Våra ICA-inköp intressanta FRA och polis

Idag rapporterar SvD om att ICA utökar sin personliga marknadsföring, som bygger på att man samlar in data om vad kunderna brukar köpa och anpassar reklamen efter det. I artikeln talas det om sluttande plan vad gäller användingen av dessa inköpsdata.

Självklart är det ett sluttande plan, och det planet sträcker sig ända till polisen, Säpo och FRA. Jag menar absolut inte att ICA-informationen idag lämnas till FRA, förmodligen inte ens till polisen. Men i USA har den utvecklingen redan kommit igång. Efter den elfte september gick polisen till kaparnas mataffärer, begärde ut deras inköp och gjorde en ätprofil för flygplanskapare. På annat håll har polis i USA begärt ut information från butiker om vilka kunder som har köpt mycket plastpåsar (dessa används för att packa knark). Amerikansk polis har också kopplat ett övervakningssystem direkt till kassaapparaterna i vissa apotek. Fler liknande exempel finns.

Så det är förmodligen en tidsfråga innan olika former av ordningsmakt och kontrollmyndigheter även i Sverige börjar bli intresserade av våra ICA-inköp, liksom alla andra inköp. Storebror förnekar sig inte, och det sluttande planet är väldigt halt.

8 svar to “Våra ICA-inköp intressanta FRA och polis”

 1. Lennart Åberg Says:

  Snälla Per, jag abonnerar på dina utmärkta info brev.
  I ICA-fallet har jag ju frivillligt använt mitt ICA- kort och tycker att registrering och rabatt är helt i sin ordning. Däremot tänker jag gå ur mitt handikappsförbund, som rapporterar till försäkringsbolag. Det känns mycket mera olustigt.
  Tyvärr är det väl så att med alla övervakningsmöjligheter pga efffektiva datorer och alla DNA- prov mm mm , så lär man väl få en ändrad inställning till den personliga integriteten.
  Synen på tillvaron ändras ju.
  Så kanske även på den som får mina hornhinnor sedan jag avlidit

 2. MaxH Says:

  det är dock en skillnad – det är frivilligt att dels dra sitt ICA-kort och dels skaffa ett sådant. Att bli avlyssnad är inte frivilligt.

 3. Chokladboll Says:

  Pär Ström är en hundvalp.

  😛

 4. LatentEnergi Says:

  Nu blir myndigheterna storägare i banker.
  Myndigheterna kanske redan får utdrag på alla transaktioner Svensson gör.
  Men som storägare blir det nog inte mindre av den varan.

 5. Opponent.se » Inget problem med registrering av Ica-köp Says:

  […] harmlös. Visserligen finns det ett fall av sluttande plan, men det handlar i stället om att polisen vill se vad du handlar för att se om du köper samma saker som en terrorist.  Den formen av integritetsintrång är […]

 6. ZeS Says:

  Hej, kan du inte hänvisa till nån sort källa oftare? Skulle vara intresserad av en artikel nånstans om kartläggningen av flygkaparnas matvanor.

 7. Metusalem Says:

  Helt otrolig marknadsföring från ICA som samlar uppgifterna på varor som släjer mest för att sedan göra reklam på just de varorna som redan säljer mest.

 8. Sticky Says:

  ICA märker om kött haha, http://www.iblametime.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: