Folk har faktiskt ansvar för sina handlingar

Om man har ICA kundkort och visar upp det i kassan så lagrar ICA exakt vad man köper, när, i vilken butik och en hel del annat. Sedan används kunskapen om människors vanor och preferenser i marknadsföringen. Nu har Datainspektionen granskat förfarandet, efter att några kunder i Östergötland klagat.

Helt OK, säger Datainspektionen. Hur kan de säga det? Jo, det står i kontraktet som alla kortinnehavare skriver på att ICA kommer att göra det här. Därmed är lagringen laglig enligt personuppgiftslagen. Enkelt och logiskt.

Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Hela syftet med kundkort är att förvandla anonyma kunder till namngivna kunder som går att kartlägga. Den konsument som ger sig in i den leken får leken tåla.

Jag tycker att det är en fullständig självklarhet att den som är intresserad av sin personliga integritet inte aktivt ansöker om att få ett kartläggningsverktyg utställt på sig. Och gör man det, tja, då får man räkna med att bli kartlagd.

Det finns något som heter kontanter. Dessa har en utmärkt egenskap – de är helt anonyma. Därför är det så viktigt att ”det kontantlösa samhället” aldrig blir förverkligat. Det vore en katastrof för integriteten.

SvD

3 svar to “Folk har faktiskt ansvar för sina handlingar”

 1. danne Says:

  Tack för att du orkar med att informera oss som är väldigt oroliga över vad som händer i dagsläget.

  Du och andra som bloggar om dessa integritets kränkande övertramp från de så kallade folkvalda behövs verkligen.

  Vill bara tacka för att du gör ett bra jobb och att du orkar fortsätta.

  Danne

 2. Håkan Says:

  Intressant att folk har så svart att skilja på vad man självmant delar med sig när det gäller information (Facebook, betalkort m.m) och det som bestäms över våra huvuden vad det gäller övervakning.

 3. kristinaw Says:

  Förvirringen i Sverige består i att vi inte definierat vad vi menar med personlig integritet. Det betyder helt enkelt ”rätten att få vara i fred”, men därav följer också att vi mer eller mindre frivilligt kan ge upp den rätten. Till exempel på marknaden. Det är i förhållande till det allmänna ( staten och kommunen) saken har sin rätta plats, dvs. icke frivilliga intrång. Ofta får man känslan att tekniken i sig är farlig ( också när man tar del av Pär Ströms larmande) inte hur den används. Marknad ja, Myndighet nej.
  Svårare är det inte- och vi kan alla tagga ner lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: