Censur på regeringskansliet är helt absurt

Förvaltningschefen på regeringskansliet vill införa ett tekniskt system som blockerar vissa slags sajter för personalen. Även för ministrarna. Det handlar om sajter som handlar om krig, terror, vapen och sex. Dessa ska alltså censureras för de personer som arbetar med att styra riket.

Förslaget är givetvis helt absurt. För det första finns det sannolikt många sajter inom de berörda kategorierna som är relevanta ur ett yrkesperspektiv för regeringskansliet. Terrorism, exempelvis, är ju ett viktigt samhällsproblem. För det andra är den principiella invändningen tung. Informationsflödet ska inte censureras.

Om kategorin ”våld”, som alltså ska censureras, sägs följande ingå: ””I våldskategorin ingår verkliga eller efterliknade bilder eller texter som porträtterar, beskriver eller förespråkar fysiskt våld mot människor, djur eller institutioner (t ex: skildringar av krig…).”  Det låter som att ministrarna och tjänstemännen på regeringskansliet inte ska kunna läsa om vad som händer i Gaza, till exempel.

Mycket tokigt har jag hört från den här alliansen. Det här hamnar rätt högt upp på den listan…

Läs mer om censurförslaget här och här.

Twitter, Jaiku och Bloggy. Jag finns på alla dessa under användarnamnet ParStrom, bli gärna följare. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre under användarnamnet StoppaStorebror. Mina kritiska tankar i genusfrågan kan följas i alla tre under användarnamnet GenusNytt.

Annonser

8 svar to “Censur på regeringskansliet är helt absurt”

 1. cnab Says:

  Det är inte bara UD som missat kontakten med verkligheten. Internet – detta för de styrande helt obekanta fenomen – lär ha varit hårt censurerat av tjänstemannakåren ledda av FRA för samtliga departement inklusive statsrådsberedningen sedan mitten av 90-talet.

 2. soli01 Says:

  Pär detta är ju bara ett förslag som regeringen inte tittat på närmare. Tror att de måste ha invändningar mot mycket i förslaget. Det finns visst sidor som borde bannlysas och det är t ex hur man tillverkar olika bomber etc. Men i stort måste vi vanliga kunna bedömma hur vi ska surfa på nätet! Detta förslag var sanslöst obetänkt och jag hoppas de tar sitt furnuft tillfånga.

 3. Gunnar Says:

  Om inte politiker och tjänstemän i Sveriges regering självständigt kan ha ett etiskt förhållningssätt och själva kritiskt kan granska information de ställs inför utan att någon med våld hindrar dem borde de inte sitta i Regeringskansliet och styra landet.

  Om man nu har den inställningen för Sveriges politiska och administrativa elit, varför kan då gemene man ges förtroendet att surfa fritt?

  Detta är ju första steget mot en internetcensur som finns i andra länder som Kina och Saudiarabien.

 4. Offentlighetsprincipen 2.0 En Vintage med filter! « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] fick jag till min förfäran veta genom  Karl Sigfrid samt Per Ström att informationsinhämtandet vid Rosenbad ska filtreras eller ja rent av […]

 5. Sverigehatare Says:

  Sverige är en polisstat.

  Svensk polis manipulerar med bevisning och begår mened i syfte att upprätthålla myten om Sverige som rättsstat. Sanningen motarbetas med alla tillbuds stående olagliga metoder. De oskyldigt dömda, vilkas liv ödeläggs, utpekas som RÄTTSHAVERISTER och förlöjligas av människor som saknar förmåga att tänka kritiskt.

  Hjälp till att sprida information om det svenska korrumperade rättsväsendet. De kriminella poliserna ska hängas ut så att omvärlden får veta vilka som dödar rättssäkerheten i Sverige.

 6. Lasse Says:

  Detta är inte en nyhet, sedan en längre tid tillbaka har man censurerat
  vissa sidor på regeringskansliet. Likväl censurerar man email inom polisen.

  Frågan man ska ställa sig är vilka såg till att detta kunde införas
  och för vilket syfte?

  Rättshaverister är de som arbetar inom och med lag och rätt ,
  hur ska de annars kunna vara rättshaverist! 🙂

  Svergie har mer och mer blivit en cynisk småfascist stat!

 7. Paul Says:

  Det är väl inget konstigt att regeringskansliet som arbetsgivare bestämmer hur deras arbetsredskap får användas. Att kalla det för censur är minst sagt att hoppa i galen tunna.

 8. Hans J Says:

  @Paul:

  Ska en tjänsteman bestämma vad en minister får se???? Ministern ÄGER tjänstemannen. Tjänstemannen är bara en slav i förhållande till ministern – att sparka och förskjuta när bara skrotten återstår. Pärmbärarna ska veta sin plats….

  Jag menar så klart att de som ska fatta besluten, ministrarna, självfallet ska ha tillgång till all tänkbar information. Bara de kan bedöma vilken information de ska kunna, eller få, ta del av.

  Självfallet ska ”regeringskansliet som arbetsgivare” få bestämma hur deras arbetsredskap får användas. Vad detta innebär ankommer dock inte på någon ”anställd” att i sista hand besluta. Vi vill så klart ha allsidiga analyser av sakfrågorna.

  Tur att detta blev offentligt! Annars hade ”förvaltningschefen” kunnat censurera halva världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: