Ett hån mot ordet frihet

Apropå stängningen av Guantanamo som förestår. Lägret inrättades 2002, och har haft 800 fångar (oklart hur många som är kvar). Av dessa har 20 anklagats för brott och tre (3) har formellt åtalats, rapporterar SvD. Resten bara förvaras.

Ett hån mot rättssamhället. Ett hån mot mänskliga rättigheter. Ett hån mot ordet frihet. Om det var sådan ”frihet” som George Bush skulle skänka världen så är vi glada att han rest hem till Texas.

Det är intressant med USA. Deras självbild är att de strider för världens frihet. Ibland har så också varit fallet. Exempelvis när de offrade sina söners liv för att rädda Europa undan nazismen. Men … ibland stämmer inte självbilden. USA är en svår företeelse att analysera. Svårt att förstå sig på, tycker jag. Jag hoppas i alla fall att verkligheten åter närmar sig självbilden nu när Obama har tillträtt.

9 svar to “Ett hån mot ordet frihet”

 1. Lasse Says:

  Sverige och EU spelade med. Utlämningen till Egypten av två svenska medborgare sköttes av SÄPO och godkändes av Persson-regimen.
  Min tilltro till vårt eget s k ”rättssamhälle” försvann då.

 2. Feminix Says:

  Fångarna var nog inga oskyldiga turister, nyfikna på de exotiska terroristerna i tora-bora bergen, eller hur?

 3. Jepp Says:

  Feminix:
  Det är väl det som en rättegång skall fastställa OM de är skyldiga eller inte. Och de underlag skall förslagsvis INTE vara framkomna via tortyr….. eeeerrrhhhh… kanske….. eller?
  Ironi det sista. Du är ALLTID oskyldig tills motsatsen är bevisad. Varför skall detta vara så svårt för oss människor att komma ihåg????

 4. Anders Says:

  Å nu ställer de in rättegångar.. Innan detta beslut, så hade de i alla fall en viss utsikt att bli friade och därmed komma därifrån. Sedan har jag hela tiden haft svårt att förstå varför Guantanamo inte kallats vid dess rätta namn, Koncentrationsläger.

 5. ewrasd Says:

  11% av de frisläppta har återfallit i terrorism… Det är hetl oförsvarbart att lägret stängs och Obama kommer få äta upp det om hans lättare linje leder till ytterligare terrordåd i europa eller på amerikansk mark… Glöm inte att GwB åtminstonne hållit USA säkert sedan 2001.

 6. vmm Says:

  Diktaturstater hade aldrig skapat ett Guantanamofängelse. Behovet hade aldrig funnits eftersom man inte behöver spärra in lik.

 7. Lövet Says:

  ewrasd: 89 % har inte ägnat sig åt terror efter frisläppandet (och sannolikt inte innan heller). Du menar att de 11% skyldiga(?) motiverar inlåsningen av de 89 % oskyldiga?

  I så fall förutsätter jag att du i samhällsskyddets namn är frivillig till att låta dig låsas in. Det finns ju en marginell chans att du är terrorist och det vore helt oförsvarligt att ha sådana lösa.

 8. Patrik Says:

  ewrasd: efter att hållits inspärrad och blivit torterad av en främmande stat så skulle nog vem som helst ha lite hämnd mot denna stat. Terror för terror.

  Anders: jag uppfattar det som om de olagliga militära domstolarna där hörsägen, hemliga bevis, hemliga vittnen användes samt en partisk försvarsadvokat till den misstänkte ställs in. Ersätts förhoppningsvis av ”riktiga domstolar”.

 9. David Says:

  Vem tror Obama att han ska lura? De kommer inte alls stänga Gitmo! Om de nu mot all förmodan skulle det, öppnas ett annat mer slutet fängelse någon annanstans. Allt kommer fortsätta precis som vanligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: