Misstro alltid stat, polis, rättsväsende!

DN har avslöjat att polisen i Norrbotten har undanhållit DNA-bevis som talar för att en person dömt för rånmord kan vara oskyldig. Oerhört märkligt. Mannen dömdes på svaga bevis, främst en vittnesutsaga som kan ifrågasättas eftersom den inte stämmer med vittnets mobiltelefons geografiska position.

Det är för tidigt att säga att den dömde är oskyldig. Men så kan mycket väl vara fallet. Och oavsett hur det är med den saken är det oerhört allvarligt att polisen undanhåller information som talar för att en misstänkt är oskyldig. Det är inte polisens uppgift att snabbt få någon, vem som helst, dömd.

Det inträffade bekräftar en gammal sanning: Vi medborgare gör klokt att ständigt betrakta stat, polis, rätteväsende och myndigheter met misstro. Staten har en sådan otrolig makt gentemot individen genom sitt våldsmonopol och sin lagstiftningsmakt att misstänksamhet är nödvändig. Om vi förfaller till naivitet gentemot statsmakten och dess olika grenar (”staten vill ju alltid väl”) så kan det gå riktigt illa. Både för individen och på sikt även för samhällskollektivet.

Det finns för lite sådan misstro i Sverige – nästan ingen alls. På den punkten har man en sundare och hälsosammare inställning i många andra kulturer.

Här kan du läsa om ett annat aktuellt fall där polisen begått ett övergrepp mot en medborgare. De brände en företagares bokföringsmaterial sedan en förundersökning mot honom lagts ned. Som tur är så är Centrum för rättvisa inkopplat på ärendet.

Den nödvändiga misstron mot stat och polis är för övrigt ett av skälen till att vi ska vara försiktiga med att bygga upp olika digitala övervakningssystem. Även om informatinen bara är tillgänglig för polis och bara efter domstolsbeslut.

DN1 DN2 DN3

Twitter, Jaiku och Bloggy. Jag finns på alla dessa under användarnamnet ParStrom, bli gärna följare. Mina nyheter om övervakningssamhället kan följas i alla tre under användarnamnet StoppaStorebror. Mina kritiska tankar i genusfrågan kan följas i alla tre under användarnamnet GenusNytt.

7 svar to “Misstro alltid stat, polis, rättsväsende!”

 1. Aladin Says:

  Helt rätt Per! Man kan inte lita på en djäv-l.

 2. SingleStar Says:

  Det här fallet liknar parodi på rättvisa och vi ser samma misstag göras i fallet med de två mördade barnen i Arboga där Christine Schürrer nu kan dömas med undermålig bevisning och mediokert framtaget motiv. När polis och åklagare gör fel i sådana här fall och oskyldig fälls skall polis och åklagare omgående sparkas och bli personligt betalningsansvariga för sina uppsåtligt gjorda fel.

 3. Josef Boberg Says:

  “Misstro alltid stat, polis, rättsväsende!”

  Trist – men så är det i alltför för hög grad i wår nuvarande så kallade demokrati i mitt kära fosterland Sverige, tyvärr tyvärr… 😥

  Jag behöver ej läsa i tidningar om hur polis och åklagare undanhåller solklara bevis i förundersökningen – som talar till den åtalades förmån (vilket i sig är direkt lagstridigt !) – därför att min sambo har direkt egen erfarenhet av det för några år sedan.

  I det fallet skall Wi nu försöka få frågan prövad av EU-domstol också – men faen vet hur det blir med det – för ”rättssystemen ?” hänger ju ihop som ”ler och långhalm”.

 4. Är det dags att bli paranoid | Sultans politiska blogg Says:

  […] Per Ström har även skrivit ett litet inlägg om varför vi ska misstro rättsstaten, och det är bara början om det får gå så långt som dom vill ta det. Någon gång måste vi lära av historien men tydligen är det inte denna gång, facism och dylika våldsamma härskar kulturer har alltid kommit upp på samma sätt. Allt makt samlas och övervakningen ökar, med ökad övervakning så ökar paranoian om ett hot mot den “ledande eliten” och genast så sitter många av oss i slav läger. Hittade ytterligare en till galen artikel om fler som talar om chippning av folk, och detta kommer genomföras om vi inte säger nej. Jag litar inte på dessa människor… […]

 5. monica pernroth ledamot i rättssäkerhetsorganisationen Says:

  Poliser bör inte utreda poliser eller åklagare. Åklagarnas makt är oerhörd! Man låtsas inte om de bevis, som kan ev. leda till att en utpekad person kan bli friad.
  Att man bryter mot lagen RB 23:4, där det står att en åklagare har skyldighet att likaledes ta fram det som kan fria en anklagad, det bryr man sig inte om. En åklagare har inget att riskera!
  Har någon dömts är uppdraget utfört med glans, även om glansen är falsk!
  Detta sker inte minst i de fall som inte blir omnämnda i pressen. de fall där den anklagade tror på rättvisan och som inte ens förstår sig på att begära en av de bästa advokaterna utan håller tillgodo med dem som står i tur på listan för att få uppdrag av ”tinget”.
  Om advokaten har engagemang eller kunskap om den sortens mål, saknar betydelse.
  Nu i ”det fattiga Sverige” har vi inte heller råd, att ge någon som önskar en annan advokat,rätt att byta,annat än i undantagsfall.
  Vi har däremot råd att betala tiotusentals kronor per dygn(lidandet oaktat)för människor som sitter felaktigt eller oskyldigt dömda.

  Vad den svenska demokratin säger : Principen om att en dom skall stå fast, gäller framför alla andra principer.

  I brott mål år 2007, var det 1399 personer som sökte Prövningstillstånd hos HD. Det var 34 stycken som erhöll detta.
  Siffror som talar för sig själva.

  ENDA LÖSNINGEN ÄR EN OPARTISK RESNINGS KOMMISSION som
  beslutar om HD skall granska de sökta målen.
  Sådan finns tex. i Norge. Det finns länder som VI knappast skulle tro, har ett rättssäkert system, men där man en gång per år tar upp och kontrollerar de fall som inkommit.

  Börja trycka på hos regeringen om den av JK föreslagna resningskommossionen. Den har nu legat vilande några år ,underst i högarna hos den som skulle utreda detta. Det börjar bli dags nu innan tilltron för rättssamhället har sjunkit under
  noll strecket!

 6. Benke Says:

  Hans Lindblad har skrivit en mycket bra bok om Tjänstemannaväldet
  och hur det har lett till grov och mycket sinnrik rättsröta i Sverige.

  Vill man sen fördjupa sig i Svensk rättsystematik och hur man sluter
  leden insom staten när det börjar blåsa läs Fallet Osmo Wallo
  (av Jovan Rajs) som blev ihjälslagen av två poliser.

  I detta land har man som princip att när nått går fel så skall en
  utredning tillsättas. Dessa utredningar kan man följa lång tillbaka
  i tiden ja ända till 1500 talet och de har alltid haft ett syfte, nämligen
  att manipulera bort statens ansvar gentemot den enskilde medborgaren
  gällande dennes rätt gentemot statens illdåd.

  Sverige är det enda land i Europa som inte har en författningsdomstol. och varför det då? Jo för då kan man inte ställa någon enskilld tjänsteman till svars. Tjänstefels lagen togs bort 1976 återinfördes 1989
  men skrevs om fundmentalt och flyttades in under civilrätt vilket i praktiken gjorde den helt verkningslös. Fiffigt strategi gjord av vissa
  ämbetsmän för att just undvika rättsliga efterspel efter deras illdåd.

  Den som nån gång vart i klorna på AF, Socialtjänsten,Försäkringskassan eller blivit misshandlad inom sjukvård systemet och i sin infantila
  vetskap trott att du ska minsan anmäla dem har på ett mycket
  obehagligt sätt senare blivit informerad att du helt plötsligt är rättslös!

  Rättslös i det bästa landet i Europa? Det kan väll ändå inte vara möjligt?

  Det är patetiskt att tro att det råder någon somhelst rättssäkerhet i
  detta landet, JK, JO, två papegojor som alldrig dömer ut några
  skadestånd, klart de de är ju tillsatta av staten för gott uppförande!
  Men så är ju Svensken en patetisk lam figur och får det styre den
  förtjänar!

  http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article134923.ece
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=76705&previousRenderType=2

 7. Litar du obetingat på staten? | El Rubio Talar Says:

  […] gömmer undan DNA-tester som kan visa att du är oskyldig om de bestämt sig för att du är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: