utmärkta ”UnMHT”-pluginen, där hela hemsidan med all information sparas i en och samma fill med datum och klockstämpling. Googla på ”UnMHT” så finner du den.

 10. Konstitutionsdomstol - NU! Says:

  Alla som har en blogg eller ett konto på YouTube har natrurligtvis full rätt att bestämma över innehållet. Och självfallet också om och i sådana fall hur kommentarer ska behandlas. Den rätten gäller hovet. Och också Thomas Bodström.

  Den tidigare justitieministern, numera advokaten och ordföranden i ECPAT, har startat en blogg med det ytterst illa valda namnet Bodströmsamhället. Möjligen i ett försök att urvattna det begrepp som står för nedmontering av demokratin och övervakningssamhället.

  Synd bara att inte Thomas Bodström förstått styrkan i det sociala mediet bloggen. Hans blogg är inte interaktiv utan verkar mest vara ett försök till opinionspejling – vad är det dom grunnar på stugorna just nu? Frågar någon någonting, blir det inga svar från Bodström eller från de medarbetare som sköter bloggandet åt honom. Eller hans PR-byrå? Kommentarer med åsikter som inte passar Bodström, censureras bort och visas aldrig. Kan Kungen kan väl jag, resonerar han kanske?

  Socialdemokraterna har generellt svårt att begripa sig på de nya sociala medierna, med några undantag: S-märkta Anders Widén, Erik Lakkso och Jonas Morian som förstår hur man kommunicerar. I övrigt handlar det om partimegafoner som snällt och lydigt gör och skriver vad VU på Sveavägen bestämt.

  Kanske inte så konstigt när man som majoriteten av alla svenska politiker verkar vara rädda för Internets kommunikationsmöjligheter. De verkar känna sig hotade och då är det lätt för dem att känna sig trygga och bevara sin makt genom ett allt mer utbyggt kontrollsamhälle.

  Den 1 april har vi privatpolislagen här och det stora paradigmskiftet i rättssamhället. Från och med nu gäller det att bevisa sin oskuld om man blir anklagad. Det normala i en demokrati är annars att man betraktas vara oskyldig till dess motsatsen bevisats i domstol. IPRED alltså och i höst FRA och allmän avlyssning av alla medborgare i brottspreventivt syfte.

  Nuvarande riksdag förtjänar inte detta folk. Dom får välja sig ett nytt.

 11. Livgardist Says:

  Föreställ er försvaret lägga upp ett klipp på Youtube om tex vikten att stärka det civila samhället i afganistan, uppbygnaden av infrastruktur och skola, och alla vänster/freds radikaler går och bombar sidan med
  ”lägg ner mördarförsvaret” och ”fred på Jorden – utan försvaret” ”skicka inte vapen och soldater till afganistan – skicka blommor istället” osv.

  Jag kan förstå kungahusets val av att ta bort kommentarer, efter som det finns så många som vill göra politisk sak av alla tillfällen som ges.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: