Genusforskare sätter klorna i kärnbränslehantering

Genushysterin i Sverige går från dårskap till dårskap. Idag skriver Svenska Dagbladets klarsynta ledarskribent Maria Abrahamsson att Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) i sin årsbok för 2008 skickar med en särskild bilaga som handlar om genusperspektiv på kärnbränslehantering. Smaka bara på uttrycket, genusperspektiv på kärnbränslehantering. Så utomordenligt fånigt. Vad har lagring av utbränt kärnbränsle med genus att göra? Snacka om att bygga luftslott. Snacka om kejsarens nya kläder.

För att producera denna bilaga har SKB anlitat två så kallade genusforskare. Efter ett långt teoretiskt resonemang kommer de fram till att eftersom kvinnor till skillnad från män ”förlägger händelser i kroppen” behövs det mer utredning för att kvinnor ska få en lika positiv inställning som män till SKB:s verksamhet. Genusforskarna skriver att ”Maskulinitet som innebär att män tränas att kommunicera känslomässigt leder till att oron för brister i det tekniska kunnandet förläggs utanför den egna kroppen”. De skriver också att ”Vad kvinnor behöver veta för att kunna förhålla sig till kärnkraft och till ett slutförvar för använt kärnbränsle i närområdet är inte tillräckligt utrett”. Man anar tankens förlängning – här behövs nog en rejäl forskningsinsats utförd av ett par duktiga genusforskare…

Man tar sig för pannan – när ska genushysterin i det här landet ta slut? När ropar den lilla pojken ”Men kejsaren är ju naken?”

För övrigt, läs i de sex sista länkarna nedan om det avslöjade myglet inom Kvinnoforum. Missa inte Kalla Fakta kl 19.20 i TV4 ikväll, där Kvinnoforum avslöjas.

Du finner för övrigt min bok Mansförtryck och kvinnovälde här för beställning eller gratis nedladdning.

SvD1 SvD2  SvD3  SvD4  SvD5  SvD6  SvD7

15 svar to “Genusforskare sätter klorna i kärnbränslehantering”

 1. Mary Says:

  Vi brukar inte alltid ha samms syn på det där med manligt och kvinnligt du och jag. Men i det här fallet slår du spiken i huvudet ;-). Fånigt är ordet sa Bill, mycket fånigt sa Bull.

 2. StaffanW Says:

  Helknäppt och skrämmande. Inget ont om genusforskarna, det finns många udda discipliner inom forskningen – men att ett företag, eller statlig myndighet – helt saknar omdöme – det skrämmer.

 3. Fredrik Says:

  Följde inte SKB nåt statligt direktiv tro? Det är min gissning.

 4. hermes Says:

  Sveriges k.k har växt innåt och blivit en jätte stor F..ta!

 5. Micke Says:

  Smaka på det här…

  citat: Maskulinitet som innebär att män tränas att kommunicera känslomässigt leder till att oron för brister i det tekniska kunnandet förläggs utanför den egna kroppen…

  Va sjutton menas? Jag fattar inte vad som skrivs. Kan någon översätta detta till vanlig svenska?

  Hur kan en oro hamna utanför den egna kroppen?

  Vi är verkligen på väg in i en världstid…Spacetime med virituella känslor…som bara Genusforskare kan hitta där känslorna cirklar runt osynliga i lufthavet.

  Faan, det blir bara bättre och bättre det här med Genus. Jag vaknar ofta med ett stort leende och undrar vilken galenskap som poppar upp idag. Nu är denna söndag räddad, igen…Hahahhaha

 6. elina Says:

  Jag hoppade av från kvinnoforums kvinnocirkel för missbruksarbetare/experter länge sedan. Såg att det var mycket snack inget verkstad. Inte bara min arbetsplats utan många andra droppade av från meningslösa diskussioner. Tyvärr hade vi ingen koll eller del i pengarnas användning. Är inte ett dugg förvånad.
  elina fd kurator

 7. Info Says:

  DJURPRAJD PÅ NATURHISTORISKA RIKSMUSEET

  Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har tappat besökare på senare år. Men med sin aktuella utställning om regnbågsfamiljer inom djurvärlden har man – som beräknat – fått ett medialt genomslag, som torde sakna motstycke i museets långa historia.

  Hur mycket som är arrangerat och tillrättalagt i utställningen är omöjligt att avgöra.

  Hur som helst, inte en dag den senaste tiden utan åtminstone ett inslag i någon av Sveriges radios kanaler om homosexuella djur. Idag, söndag, presenteras utställningen till exempel så här på P1:s hemsida av dess projektledare och tillika galjonsfigur, en ung dam vid namn Christina Pritzl:

  ”Syftet är att vända upp och ner på vår romantiserade bild av naturen och att visa att homosexualitet också är vanligt hos djur. Det säger Christina Ritzl, biolog på Naturhistoriska Riksmuseet.”

  Vända upp och ner. Vår romantiserade. Vår felaktighet. Våra heteronormativa fördomar. OCKSÅ är vanligt. LIKA VANLIGT som hos människor. Snarast VANLIGAST.

  Alltnog, här ett litet aplock bland gensvaren hos svenska medier:

  Sv.D. 7/11: ”Vanligt med homosexualitet i djurvärlden. — Nu vill Rainbow animals slå hål på myten”
  NEWSDESK 29/10: Pressvisning Rainbow animals. ”Vanligt med —.”
  BOLAGSFAKTA: ”Vanligt med homosexualitet i djurvärlden.”
  TV4 6/11: ”Så mycket homo är giraffer.”
  NYHETER24: ”Gaydjur kommer ut.”
  ARBETARBLADET 7/11: ”Djurens gränslösa sexliv.”
  PRESSKONTAKT: ”Dessutom visar Christina Ritzl — utställningens höjdpunkter”
  NATURMORGON P1: ”Rainbow animals heter den utställning som öppnar på Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm idag, och som handlar om homo- och bisexualitet hos djur. Vi pratade med professor Bengt Silverin, som forskar om djurs sexuella beteenden.”
  AFTONBLADET: ”Jodå, så gör homodjur.”
  GD: ”— homosexualitet bland djur är exemplen legio.”

  Och så vidare. Hm, vilka sponsorer kan man hitta i bakgrunden?

 8. Victor F. Says:

  Kanske en varning. Sverige anses tyvärr allmän mindre tillförlitiligtg när det gäller universitetsfroskning på grund av den politisering av forskningen som ägt rum. Bara politisk önskvärda åsikter får ekonomiska bidrag och alla professurer tillsätts politiskt. Detta är uniktg och kan närmast liknas det system som rådde under Stalintiden i Sovjet. Givetvis är det här förödande för svensk forskning men också svensk industri och samhällsutveckling. I praktiken kommer det att bidra till det förfall som kommer att leda Sverige till ett ekonomiskt och socialt haveri inom några årtionen.

 9. norah4you Says:

  Förklara för mig hur någon är funtad som tror att kärnbränslestavsfrågan ens i drömmarnas värd går att indela efter genus?
  Har denne möjlige någon möjligen missat svenska grammatiklektionerna:-)

 10. Micke Says:

  Genus”vetenskap” hmm tror inte det snarare Anus…
  När skall alla svenskar vakna och slå näven i bordet SLUTA slösa skattepengar på trams och vansinne..

 11. Bitchslap Barbie Says:

  Det är riktigt riktigt hemskt faktiskt. Det är säkert nåt statligt direktiv att man måste ha genusperspektiv på sin verksamhet – och det blir bara så otroligt löjligt. Snacka om att feminismen skjuter sig själv i foten.

 12. VEB Says:

  Till Micke:

  ”Va sjutton menas? Jag fattar inte vad som skrivs. Kan någon översätta detta till vanlig svenska? Hur kan en oro hamna utanför den egna kroppen?”

  Jag kan förklara det på vanlig engelska utifrån vad J.D. Fuentes skriver på området.

  ”The direction of a man’s thoughts is forward; the direction of a
  woman’s thoughts is inward. That is, men reason from one event in the
  world of senses to the next event in the world of the senses, and the
  meaning of the first event is the impact it has on that second event.”

  ”Women, by contrast, reason inward—that is, they relate a physical
  event, or an emotion, to their emotions and their values. The meaning of an event is the emotional response it produces. And a given event will often set off a chain of emotional responses, each emotion able to lead to a
  “deeper,” more abstract emotion.”

  ”Vi är verkligen på väg in i en världstid…Spacetime med virituella känslor…som bara Genusforskare kan hitta där känslorna cirklar runt osynliga i lufthavet.”

  Vad genusforskning strävar efter är att utbyta ”manliga” beviskrav mot ”kvinnliga” normen fysiska beviskrav är helt onödiga.

  ”Faan, det blir bara bättre och bättre det här med Genus. Jag vaknar ofta med ett stort leende och undrar vilken galenskap som poppar upp idag. Nu är denna söndag räddad, igen…Hahahhaha”

  Ja eller hur? Frågan är dock hur kul det blir den dag du är beroende av att någonting skall funka men som pga brist på ”manliga” fysiska beviskrav aldrig testats ordentligt.

 13. Granska hela det feministiska bidragsträsket « Pär Ströms blogg Says:

  […] här mitt tidigare blogginlägg om genustrams i kärnbränslehanteringen, här mitt inlägg om […]

 14. Genusperspektiv på osthyvlar? « GenusNytt Says:

  […] – Genusperspektiv på ingenjörers arbetsverktyg – Genusperspektiv på kriget mot terrorismen – Genusperspektiv på restauranger – Genusperspektiv på teaterhösten – Genusperspektiv på läsutvecklande arbete med skönlitteratur – Genusperspektiv på självhjälpsgrupper – Genusperspektiv på medicinen – Genusperspektiv på rekrytering, handledning och arbetsmiljö bland Uppsalas fysikdoktorander – Genusperspektiv på hjärnor – Genusperspektiv på kuratorers samtal med barn – Genusperspektiv på förskola, skola och utbildning – Genusperspektiv på missbruksfrågor – Genusperspektiv på pedagogik – Genusperspektiv på vårdvetenskap – Genuspersperktiv på historiska landskap – Genusperspektiv på fredsfrämjande insatser – Genusperspektiv på klimatfrågan – Genusperspektiv på innovationssystem – Genusperspektiv på specialpedagogiska insatser i skolan – Genusperspektiv på arbetsrätten – Genusperspektiv på vård och omvårdnad – Genusperspektiv på utbildning och undervisning – Genusperspektiv på språk – Genusperspektiv på yrkesmässiga relationer – Genusperspektiv på allmänhetens kunskaper och attityder till klimatförändringen – Genusperspektiv på ledarskap – Genusperspektiv på utvecklingsfrågor – Genusperspektiv på dans – Genusperspektiv på arbetsrätten – Genusperspektiv på inbyggda intelligenta system – Genusperspektiv på fredsbefrämjande insatser – Genusperspektiv på narkotikamissbruk – Genusperspektiv på nationalekonomi – Genusperspektiv på läkarutbildningen i Umeå – Genusperspektiv på livskunskapsämnet modersmål och litteratur – Genusperspektiv på det sociala medborgarskapet – Genusperspektiv på speedway – Genusperspektiv på jordbrukets modernisering – Genusperspektiv på barnprogram – Genusperspektiv på förvaltning, organisation och ledarskap – Genusperspektiv på läkemedel – Genusperspektiv på trumpeter – Genusperspektiv på slutförvaring av utbränt kärnbränsle […]

 15. bakaug@gmail.com Says:

  What are the skills that I need to run a website business, I want to display some useful info on my site to earn money. I am not talking about designing part, I know how to launch a website but don’t know how to get advertisements from companies, marketing, managing, updating, customer service and there are many more things that we need to run a website business or any other business in which we are selling our services. Do I need to do any kind of course. Do I need to hire staff for it. Please help thanks..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: