SvD genusvinklar arbetslöshet

arb-2

”Unga kvinnor kickas när varslen duggar tätt”, stod det på framsidan av Svenska Dagbladets näringslivsbilaga i torsdags. Den som slog upp sidan 23 och läste hela artikeln möttes av rubriken ”Turordning slag mot jämställdhet”. Tidningen berättar sedan att turordningsreglerna gör att när Volvos fabrik i Tuve ska minska personalen så är det mest unga kvinnor som får gå. Dessa är nämligen senast anställda.

Varför är då just unga kvinnor senast anställda? Jo, för att Volvo har genomfört en jämställdhetsoffensiv på senare tid och mest anställt unga kvinnor. Kvinnor har alltså kvoterats in till jobben, medan män har fått stå tillbaka enbart på grund av sitt kön. Det är ju definitionen på kvotering, som är den reella innebörden av en sådan här ”jämställdhetssatsning”.

Visst är det lustigt att det är synd om kvinnorna när det är mest kvinnor som får gå, men när män lite tidigare  sållades bort från arbetsmarknaden på grund av sitt kön så kommer ingen på idén att tycka synd om dem.  Svensk jämställdhet är onekligen ett märkligt djur.

Ännu intressantare blev det när Arbetsförmedlingens siffror om arbetslöshet kom två dagar senare. Decembersiffrorna visar att på ett år har 21.000 män blivit av med jobbet, och 5.000 kvinnor. Fyra gånger så synd om männen som om kvinnorna, skulle man kunna säga.

Vi har en lag om jämställdhet i arbetslivet. Dessvärre är den inte jämställd. Det står uttryckligen i lagen att den ”siktar till att förbättra främst kvinnornas villkor i arbetslivet”. Som sagt, svensk jämställdhet är ett märkligt djur.

Uppdatering:

Men kvinnor drabbas inte bara av nedskärningar i offentlig sektor. De drabbas också extra hårt eftersom de har en svagare anknytning till arbetsmarknaden än män. 70 procent av alla vikarier är kvinnor”, skriver Carin Jämtin på DN Debatt. Hon är oppositionsborgarråd (s) i Stockholm. En kommentar: Det där med ”extra hårt” stämmer inte med siffrorna från Arbetsförmedlingen. Om man inte vänder på genusen, förstås…

Annonser

6 svar to “SvD genusvinklar arbetslöshet”

 1. barfota Says:

  Kanske dags att sluta köpa tidningar som ”könsvinklar” sina reportage.

 2. Windows Says:

  “siktar till att förbättra främst kvinnornas villkor i arbetslivet”

  Med vilka mentalpatienter vid rodret för Sverige infogades detta feministiska manshat i lagtexten, kan medborgaren stilla undra…

 3. P Says:

  Håller med i sak om att svensk jämställdhet inte alltid är speciellt logisk. Dock reagerar jag mot en annan sak. Jag tycker att Per gör sig skyldig till lite av en missledande vinkling själv i rubriksättningen.
  ”Artikeln” i fråga är inte en nyhetsartikel vad jag förstår utan en krönika. Med andra ord är det egentligen inte SvD utan snarare skribenten Tove Carlén som står bakom vinklingen. Ingen skillnad i sak, men du argumenterar mot en krönikör och inte mot ”SvD”. Och därmed faller den i din rubrik antydda vinklingen av det som finns på nyhetsplats i SvD. I alla fall i just detta fall.
  Tack f.ö. för en bra blogg.

 4. vmm Says:

  Antal arbetslösa vecka 2:

  Kvinnor: 84.556
  Män: 118.833

  (källa: http://www.ams.se)

  Är det bara jag som tycker det skulle kännas som science fiction ifall någon politiker skulle skriva en genusvinklad artikel och prata om hur hårt män drabbas av arbetslöshet och att samhället nu måste vidta åtgärder just för att minska männens arbetslöshet…?

 5. vmm Says:

  Formuleringen om att jämställdhetslagen främst är till för att förbättra kvinnors villkor tror jag är borta sedan 1:a januari. Då skrotades ju den gamla jämställdhetslagen och blev en allmän diskrimineringslag. Kolla på http://www.do.se för mer info.

 6. hampus Says:

  vmm:

  Formuleringen om att jämställdhetslagen främst är till för att förbättra kvinnors villkor tror jag är borta sedan 1:a januari. Då skrotades ju den gamla jämställdhetslagen och blev en allmän diskrimineringslag. Kolla på http://www.do.se för mer info.

  Jag undrar dock om probelemt ändå inte kvarstår? Som jag fattade det har formuleringen ersatts med att tillåta undantag som främjar jämställdhet. Och så länge män aldrig kan anses diskriminerade (könsmaktordningen, ni vet)… ja då innebär det väl att undantag för kvinnor tillåts, men fortfarande inte för män?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: