SMS-tjänst lurar rädda nattflanörer

”Ett SMS räddar dig efter krogen”, står det över hela Stockholm Citys löpsedel idag. Vad är detta för underverk? Jo, det har kommit en ny SMS-tjänst, Safepoint, för den som känner oro vid sådana tillfällen som när de ska promenera hem i mörkret. Tyvärr är alltihop en enda stor bluff. Inte tekniskt – tjänsten fungerar nog – men någon säkerhet ger den inte. Det handlar istället om så kallad säkerhetsteater, en vanlig företeelse numera. Ett skådespel som får de godtrogna att tro att de är säkra.

Så här fungerar det: När man ska påbörja den farliga promenaden hem aktiverar man tjänsten med ett SMS, till en kostnad av 10 kronor. Då startar en nedräkning, som pågår i 30 eller 100 minuter (man väljer). Var femte minut positioneras telefonen via GPS. När tiden gått ut kommer ett SMS till mobiltelefonen. Då förväntas man svara ”SAFE OK” om man har klarat sig från överfall. Om svaret uteblir kontaktar Safepoint SOS Alarm och uppger mobilens senaste position.

Förmodligen attraherar tjänsten främst kvinnor. Vad kan hända dessa under promenaden hem? Rimligen dessa saker, i ordning efter sannolikhetsgrad:

1. Våldtäkt eller annat överfall
2. Bortförande
3. Mord

Det första, våldtäkt eller annat överfall, torde vara det som kraftigt dominerar riskmässigt. Vad händer då om Safepoints kund blir överfallen av en våldtäktsman halvvägs hem? Det hela är förmodligen över på ett par minuter. Safepoint märker ingenting, och än mindre ingriper de för att stoppa våldtäkten.

Det är bara om det osannolika skulle inträffa att överfallet är mycket långvarigt som tjänsten gör någon nytta. Tidsgränsen om 30 eller 100 minuter måste då överskridas, och sedan tillkommer ju den tid det tar innan någon hjälpande person (eventuellt) kommer till platsen. Det innebär realistiskt sett att överfallet eller våldtäkten måste pågå en timme eller förmodligen ännu längre för att tjänsten ska tillföra någon nytta.

Tjänsten skulle också göra nytta om det mycket mera osannolika skulle inträffa att personen blir bortförd (under förutsättning att bortförarna inte är smarta nog att kasta ifrån sig offrets mobiltelefon). Likaså skulle tjänsten göra nytta om personen blir så svårt misshandlad att vederbörande blir liggande och med hjälp av Safepoint blir hittad efter – säg – en timme eller två istället för att ligga hela natten. I det läget tillför dock tjänsten någon nytta bara om offret ligger så undanskymt att ingen annan hittar vederbörande snabbare.

Dessutom kan man konstatera att antalet falska larm på grund av uteblivet svar ”SAFE OK” förmodligen blir stort. I en hel del fall kommer då Safepoints kund inte att vara nåbar för ett telefonsamtal på grund av att täckningen är dålig, batteriet i mobilen har tagit slut eller kunden har stängt av den. Man kan då undra om SOS Alarm i längden verkligen kommer att prioritera dessa utryckningar som förmodligen oftast visar sig vara gjorda i onödan.

Ytterligare en viss svaghet i konceptet är att GPS-positionering inte fungerar inomhus. Det innebär att om den som använder tjänsten promenerar  i exempelvis parkeringsgarage eller tunnelbanans olika underjordiska gångar så fungerar inte positioneringen. Systemet tror att personen är kvar där vederbörande tappade kontakten med satelliterna.

Sammanfattningsvis: Sannolikheten för att en kund till Safepoint som råkar illa ut på vägen hem har någon nytta av tjänsten är mycket liten. Det är synd att behöva såga en förmodligen välmenande och duktig entreprenör, men sanningen måste fram.

City SvD Metro

5 svar to “SMS-tjänst lurar rädda nattflanörer”

 1. Mats Says:

  Positioneringen sker inte via GPS utan genom GSM triangulering http://en.wikipedia.org/wiki/GSM_localization

  Det är långt ifrån alla mobiler som har GPS. GSM triangulering är inte lika exakt som GPS.

 2. parstrom Says:

  Om det är så, så faller en stor del av min invändning om bristande satellittäckning på vissa ställen. I gengäld tillkommer en annan invändning, den bristande precisionen i triangulering. Det kan röra sig om ett par hundra meters osäkerhet, i vissa områden flera kilometer, vilket ibland är otillräckligt för att snabbt hitta det överfallna offret.

 3. vmm Says:

  Jag läste om det först i Aftonbladet:

  ”SMS ska göra kvinnor tryggare”

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article4013900.ab

  Man måste ju registrera sig för att använda tjänsten och då är det ju bara att registrera mobilnumret på en tjejkompis och sedan kan man som kille använda den och så står företaget där med skägget i brevlådan och har hjälpt en kille! HAHA! Lurade!

  Fast det klart… om dom ringer upp så hör dom ju att det inte är en tjej… hm… ”tänkte inte på det” som uppfinnaren från Sundbyberg sa.

 4. Isak Gerson Says:

  Reagerade också på den nyheten, skrev ett blogginlägg där jag också diskuterade framtida konsekvenser. Utdrag:

  ”Frågan är vilka negativa följder tjänsten kan få när den blir populär. Försäkringsbolagen kanske säger att ”Kan inte vi eller polisen spåra dig om kvällarna kan vi inte garantera din säkerhet, alltså får du inga försäkringspengar. Brottsoferjouren kan mycket väl göra likadant. Domstolar kan yrka på att om inte tjänsten använts är bevisningen bristfällig. Allmänheten kan tycka att man får skylla sig själv. Det sista har hänt innan, när man diskuterade våldtäktslagen och ”utmanande klädsel”.

  Eller om du använder tjänsten kanske polisen kan använda den som bevis mot dig av typen ”Du var mindre än 100 meter från brottsplatsen när rånet skedde”. Vad händer då? Det är farligt att automatiskt överlåta sådan information till polisen. Eller såld information av typen ”Du var hemma hos den här personen i en timme den kvällen trots att du har fru, vill du att hon får reda på det?””
  – isakgerson.blogspot.com

 5. Anders Says:

  Lite som att ha flytväst på sig i en båt på en lappländsk fjällsjö. Västen räddar inte ditt liv, utan bidrar bara till att det ihjälfrusna liket hittas fortare.

  Näe, det här liknar bara panikpatienten som ser faror i allt som faktiskt kan vara farligt men sällan är det, och därför måste gå tillbaks 15 gånger och kontrollera ifall spisen är avslagen innan avfärd hemifrån. Å den som inte törs gå hem utan sånt här på grund av en paranoid rädsla uppvisar ett psykiskt undvikandebeteende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: