Lägg ned det hopplösa förlustprojektet Saab

Det är ytterst sorgligt, men oundvikligt. Saab har gått med förlust under nästan alla år som företaget funnits. Länge doldes förlusterna genom sammanblandning med Saabs flygverksamhet. Nu ställer den internationella krisen saken på sin spets. Och Maud Olofsson gör helt rätt när hon är tuff. Att slänga skattepengar efter ett sjunkande skepp leder inte framåt, det leder bara till ännu större förluster. Jag lider med personalen på Saab, men ibland är strukturomvandling oundviklig.

AB SvD DN

Abonnera på mina uppdateringar via mikobloggar. Jag finns på Twitter, Bloggy och Jaiku under användarnamnet ParStrom, där jag kommenterar allmänna samhällsfrågor, bli gärna följare. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre mikrobloggar under användarnamnet StoppaStorebror. Mina kritiska och politiskt inkorrekta tankar i genusfrågan kan följas i alla tre under användarnamnet GenusNytt.

6 svar to “Lägg ned det hopplösa förlustprojektet Saab”

 1. robban Says:

  äh saab gick bra fram till 9000 kom ut, sämre skit har inte byggts, garanti fixandet på dom häckarna åt upp all eventuell vinst i många år. sen denna noja på dyra etanolbilar funkar inte heller, lyssnar man på fel folk så byggs fel bilar. om de hade vett att sparka all designbögar och verklighetsfrämmande miljötomtar inom saab så skulle det gå breakeven inom ett år samtidigt som man koncentrerar sig på att bygga bilar folk vill ha.

 2. Ägaren bär ansvaret för SAAB´s framtid! « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] är särskilt stort globalt. Det kanske inte ens är särskilt lyckosamt. Det har ju visat sig att varumärket inte räckt hela vägen och det gör att SAAB idag är ett förlust företag, så har det sett ut länge. Endast […]

 3. Yepp Says:

  Till robban:
  ”designbögar och verklighetsfrämmande miljötomtar”
  Hrrm… Vad har snygg design med homosexualitet att göra??
  Och sedan det där med miljötänk. Vilken sten har du kravlat ut från?
  Har du missat hela miljödebatten? Bilindustrin kommer att gå rakt neråt fr.o.m. nu om sunt förnuft får råda. Alla i världen kommer inte att kunna köra bil. När ”tredje världen” mer och mer kommer upp ekonomiskt kommer de också att vilja ha en egen bil. Jorden kommer inte att klara ett sådant tryck. Tänk dig HELA jordens befolkning med den förstöringen som du och jag åsamkar! Nä, det krävs en total omstrukturering.

 4. Simon Åslund Says:

  Jag håller inte med dig. JA, Saab går med förlust och har så gjort under lång tid, men det behöver inte göra det. Med en stark ägare (svenska sttaten) och världens bästa ingengjörer (vilket saab till stor del har och vilket finns att tillgå i Sverige) och mned en stark framtidsvision kan Saab ha världens mest attraktiva och miljöanpassade modellprogram om tre till fyra år, alltså lagom till vi går ur lågkonjunkturen. Alla andra länder ger statsstöd till sin bilindustri och Korea ger statsstöd till sin varvsindustri. På den marknaden kan inte Sverige spela efter andra regler än våra motspelare. förstatliga SAAB! Det är inte kommunism, det är realpolitik.

 5. Pungen Says:

  Jaaaaaaaaaaaaaaa, allt för att rädda jobben!
  Bra politik? Nej hjärndöd självcentrerad och egoistisk politik!
  Om ett bolag är rötet ska inte skattebetalarnas pengar sänkas in i det hålet.Låt bolaget gå i backen ta sedan resterna och hitta på nått annat
  fosila bilar är dödens! Sverige har redan en gång sänkt en
  massa pengar i döda projekt och ett av dem var varvs krisen!

 6. Access Says:

  Ja du, Simon Åslund. Man kan ju undra varför det bara är staten som kan vara en stark ägare?
  Om det nu är en så jäkla bra affär, varför står då inte intressenterna på kö?

  Nej, let live and let die. Saab verkar ju inte vara livskraftigt och ingen presumtiv ägare verkar heller tro så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: