Absurd övervakningslag föreslås i USA

Jag har själv inte trott att bytet på presidentposten skulle stoppa USA:s omvandling till ett storebror-ser-dig-land. Kulturen sitter i väggarna.

Mycket riktigt. Nu föreslås en absurd övervakningslag i USA. I förra veckan föreslog senator John Cornyn att internetleverantörer ska tvingas lagra information om kundernas internetanvändning i två år. Det verkar inkludera information om vilka sajter människor har besökt, vilket är mycket personlig information.

Men det är värre än så. Inte bara internetföretag ska tvingas lagra denna information, utan alla som har ett trådlöst nätverk. Även privatpersoner. Det innebär exempelvis att om jag själv hade bott i USA skulle jag tvingats skaffa programvara för övervakning/lagring och under två år lagra vad min fru och mina barn gör på internet.

Senatorns motivering är av det klassiska slaget: ”Även om internet har skapat många positiva förändringar i hur vi kommunicerar och gör affärer så har anonymiteten även gjort det enklare för brottslingar att skada oskyldiga barn”, menar han. Man kan emellertid konstatera att anonymitet i kommunikation mellan människor och anonymitet i vilken information människor tar del av inte är något som kommit med internet. Brev skickade via postverket har alltid varit anonyma. Böcker och tidskrifter inhandlade i butik har också alltid varit anonyma.

För övrigt kan man motivera nästan vad som helst med omsorg om ”oskyldiga barn”. För att förebygga barnmisshandel, exempelvis, kanske vi skulle lagstifta om en polisiär övervakningskamera i varje bostad?

Mera här.

Abonnera på mina uppdateringar via mikobloggar. Jag finns på Twitter, Bloggy och Jaiku under användarnamnet ParStrom, där jag kommenterar allmänna samhällsfrågor, bli gärna följare. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre mikrobloggar under användarnamnet StoppaStorebror. Mina kritiska och politiskt inkorrekta tankar i genusfrågan kan följas i alla tre under användarnamnet GenusNytt.

6 svar to “Absurd övervakningslag föreslås i USA”

 1. Anonym Says:

  Vad skiljer det förslaget från Datalagringsdirektivet? (Förutom att datalagringsdirektivet inte lagrar vilka websidor man besöker.)

 2. Claes Leo Lindwall Says:

  Håller med dig att det blir absurt. Jag håller också med dig att ”skutan” inte lär vända i brådrasket.
  Men det kan vara på sin plats att påpeka att John Cornyn är republikansk senator från Texas, d v s han tillhör oppositionen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/John_Cornyn

 3. Globetrotter Says:

  Tjaa… kanske ett fall av ”sikta mot stjärnorna och hamna i trädtopparna”? Allt är ju upp till förhandling, som det heter…

 4. Erik Says:

  Singapore, bra skydd för Nätanvändare (åtminstone 2007)

  http://web20.telecomtv.com/pages/?newsid=41784&id=e9381817-0593-417a-8639-c4c53e2a2a10

 5. “All internettrafik ska övervakas och lagras” - Opponent.se Says:

  […] Övervaka all internettrafik. Det är en senator i USA som föreslagit att lagra all aktivitet på internet. Syftet sägs vara att komma åt pedofiler. Andemeningen kan däremot sammanfattas med “när människor kan vara anonyma kan även brottslingar vara det, alltså är anonymitet av ondo”. Pär Ström tycker att lagförslaget är absurt. […]

 6. Dennis Nilsson Says:

  ”Track Me Not” är en användbar plugin till Firefox som emulerar sökningar på Internets sökmotorer. Den går att konfiguera på ett otal sätt, bl.a att sökorden hämtas från olika RSS-flöden, som du bestämmer, och hur ofta sökningarna skall äga rum.

  http://www.mrl.nyu.edu/~dhowe/trackmenot/

  Med detta blir loggningar av dina sökningar meningslösa, då det inte går att urskilja vad som är riktiga sökningar, och vad som är emulerade.

  Detsamma gäller sökmotorernas statisktik över de mest nyttjade sökorden. Ju fler som nyttjar ”Track Me Not” desto mindre stämmer statistiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: