Finansiella rådgivare är egentligen säljare

Idag har den finansiella analytikern Peter Malmqvist en fantastiskt bra och viktig debattartikel på DN Debatt (här). Han pekar på problemet att småsparare som söker finansiell rådgivning för sitt sparande, bland annat för sin pension, så gott som alltid får rådet att satsa på aktier i någon form. Jag har själv noterat det intressanta och ganska märkliga i detta. ”Aktier är alltid mest lönsamt på sikt”, säger proffsen. Visst, men vad är ”sikt”? Denna fråga borde ställas mycket oftare, påpekar Malmqvist. Exempelvis kan det nämnas att efter börskraschen 1929 tog den 25 år för aktiekurserna att återhämta sig. Hur lång tid har en genomsnittlig småsparare på sig att vänta?

Grundproblemet är att mer eller mindre alla de finansiella rådgivare som småsparare anser sig ha råd att anlita egentligen är säljare. Och de säljer det som ger dem mest provision. Så enkelt är det. Så glöm de vackra orden om ”egen bankman”, ”rådgivning”, ”planeringssamtal”. Face it: Om du liksom jag är en vanlig Svensson och ber om råd så kan du vara nästan säker på att den som sitter mitt emot dig är en säljare.

Visst finns det proffs som har djupa kunskaper om finansiella placeringar och som är fristående från finansiella intressen. Men de kostar så mycket att få småsparare skulle anse sig ha råd att anlita dem. Om nu småspararen mot alla odds skulle lyckas hitta dem. Och om de mot alla odds skulle tacka ja till att ta emot en rättså olönsam småspararkund.

Annonser

5 svar to “Finansiella rådgivare är egentligen säljare”

 1. barfota Says:

  Om jag nu minns det hela rätt så var det bara för några år sedan någon presenterade statistik som visade att dessa professionella rådgivare hade mindre än 50% rätt i sina rådgivningar. Frågan är nu varför någon skulle vilja bekosta en sådan ”rådgivning” när oddsen för att få ett bättre resultat är gynsammare om man kastar krona eller klave.

 2. davidappel Says:

  Skulle kolla din länk om falska våldtäkter, men sidan verkar vara till synes ”förbuden”. Är du medveten om det? Har det kanske skett nyligen? Mvh David

 3. Eddie Says:

  Finansiell rådgivning behöver inte kosta pengar för att vara bra..

  Mvh

 4. Jan Erik Says:

  Det finns oberoende finansiell rådgivning att tillgå. Jag vill här lyfta fram Akademikerrådgivning i Stockholm. De gör ett fantastiskt jobb och tar sig alltid tid att svara på frågor. Jag och kollegor till mig har fått fantastiskt bra hjälp och råd avseende såväl placering som juridiska frågor mm.

 5. bograhn Says:

  http://www.akademikerradgivning.se/

  Finns inte längre.
  Så bra var dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: