GPS-baserad vägskatt katastrof för integriteten

I Danmark förbereds förslag om införande av GPS-baserad vägskatt. Varje fordon ska tvingas ha en GPS-navigator som rapporterar all körning till myndigheterna. Där beräknar en programvara vilken vägskatt som ska betalas, baserat på när och var bilarna respektive bil har körts. Därmed öppnas möjlighet att med ekonomiska styrmedel påverka körningen, vilken kan ha med trängsel och miljö att göra.

Om detta kan två saker sägas:
1. Inte ett dugg förvånande
2. En total katastrof för integriteten

Vart man kör, och när, är information som många gånger är mycket känslig för individen. Det är totalt oacceptabelt att införa ett system där alla bilisters förflyttningar registreras av statsmakten. Det är ett veritabelt 1984.  Sedan må integritetens dödgrävare i partier och myndigheter argumentera sig blåa för hur bra det är för miljön, trängseln och rättvisan – det är ändå helt och hållet oaceptabelt. Punkt.

Det får vara nog med eftergifter gentemot storebrors aptit på detaljer om våra privatliv. Inga fler eftergifter! Nu är det stopp!

SVT

5 svar to “GPS-baserad vägskatt katastrof för integriteten”

 1. Anders Says:

  Jag är gammal nog för att ha ägt en dieselbil på den tiden sådana hade kilometerskatt. Det sköttes enkelt, smidigt och helt mekaniskt med en plomberad kilometerräknare som stämplade kort ungefär som en gammal stämpelklocka på arbetsplatser. En gång om året kontrollerades den av bilprovningen.

  Således finns det lösningar på det danskarna ”säger sig vilja”. Att de då väljer en sådan lösning de föreslår visar att agendan egentligen är en annan, nämligen ren o skär övervakning. Jag tycker det blir mer och mer uppenbart att det är en större agenda som drivs bakom lyckta dörrar av en samling mörkermän, någon annan slutsats kan man knappast dra med tanke på alla övervakningslagar som införs och föreslås runt om i världen. Hade det varit i ett land som politikerna fått fullständigt fnatt, då hade det varit en annan sak, men nu sker det överallt samtidigt, och det spelar ingen roll hurvida det varit val emellan och oppositionen tagit över styret, agendan bara fortsätter.

  Dessa mörkermän behöver dras ut ljuset, och ju tidigare dess bättre, annars tror jag det slutar med blodspillan om det tillåts fortsätta. Vi går emot en mycket mörk framtid nu. En framtid där folk i gemen bara lyder order och aldrig tar egna initiativ eftersom varje avvikelse drar till sig uppmärksamhet och riskerar tolkas fel. När folk slutar våga, då slutar samhället att utvecklas och vi stagnerar i konkurensen med andra länder.

 2. Gunke Says:

  Nu är det stopp? Har inte du sagt det ett par gånger tidigare Per? 🙂
  Det tar aldrig stopp, först måste du byta ut samtliga ämbetsmän i systemet!

 3. Josef Boberg Says:

  Tja… – Pär Ström – sådant är livet i en demo(n)krati, tyvärr tyvärr… 😥

 4. Johannes Says:

  Kommentar i linje med Gunke: Snöbollen är redan för stor och för snabbt rullande. För många spärrar har redan passerats i och med att konsekvenstänkandet är så klent. Så blir det när samhällets värdegrund har eroderats. Ändamålet helgar medlen. Ingenstans hör jag en principdebatt om människans värde och rättigheter. Det är konsekvensen av postmodernismens värderelativism. Hela debatten blir ett moras och till slut blir det nån halvmesyr till lagstiftning som är efter sin tid och alldeles för trubbig. Jag har själv en bakgrund inom systemutveckling bl.a. inom telekom och jag har följt integritetsdebatten en bra tag. Informationsnätet vävs allt finmaskigare tills allting fastnar.
  Det som händer nu är bara i förskolestadiet när det gäller att använda
  digital teknik för att ”ringa in” människor och deras beteenden.
  Hela informationsinfrastrukturen kommer att bäras av digitala system.
  När all information och jag menar all är IP-baserad, var finns din anonymitet då ?

 5. pt Says:

  Då får man väl ha lite civil olydnad och sätta sin GPS ur funktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: