Offentlighetsprincipen har gått för långt!

Idag skrev DN på ledarplats om ett förslag från Riksskatteverkets generaldirektör om att vem som helst inte bör få tillgång till privata detaljer om människors inkomster. Det är bra. Genereldirektören har rätt. Offentlighetsprincipen kom till för att medborgarna ska kunna granska Makten, inte för att medborgarna ska kunna snoka på grannens privatliv. Offentlighetsprincipen har lett för långt.

Det är internet som ställt frågan på sin spets. Förr var det mycket dyrare och besvärligare att få ut information från register, idag sker det blixtsnabbt till nästan nollkostnad över nätet. När det blivit snabbare, enklare och billigare ökar förstås efterfrågan på privata detaljer. Kraftigt.

Det finns flera sätt på vilka problemet kan tacklas. Ett är förstås att helt enkelt begränsa offentlighetsprincipen. Kanske är det detta som måste göras. Men det finns sätt att behålla offentlighetsprincipen och ändå kraftigt minska okynnessnokandet.

Exempelvis genom att göra det obligatoriskt att på papper skicka omfrågandekopia till den som blivit snokad på. Vips uppstår en kostnad och en administrativ hantering som gör det betydligt dyrare, vilket torde minska efterfrågan. Den som har ett legitimt skäl att inhämta information kan förstås bära en viss kostnad. En annan åtgärd skulle kunna vara att informationen visserligen är offentlig, men vill man ta del av den måste man masa sig iväg till ett av Skatteverkets kontor och titta i en dator där. Besväret skulle minska okynnessnokandet kraftigt. Varför måste allt erbjudas via internet? Glöm inte, besvär begränsar! För en gångs skull kan vi ha lite nytta av besvär!

Som det är idag kan det inte fortsätta. Det är svagt att politikerna inte har ingripit ännu.

Twitter, Jaiku och Bloggy. Jag finns på alla dessa under användarnamnet ParStrom, bli gärna följare. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre under användarnamnet StoppaStorebror. Mina kritiska tankar i genusfrågan kan följas i alla tre under användarnamnet GenusNytt.

Annonser

10 svar to “Offentlighetsprincipen har gått för långt!”

 1. Figaro Says:

  Något jag nog vilja hålla med dig. Det är även en tanke som oroar mig något är det att allt mer information blir upplagt på nätet.
  Allt i från fullständig personuppgifter/borstad.
  och ofta så räcker det kanske med ett förnamn och fördelseår och nämsta stad, vilket man ofta ger ut till människor som man ändå inte känner så bra.
  Och vips så har ofta någon annan tillräckligt mycket om en för att hitta allt det andra.
  Se tex sidan http://upplysningar.se/
  Detta här gäller förvånasvärt även för oss som är under 18, eller inte äger en bordstad?

  Även nr till mobiler bruka hamna på sånna sidor vilket inte häller är önskvärt. vi vänta bara på att kontaktkort-mobiler även kommer upp på nätet.

  mvh FIG

 2. Loppan Says:

  Du säger:
  >Det är svagt att politikerna inte har ingripit ännu.
  Jamen det är ju ****DOM**** som infört systemet!
  Vad förväntar du dig, rättvisa?

 3. barfota Says:

  Så vitt jag kan minnas har de privilegierade (de som har pengar) alltid kunnat köpa taxeringskalendern så varför inte låta fattiga ”snoka” på deras villkor. d.v.s. billigare.

 4. Grr Says:

  Skulle gärna se en kraftig begränsning i möjligheterna att snoka i andras
  affärer om det nu är möjligt att få stopp på detta. I anslutning till detta retar det mig att tidningarna håller på med publiceringen av ”vad fick grannen för sitt hus” . Det vill jag också ha hemligt! Ingen j-l har med dessa transaktioner att göra! Så det så.

 5. Pär Abrahamsson Says:

  Det skulle rimligen fungera utmärkt att stänga ner hela informationsflödet utan att det får några avgörande negativa konsekvenser. I Tyskland skulle det t ex uppfattas som helt orimligt att myndigheter lämnade ut uppgifter på det här viset. Dessutom tycker jag mig kunna se en trend att där myndigheter inte får korsköra sina register så gör andra aktörer det i skydd av YGL.

 6. El rubio Says:

  Självklart borde offentligheteprincipen begränsas i detta avseende. I grunden ska privata uppgifter vara privata. Möjligen kan man tänka sig att den som ställer upp på vissa offentliga uppdrag/anställningar avsäger sig det skyddet.

  Likaså bör också Kronkalles verksamhet göras om. När någon betalt sina skulder eller gjort en deal som inte kronkalle är inblandad i så ska uppgifterna strykas. Varför är det relevant att någon HAR HAFT betalningssvårigheter. Har man gjort rätt för sig så har man.

  Gamla domar är samma sak. När någon avtjänat straff så ska det strykas ur alla offentliga register. Polisen kan av spaningstekniska skäl behöva ha kvar gamla domar. Kanske detta bör ske med en viss eftersläpning eller främst införas för småbrott. Ett snatteri i tonåren eller en gammal rattfylla ska inte behöva påverka möjligheten att få jobb idag.

 7. Sverigehatare Says:

  Varför gnäller du, Pär?

  Svensken vill ha totalövervakning. Svensken hatar och föraktar integritet. Svensken älskar myndigheter. Svensken anser att alla som inte älskar myndigheter är – RÄTTSHAVERISTER.

  Så – vad gnäller ni för när ni får som ni innerst inne vill?

 8. Cillianne Says:

  Det som står på min skattsedel tillhör mitt privatliv!! Varför ska tandläkaren, bilverkstaden eller annat företag som jag anlitar gå in och snoka i min ekonomi. Nej stoppa detta.

 9. Johan Says:

  I andra länder och organisationer finns möjlighet till olika klassning av ej sekretessbelagd information. Dessa lyder ungefärligen ”unclassified” (öppen) och ”unclassified, releaseble to the internet” (öppen, möjlig att distribuera över internet). Ett liknande förfarande i Sverige borde funka. Det skulle göra det svårare att komma åt information om man inte verkligen jobbar hårt för det, och dessutom svårare att sprida. Dessutom borde det inte sätta krokben för offentlighetsprincipen.

 10. Hans J Says:

  @Cillianne:

  Varför skulle det vara sekretess på denna information? Skadar det dig att denna information är offentlig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: