Bidragsfuskare stoppas med sanningsanalysator

I Storbritannien beräknar man att bidragsfusket varje år kostar motsvarande 5 miljarder kronor.  Nu ska man göra något åt saken. Hur då? Med en datoriserad sanningsanalysator i telefonen, naturligtvis.

Nej, det är inget skämt. Ett antal pilotprojekt pågår redan i landet där bidragssökande via telefon får sin röst analyserad av en dator. Den använder en programvara som tillämpar så kallad voice risk analysis, en teknik som mäter förändringar i rösten och av detta drar slutsatser om sinnestillstånd. Bland annat huruvida man talar sanning eller ljuger.

De trogna läsarna av mitt nyhetsbrev om övervakning som heter BBB (bli abonnent här) är inte förvånade, eftersom jag skrivit om teknologin i flera år. Förmodligen använder man sig i Storbritannien av programvara från det israeliska företaget Nemesysco.  De har både en sanningsanalysator som fungerar via telefon och en del annan klurig programvara, exempelvis sådan som mäter känslor.

Först ut i Storbritannien med den högteknologiska bidragsfuskarjakten var man i londonförorten Harrow. De ska enligt BBC redan ha sparat in motsvarande 500 miljoner kronor. De som fastnar i sanningsanalysatorn blir av med sitt bidrag under en månads tid. Försöket växer nu till att omfatta 19 myndigheter i England och Wales. Målet är att använda sanningsanalysator över hela Storbritannien om några år.

Premiärminister Gordon Brown stöder den nya metoden. ”När regeringen drar sitt stå till stacken så räknar vi också med att medborgarna tar sitt ansvar. De som inte gör det kommer att känna av konsekvenserna”, säger han. Håll dig i skinnet, medborgare!

Du kan läsa mer om teknologin från det israeliska företaget Nemesysco i min rapport Med storebror i uppfinnarverkstan, som kan laddas ned gratis här som pdf eller mp3 (alternativt beställas).

En fundering: Hur lång tid tar det innan exempelvis passagerna genom Stockholms biltullar börjar användas i jakten på bidragsfuskare? Jag bara väntar. Det finns många elektroniska fotspår som storebror kan gripa sig an…

AB SvD

4 svar to “Bidragsfuskare stoppas med sanningsanalysator”

 1. serenity Says:

  Var inte nåt sånt här på gång, eller till och med i användning i Sverige (försäkringskassan) redan? Eller blandar jag ihop det med det här?

 2. Mumse Says:

  Pär Ström är en hundvalp.

  😛

 3. putte Says:

  Det går att tillverka en kopia av din nyckel efter ett foto. Ännu ett säkerhetshot i övervakningssamhället.

  http://www.msnbc.msn.com/id/27811359/

 4. Anders Eriksson Says:

  “Sanningsdetektorer” och annat ovetenskapligt nonsens skulle vara betydligt enklare att bekämpa om producenter och försäljare av dessa ”uppfinningar” inte ständigt fick gratis textreklam av okritiska journalister som Pär Ström. I skriften ”Med storebror i uppfinnarverkstan” består t.ex. beskrivningen av den aktuella teknologin bakom LVA helt av citat från producenten. Inte ett kritiskt ord så långt ögat når. Istället pratas om att ”Deras programvara analyserar frekvenser, vibrationer och andra variabler i rösten och känner med hjälp av detta av om personen talar sanning eller ljuger”. Det finns ingen som helst sanning i detta och det kan man enkelt förvissa sig om genom att ladda ner företagets patentansökan för produkten där källkoden finns publicerad. Men då får man förstås anstränga sig lite mer än om man nöjer sig med att klippa och klistra citat ur företagets reklam. Det blir inte lättare precis att hålla vakt mot s.k. lögndetektorer och liknande trams om försäljning och marknadsföring av dessa produkter eldas på genom ovederhäftig textreklam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: