Jag har hittat Patriarkatet!

Under många år har jag undrat var det berömda Patriarkatet befinner sig. Alla pratar om det, men jag har inte sett till det. Hur jag än har letat. Men nu har jag hittat Patriarkatet!

Nåja, jag har inte sett det med mina egna ögon, riktigt så långt har jag inte kommit, men jag har sett spåren. Riktigt inskränkta, gubbiga, patriarkala spår. Och dessa tyder på att Patriarkatet befinner sig någonstans mellan Riksarkivet och Hovet.

DN publicerar idag ett stamträd för den blivande Prins Daniel, som bygger på en omfattande släktforskning i Daniel Westlings bakgrund som genomförts av Riksarkivet. Stamträdet är publicerat som en bild, och det märkliga är att den stackars prinsen saknar mamma. ”Inga bovar i Daniels släktträd”, utropar rubriken lyckligt, men man ser bara halva Daniels släkt. Ett steg uppåt från honom i stamträdet finns ”pappa Olle Westling”, och inget mer. Var är mamman? Var är den halva av hans släkt som finns på moderns sida?

Det är uppenbart att den kvinnliga sidan av den blivande prinsens släkt är ointressant, och för en gångs skull känns det motiverat att ta till det så missbrukade begreppet patriarkala värderingar. För det är ju precis vad det handlar om. Hur ända in i hundan, som Emil i Lönneberga skulle ha sagt, kan man rita ett släktträd som exkluderar den ena halvan av släkten?

Jag känner inte till om Patriarkatet sitter på Riksarkivet, eller om deras arbete är en anpassning till vad som förväntas inom Hovet och att Patriarkatet därmed sitter i slottet. Men nu har jag i alla fall kommit så långt som till vetskapen om att någonstans mitt emellan dessa två institutioner finns det! Det berömda Patriarkatet!

Jag kommer att fortsätta spårningsarbetet.

För övrigt väntar jag nu med stor iver på att få min egen släktforskning utförd av Riksarkivet. De har tydligen börjat göra jobbet åt medborgarna. Förr fick man sitta själv i dagar och veckor över bildskärmar och gamla kyrkböcker.

14 svar to “Jag har hittat Patriarkatet!”

 1. Zac Says:

  Grattis! Det skall bli intressant att följa.

 2. Staffan Says:

  Men.. Du missar att det är DN som publicerar. Det kan vara så ett det korrekta och jämställda genomsyrar både hov och Riksarkiv, men att den stora tidningsdrakens redaktion är Patriarkatets hemvist.

  Fortsätt gärna spårningsarbetet med detta nya uppslag!

 3. parstrom Says:

  Visst, jag fortsätter spåra. Ifall någon bloggläsare ser en skymt av Patriarkatet eller hör talas om någon som är det på spåren, så tipsa gärna!
  Pär

 4. Fritt Fall Says:

  Mammas sida kanske inte har rent mjöl i påsen.

 5. Figaro Says:

  Men jag förstår icke varför så många läger en sån stor vikt på det som har varit
  Istället för det som skall blir
  För vad kan dessa människor göra år de som derras förfärder gjorde i sinna dagaR?

 6. Peter Andersson Says:

  Inte blir det hela bättre av att det ju alltid bara är på mödernet som man led för led kan veta med säkerhet vem den biologiska föräldern verkligen är… på fädernet vet man bara vem som stått för uppfostran och signerat faderskapserkännandet, vem som levererade själva satsen nio månader för födelsen är ofta (mer än tio procent enligt forskning) någon helt annan…

 7. Pow! Says:

  Klicka för att komma åt pstromrmx.pdf

 8. Populisten Says:

  Ok nu vet vi var det finns, nu gäller det att lista ut hur man söker medlemsskap.

 9. Patriark Says:

  Om Sylvia blev DROTTNING (och inte princessa)
  så borde väl Daniel bli KUNG (och inte prins).
  Vad vore ju logiskt.
  Att Daniel bara blir ”prins” är könsdiskriminering och ett regelbrott.

 10. Princessan Sylvia Says:

  Jo

 11. vmm Says:

  Patriark:

  Jag har hört följande förklaring:

  Att Daniel blir prins och inte kung beror på att kvinnor ses som mindre värda. En kung är därför högre i rang än en drottning. Därmed gick det bra att låta Silvia bli drottning eftersom kungen fortfarande var högst i rang, men det går inte att låta Daniel bli kung för då skulle han bli högre i rang än den som har ärvt tronen, dvs. kronprinsessan Viktoria, och det går inte för sig.

  Jag vet inte om det här stämmer, men det är den förklaring jag har hört.

  Så att Silvia fick bli drottning medan Daniel inte får bli kung är alltså ett tecken på att kvinnor är underordnade och mindre värda än män. Outgrundliga äro Patriarkatets vägar. Undrar föresten hur förklaringen låtit om Silvia inte fått bli drottning medan Daniel fått bli kung… vilket kön hade man då sagt varit det som setts som mindre värt? Män?

 12. Anders Hammarlind Says:

  Johanna Schiratzkis bok “Mamma och pappa inför rätta” (Iustus förlag) har i mångt och mycket ett traditionellt facit om att män, pappor, inte alls blir förfördelade i vårdnadstvister. Media tolkade just det så, mestadels, dvs. alla som man gör numer i vårt land. Jag har nu läst igenom boken nogsamt och det stämmer inte. Pappor blir förfördelade, kanske inte enbart som vi tänkt först men i slutändan. Pappor är i systematisk underordning i vårdnadstvister, läs mer på andershammarlind.blogspot.com om någon dag.

 13. lester Says:

  tölp! hehe… vem använder det ordet Per?? vem?? du…

 14. PellePlutt Says:

  Grattis- eller nåt. Inte en dag för sent. Jag själv fann patriarkatet när jag var runt 10. Men alla upptäcker inte sådant förrän lite senare..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: