En seger för de mänskliga rättigheterna

Sedan ett halvt dygn sitter det inte en cowboy i Vita Huset längre. Och förändringen har kommit tydligare och snabbare än många trott. Bara timmar in på sitt presidentskap beordrade Barack Obama stopp för alla rättegångar mot misstänkta terrorister som har med Guantanamo-lägret att göra.

Även om åtgärden bara är tillfällig är det en principiell seger för de mänskliga rättigheterna. Guantanamo är en skamfläck på den amerikanska fanan. Visst ska terrorismen bekämpas med fasthet – men det ska ske inom ramen för mänskliga och medborgerliga rättigheter.

Barack Obama har också slagit fast att USA: makt ”inte ger oss rätt att göra som vi behagar”. Ännu en seger för mänskliga och medborgerliga rättigheter. Visserligen återstår det att se hur uttalandet omvandlas i praktisk handling, så det är för tidigt att ropa hej, men nog är det en bra början alltid. Och en väldigt stor skillnad mot vad vi vant oss vid att höra från Vita Huset under de senaste åtta åren.

DN

Annonser

3 svar to “En seger för de mänskliga rättigheterna”

  1. Thomas Says:

    Ja, det låter väldigt bra allt han säger. Men det är också väldigt subjektiva haranger han drar ur sig. Jag undrar om vi inte hör det vi vill höra allesamman. Ingenting upplever jag är tydligt och direkt. Men kanske målar jag bara fan på väggen.

  2. VEB Says:

    Obama verkar betydligt bättre än Bush (Vad det nu säger) beträffande hur bra han verkligen är i övrigt kan det inte bedömas förrän han gjort något som kan bedömas, de som spekulerar i förväg sysslar mest med kombination av aerodynamik och thermodynamik dvs producerar varm luft.

  3. sverigehatare Says:

    Svenskar är avskum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: