EU kanske kräver lagring av inrikes resor

European Council har börjat formulera ett helt nytt förslag till text för avtalet mellan EU och USA avseende lagring av reseinformation. Det rör sig om så kallade PNR-uppgifter, Passenger Name Records. Vissa EU-länder, såsom Storbritannien, vill kraftigt utöka mängden lagrad reseinformation.

Tanken från dessa länder är att inte bara resor med flyg ska lagras, utan även resor till lands och till sjöss. Dessutom vill de gå från att bara lagra resor in och ut ur EU-området i dess helhet till att lagra resor inom EU-området och till och med resor inom ett enskilt land. Det kan i värsta fall innebära statlig lagring av exempelvis tågresor mellan Göteborg och Stockholm, ifall vår regering ställer sig på de mest långtgående storebrorskramarnas sida. Ytterligare ett förslag till utökning är att reseinformationen inte bara ska användas för kontroller vid in- och utpassering ur ett land utan även för allmän brottsbekämpning.

Kommentar: Ändamålsglidning på gång. Läs mer på länken nedan, och sänd en tacksamhetens tanke till medborgarrättsorganisationen European Digital Rights som gräver fram sådant här. Läs mer i deras nyhetsbrev här.

Detta skrev jag om i dagens nummer av mitt nyhetsbrev Big Brother Bulltin (BBB), som handlar om övervakningssamhället. Du kan bli abonnent gratis här.

Twitter, Jaiku och Bloggy. Jag finns på alla dessa under användarnamnet ParStrom, där jag kommenterar allmänna samhällsfrågor, bli gärna följare. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre under användarnamnet StoppaStorebror. Mina kritiska och politiskt inkorrekta tankar i genusfrågan kan följas i alla tre under användarnamnet GenusNytt.

5 svar to “EU kanske kräver lagring av inrikes resor”

 1. Riefenstahl Says:

  Ändamålsglidning var det ja! Det är visst ditt svar på allt som (på grund av fullt utvecklad paranoia) känns lite obekvämt. Du är inte så viktig som du tror. Köp folie, vik en hatt, slappna av!

 2. barfota Says:

  Undrar vem som är mest paranoid. De som vill veta allt om alla oavsett om det finns ett syfte eller behov av att veta eller den som försöker värna om sitt privatliv.

 3. G Says:

  Riefenstahl och de andra nazisterna har ju aldrig velat folket något gott, så de är inga man behöver lyssna på i debatten. De som värnar sin frihet lär inte kryssa SD i riksdagsvalet oavsett vad man gillar den havererade invandringspolitiken.

 4. Leif Says:

  Är det inte dags att man tar steget fullt ut nu: Låt posten öppna och skanna in alla brevförsändelser och lagra dem digitalt tillsammans med uppgift om avsändare (om möjligt) och adressat innan de distribueras i vanlig ordning. På så sätt kan man enkelt börja nysta i detta material när statsnyttan så kräver.

 5. Jesper Figo Says:

  Lagring av all information? Varför inte? Vad är poängen här?
  Kolla in vad man vill göra med nya digitala tvångpasset! Vi ska stämpla in och ut ur zoner.

  Genomskåda USA/EU-farsen
  Det digitala fängelset är till för att skydda storpolitiken och dess korporativa vännernas kriminella affärer. Jag tror inte att det är svårare än så.
  Kriminella regimer har ett förståeligt behov av att veta var motståndet mot dem finns.
  Undrar om det är rädslan för att befolkningen genomskådat UNionsleken: de statliga terrorkampanjerna, de finansiella tömma statskassan-lekarna, den lobbystyrda RFID-systemet måste implementeras. Det finns för mycket pengar i potten. Och för många lobbyister.

  Vi medborgare ställer inte upp på den här aristokratiska världsordningen och dess låtsasvärld.
  Det vore smått otroligt om inte folk vaknade snart eller kanske chippet måste inopereras och pensionsystemet gå upp i rök först.
  Bra att några diskuterar de här frågorna. Vi måste kämpa. Tiden är kort.
  Säg nej till all kriminell lagstiftning som kommer framöver. Läs en historiebok. Den här mardrömmen går upp i rök. Sanningen ropas från hustaken. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: