Nu börjar regeringens FRA-trixande!

När den stora uppgörelsen om FRA kom till stånd för några veckor sedan, och frågan desarmerades politiskt genom ett antal integritetsvänliga eftergifter, var vi många som kände obehag och misstänksamhet. ”Bara det inte trixas sedan så att det i slutänden ändå blir som det var tänkt från början”, var det många som sa. En av regeringens eftergifter var att bara försvaret och regeringen ska få lägga ut signalspaningsuppdrag på FRA, inte övriga myndigheter (som det var tänkt från början).

Nu har regeringen kommit på att detta innebär att Säpo inte får tillgång till signalspaning i kabel. Därför har de tillsatt en utredning som ska se över möjligheten att låta Säpo ägna sig åt egen signalspaning. Utredare är förre Säpo-chefen Anders Eriksson, och han ska vara klar före halvårsskiftet nästa år.

Vilket tydligt exempel på att gå runt en av de nyligen införda restriktionerna. Kanske är detta början till en utveckling som går ut på att FRA-kritikerna som lät sig lugnas blev lurade.

DN SvD SVT

Annonser

3 svar to “Nu börjar regeringens FRA-trixande!”

 1. rikard Says:

  Du som brukar prata om ändamålsglidning och rättsövertramp har förstås läst om NSAs avlyssning av hjälparbetare?

 2. Per Says:

  Jag mycket tröttna regeringen trixade FRA frågan? Varför är så viktigt ha den ”gamla lagen” kvar, och inte lyssna på svenska folket? Prestige eller viktigare hålla på avtalet med NSA och USA och, ev möjligt få något utbytte typ handelsfördelar. Jag lutar åt andra.

 3. Fredrik Says:

  Det kommer med 100 % säkerhet bli så att Säpo och RKP kommer att få utnyttja FRA:s resurser. Möjligen med begränsningen att spaningen inte får riktas mot personer inom landet.

  Det är uteslutet att polisen kommer att bygga upp sin egen signalspaning. Det vore inte kostnadseffektivt. Men däremot kan man säkert bryta loss en del av FRA och organisatoriskt placera den under polisens paraply.

  Utredningar initieras sällan i Sverige, utan att man från början har en tydlig idé om slutresultatet. Det brukar framgå av utredningsdirektiven.

  Betänkandet ska presenteras i bästa semestertid sommaren 2009. Precis lagom innan kablarna kopplas in 1 oktober.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: