Mannen, en struttande påfågel

Nytt manshat i Aftonbladet:

”Är din chef en vit man i medelåldern?  Då är chansen stor att han beter sig som en lekande påfågel. Forskare vid universitetet NSW har funnit att det parningsbeteende som många fågelarter uppvisar i hög grad går igen hos manliga chefer. Att skjuta fram bröstet, strutta, försvara sitt revir och visa upp sina fysiska attribut är exempel på typisk fågeldans – liksom chefsjargong.”

Vad skulle hända om Sveriges största tidning skulle skriva något motsvarande om kvinnor? Du som läser detta, skriv gärna en kommentar med förslag på hur motsvarande text skulle kunna formuleras om kvinnor.

Annonser

9 svar to “Mannen, en struttande påfågel”

 1. opassande Says:

  Ditt önskemål om att få en motsvarande beskrivning av kvinnliga chefer är nog egentligen inte så svår när du tänker efter. Kvinnliga chefer beskrivs ofta med sitt utseende, får epitet som att de inte kan samarbeta, flockdjursmentaliteten att de inte klarar av att göra saker själva osv. Det är min erfarenhet att kvinnliga chefer ofta får frågan vad det innebär att vara kvinnlig chef i mediala sammanhang. Genom frågan gör man direkt en distinktion mellan könen, vilket är lite trist faktiskt. Lite förvånad över att du verkar anse att det aldrig händer? Egentligen borde väl din inställning vara att bli förbannad över ATT det händer, vare sig det gäller kvinnor eller män? Du har ju sagt flera gånger att det är det orättvisa du vänder dig mot, har jag för mig? I det fallet du referrerar till tror jag snarare att det handlar om det inneboende ”basha chefen” snarare än män, faktiskt. Kanske behöver de ett språkrör också? 😉

 2. Martin Says:

  Inte förvånande, skulle vilja påstå att vi alla, män som kvinnor, beter oss som fåglar eller andra arter i djurriket. Detta gäller givetvis inte enbart manliga chefer, varför de har pekat ut just denna grupp kan ju diskuteras.

 3. hermes Says:

  kvinnor är som katter, mjauar mjukt när de är hungriga.

  Om ni har en dotter vet ni vad jag menar:

  paaaaaapaaaaa, min älskade paaaaaapaaaaa… Det är såååååå syyyynd om mig…. Mina vänner ska på middag och jag har inga kläder som passar.. Kan inte du köpa en ny tröja? snäääääälla pappa, snääääääälla!

  Självklart faller man för det vartendaste gång…

 4. parstrom Says:

  Till Opassande!
  Min poäng var en annan. Att det är okey, till och med förväntat, att offentligt håna gruppen män medan det vore totalt otänkbart att ens tillnärmelsevis lika nedgörande håna gruppen kvinnor. Jag tror att båda kön ibland beter sig löjligt och ibland beter sig olämpligt, men i media och offentlig debatt förläggs allt som är negativt till det manliga könet. Vilket åtminstone jag är hjärtligt trött på.
  Pär Ström

 5. Linda Says:

  Att det är ok och förväntat att hana gruppen män i media, haller jag inte med om, men visst förekommer det -ofta t.o.m. Lika ofta förekommer ocksa framställandet av kvinnor som extra korkade.
  A andra sidan är det en artikel pa en hemsida starkt inriktad pa ett kvinnoperspektiv….

  Om du samma dag tittar pa Aftonbladets hemsida hittar du bl.a. en artikel som framställer Britney Spears syster som ovanligt korkad som blivit med barn igen. Naja, om man haller med om det eller ej- hennes pojkvän är ju antagligen precisi lika korkad. MEN när det handlar om graviditeter- är det ALLTID kvinnan som framställs som korkad….

  Vi kanske kan enas om följande: Att det är en infallslös vinklad artkel-ja. Ska man slösa tid pa att läsa den- nej. Hanande och nedsättande medial rapportering förekommer ständigt och är lika förkastlig oberoende vilken grupp som generaliseras som mindre värd.

 6. hermes Says:

  Kan inte aftonbladet starta ”aftonbladet man” där man svinar hejvilt och bajsar ut alla fördommar som finns om kvinnor?

  Det hade fan varit en kul grej.

  I USA har dom ju Man show, ganska ball talkshow där fokus ligger på att reta gallfeber hos feminister.

 7. Sven Bergersjö Says:

  hermes: Fast Man Show är ju enbart på skämt, jag skulle nog inte hålla med om att fokus ligger på att reta gallfeber hos feminister. Skulle snarare säga att fokus ligger på att roa vettiga människor. Fast det kanske är samma sak?;)

 8. Gunke Says:

  Men kära nån vilket trams! Att män skulle vara påfågels struttande?
  För det första påfåglar struttar inte fram, de glider likt en Cheva impala
  årsmodell 64. fiiiint, stilla, och med ackuratess gliiiiiider de fram.

 9. ethernet mpls Says:

  When you find yourself searching for an Internet connection for the business, you need to know a lot of
  things about the telecom world, what the
  different circuits are, and most of all, what is guaranteed and what it is.

  The marketing hype can be quite inaccurate, which means you need to understand dedicated lines such as business Ethernet, T1 and similar.
  You also need to know where to search for the best pricing and
  how to be sure it truly is reliable at the best prices possible.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: