Om Hitler haft ett FRA…

Om internet hade funnits på 30-talet hade kanske Hitlers kriminella plan inte lyckats. Förlöjligande kunde ha hindrat den från att se dagens ljus, sa nobelpristagaren i litteratur Jean-Marie Le Clézio i sin nobelföreläsning.

Möjligtvis. I allra bästa fall. Men jag är mycket tveksam. Man kan ju exempelvis konstatera med vilken lätthet Vladimir Putin gradvis förvandlar Ryssland till en diktatur – mitt i internetåldern.

För övrigt kan man tänka tanken ett steg till. Tänk om Hitler hade haft tillgång till alla elektroniska fotspår och övervakningsverktyg som hör till internetåldern. Tänk dig Gestapo vid tangentborden på en motsvarighet till FRA. Tänk dig Gestapo hanterande databasen för den trafikdatalagring som snart ska införas i EU (data om vem som ringer vem, mejlar vem, och så vidare). Tänk dig Gestapo med tillgång till information om vem som köper vad i affärer, vart människor åker med tunnelbanan, och så vidare.

Ingen trevlig tanke.  Men måhända en tanke som borde tänkas innan vi bygger upp det ena övervakningssystemet mera avancerat än det andra.

Me Ci DN SvD Sy

Annonser

3 svar to “Om Hitler haft ett FRA…”

 1. Anders Says:

  ”Putin gradvis förvandlar Ryssland till en diktatur”

  Men var i hela fridens namn har du fått den den åsikten ifrån? Ryssland är ju på god väg att bli ett öppnare samhälle än USA som med stormsteg går i motsatt riktning.

 2. » Finns det någon riksdagsman med alla slavarna på plantagen? El Rubio talar Says:

  […] när härskarna har skrämt riksdagsmännen till tystnad är det folkets tur. Nu ska vi också få våra datorer censurerade, våra brev öppnade och lära oss att hålla […]

 3. Nisse Says:

  Tänks SD vid FRAs tangentbord! Steget är inte långt ifrån men både S och M
  redan där gör sannerligen saken inte bättre för den enskilde medborgaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: