Bevare oss för statligt Volvo eller Saab

Mona Sahlin har öppnat för statligt stöd eller ett statligt övertagande av Volvo Personvagnar ifall bolaget hotas av nedläggning. Bevare oss för det. Nog är det tragiskt för de anställda om det går så långt som till konkurs eller nedläggning, men ett statligt övertagande är ingen lösning. Det förlänger bara pinan och kastar skattemiljarder i sjön. Det går inte att fortsätta driva verksamhet som inte är bärkraftig. Strukturomvandling må vara oerhört smärtsam men kan inte stoppas. Försök att stoppa strukturomvandling är istället ett recept på att dra hela landet ned i djupet.

DN SvD AB

Annonser

8 svar to “Bevare oss för statligt Volvo eller Saab”

 1. Peder Says:

  Mona kan väl be kompisarna i LO att köpa Volvo, fast det är väl inte lika skoj som att kräva att skattepengar skall användas.

 2. LarsG Says:

  Vad är det för snack – strukturomvandling kan inte stoppas? Visst, vi lade ner varven, men så vitt jag vet så fortsätter t ex Finland att producera fartyg av högsta klass!
  Vi har en lång bilbyggartradition med två högt värderade bilmärken och ett stort antal underleverantörer. Det talas ju om en miljon arbetstillfällen inkluderat alla led. Att Staten skulle gå in som tillfällig ägare ser jag som ett av flera alternativ, definitivt värt att satsa på.
  Däremot måste en kursändring av produktionen ske mot små snåla bilar. Om än sent uppvaknade hoppas jag ändå att Volvo och SAAB skall finna ”ljuset i tunneln”.

 3. Anders Says:

  Låt se nu.. Wallenberg sålde till amrisarna, jänkarna shabblar med ekonomin.. Wallenberg kan nu köpa tillbaks för sisådär halva pengen. Nåt sånt kanske?

 4. LarsG Says:

  Strålande idé – kapitalism i sitt esse!

 5. David Says:

  @LarsG

  ”De svenska underleverantörerna levererar bara 20-25 procent av innehållet i svenska bilar, säger Svenåke Berglie, vd för underleverantörernas branschorganisation Fordonskomponentgruppen.”

  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article470393.ece

 6. simon åslund Says:

  klart att Staten ska köpa volvo och saab, volvo och saab är i grunden sunda företag med bra produkter och starka ingengjörstraditioner, men som misshandlats av arroganta amerikanska ägare.
  Köp Saab och Volvo och driv dem som två separata företag med stark ägarstyrning tills dess att de kan stå på egna ben, sälj sedan gradvis ut dem på börsen.

 7. Paramobil Says:

  Klarar man inte av att bygga en tunnel igenom Hallandsåsen utan att slänga
  miljoners miljoner i sjön så lär man knappast klara att driva ett bilföretag.

 8. frefisk Says:

  Jag förstår inte vad Pär menar när han säger att staten inte skall äga Saab och Volvo?
  Problemet med denna ekonomiska fnurra är ju att ekonomjävlarna fått hybris och helt plötsligt inte vill låna ut pengar till någon, inte ens till varandra. Detta är en naturlig del av en oreglerad kapitalism, det går åt helvete eftersom man inte har regler som håller ekonomjävlarna på mattan.

  Nu är det ju som det är, och då vore det väl sunt om samhället, vi alla är en del av, går in och hjälper det som är en del av samhället.
  Faktum är att det i västsverige finns både kunnande och infrastruktur för att bygga bilar, problemet är att de inte har kunder för tillfället, samt att deras produktportföljer är förlegade. Det har tagit i runda slängar 100 år att bygga upp det som finns idag, varför skall det försakas till följd av en ideologi.
  Det billigaste alternativet för sverige är att hjälpa saab och volvo att utveckla nya frächa produkter som framtidens kunder vill ha. Exempelvis bilar som passar den europeiska marknaden.

  Det finns inga belägg för att ett statligt ägande skulle vara dåligt. Staten gick ju in och hjälpte SSAB med gott resultat under stålkrisen. Det var en bra affär för Pär, annars hade han fått betala mer i skatt. Staten äger vattenfall, är det dåligt för sverige? Staten har under lång tid utvecklat svensk krigsindustri, vilket man får tillbaka via royalties när svenska vapen säljs utomlands.

  Om inte denna kris får ekonomjävlarna att inse att Milton Friedman hade fel, då vet jag inte vad som skulle kunna få dem att fatta?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: