Så manipuleras opinionen

Att det går att manipulera med hjälp av statistik är inget nytt. Nu har Allan Gut skrivit en intressant debattartikel på Aftonbladet om lite olika knep som används. Inte minst i politiken. Rekommenderas.

För övrigt finns det anledning att se upp när en opinionsmätning presenteras. Väldigt ofta är sådana gjorda i syfte att påverka. Dels beställs många opinionsmätningar av politiska intressen, då de ställer frågorna så de ska få önskat svar. Sedan ”sätter sig” en bild av opinionsläget i media och lever kvar (även om mätningen hade gett ett helt annat resultat om frågorna ställts annorlunda).

Ofta beställs också opinionsmätningar av kommersiella intressen, för att bana väg för en produkt eller en tjänst som ska krängas. Detsamma gäller forskningsrapporter som i det tysta är sponsrade. Det påstås att en självklarhet som alla känner till, att det är väldigt viktigt att äta en stadig frukost, har sin grund i en forskningsrapport som Kelloggs (flingor) beställt.

Alltså, var misstänksam mot forskningsrapporter och ännu mera misstänksam mot opinionsmätningar!

Annonser

3 svar to “Så manipuleras opinionen”

 1. Carl Says:

  när man som liten hörde sagan om Oliver Twist, tänkte man vilket elände på 1800-talet tur att det inte händer nu, iallafall inte i Sverige.

  Men som konsekvens av värdelösa politikers beslut under 20 års tid så har Världens rikaste och tryggaste land förvandlats till en provins där kriminalliteten kan frodas bättre än en bakterieodling!

  Alla kan ju räkna ut med lillfingret att de stora elefanterna lockar till sig barn som inte kan straffas de får utföra brotten medans de själva köper lägeheter på strandvägen.

  Trots att stora bolag utnyttjar fattiga pinade arbetare i kina så går de med Miljardförlust. När skall företagsledningar inse att det behövs förnuftiga personer med hög moral som styr företagen. vad skall de nu spara in på??? blir det barnarbete i exempelvis Pakistan som skall vända förluster???

  Varje gång man ser Quislingpolitikern Fredrik Reinfeldt så slår det mig hur lik han är figuren på försvarets gamla skjuttavlor. kan nån som är duktig i fotoredigering montera en hjälm på hans bild och skriva en skylt på hjälmen ”Halalslakt av Sverige” det borde inte vara kränkande för han har gjort lumpen och försvarar Halalslakt i Sverige och han slaktar livssituationen för Svenska folket i sin iver att ta Sveriges tillgångar och ge till EU-maffian i Bryssel

 2. Karl Says:

  Riktiga (ickebeställda) forskningsrapporter brukar vara bra om man läser noga så man vet vilka definitioner man utgår ifrån.

  Det intressantaste är när någon kommer fram till resultat som går emot vad han/hon/uppdragsgivaren vill, tex Robert Putnam. Då kan man vara ganska säker på att det faktiskt stämmer, för en individ kommer ha mycket högre trösklar för att acceptera det och personen uppvisar dessutom integritet.

 3. Tanja Bergkvist Says:

  Kan rekommendera boken ”Sant eller sannolikt” av Alan Gut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: