FRA har åtta liv på sitt samvete, säger Peter Bratt

Jag är just hemkommen från det intressanta seminariet med Peter Bratt, legendarisk avslöjare av den så kallade IB-affären. Han talade över temat likheter och olikheter mellan IB-affären och FRA-frågan.

Det var givande och intressant. Peter inledde med att säga att det är underligt att det inte kommit fram i debatten att FRA:s signalspaning redan har åtta liv på sitt samvete. Han tänker på personalen i det flygplan av typ DC3 som sköts ned av Sovjetunionen 1952 medan det spanade på sovjetiska radaranläggningar för USA:s räkning. Och nog har Peter en poäng där – även idag, mer än 50 år senare, talas det ju om ”internationellt utbyte av underrättelser” som ett av huvudargumenten för FRA-lagen.

Peter sa också att FRA:s verksamhet inbjuder till risktagande om den är okontrollerad eller undermåligt kontrollerad. Just vikten av översyn och kontroll var egentligen Peter Bratts viktigaste budskap under kvällen. Han är anhängare av svensk signalspaning, men säger att det är oerhört viktigt att den kontrolleras väl. Han är kritisk mot hur kontrollen är tänkt att ske enligt den senaste frammanglade förbättringen av FRA-lagen. Peter menar att det måste vara som i Tyskland:

– Det måste finnas ett granskningsorgan som har rätt att se ALLT
– Som får ta valfria personer i förhör (även ministrar om så anses lämpligt)
– Och som genomförhör förhören under ed och med tystnadsplikten undanröjd för dem som förhörs.

Den nu föreslagna kontrollen av FRA:s verksamhet kommer inte i närheten av denna tyngd. Peter menar vidare att kontrollorganet ska ligga under riksdagen, inte under regeringen, och att det är viktigt att inte bara politiker utan även ”vanliga medborgare” sitter med (personer som inte står under någon partipiska).

Peter Bratt sa också att den granskning som genomförs av Försvarets Underrättelsenämnd (FUN) är att betrakta som ett skämt. ”FRA har aldring någonsin utsatts för en granskning”, sa Peter och  menade att det är högst märkvärdigt. Han efterlyste granskning av vilken information som FRA samlat in, hur den behandlats, hur den gått ut ur FRA och vilken verklig nytta den har haft. Peter menar att den mytomspunna och topphemliga amerikanska avlyssningsmyndigheten National Security Agency (NSA) faktist är betydligt öppnare än FRA, och att amerikanerna över huvud taget sköter kontroll av och insyn i hemlig verksamhet mycket bättre än vi i Sverige. Egentligen är det väldigt lite i underrättelseverksamhet som verkligen måste vara hemligt, sa Peter Bratt (som själv gjorde värnplikten som löjtnant på just FRA). Mycket av hemlighetsmakeriet skapas av spionbyråkratierna för att skydda den egna organisationen och dess tjänstemän från obekväm insyn, inte för att skydda nationens säkerhet, menade Peter.

Lösningen med en specialdomstol som bestämmer vilken information som ska skickas vidare till FRA betecknade Peter Bratt som en utmärkt lösning.

Ja, det var en snabbt nedskriven sammanfattning av det som jag uppfattar som det viktigaste som kom fram under kvällens seminarium. Du kan se en inspelning från kvällen på Fores sajt här (även om det var strul nyss när jag provade).

8 svar to “FRA har åtta liv på sitt samvete, säger Peter Bratt”

 1. Chokladboll Says:

  Pär Ström är en hundvalp.

  😛

 2. Zac Says:

  Snarare en av demokratins vakthundar… 😉

  //Zac

 3. Lars B Says:

  Många talar sig varma för den tyska modellen i fråga om signalspaning. De skandaler som förekommit hos BND på senare år borde samtidigt väcka till eftertanke. Det har inte varit kontrollfunktionen som upptäckt oegentligheterna, utan de har framkommit genom läckor inifrån BND.

  Signalspaningen är för närvarande starkt ifrågasatt i Tyskland. Det är ju lite tragikomiskt att våra riksdagsmän ändå förespråkar denna modell, bara för att den befunnits uppfylla minimikraven i Europakonventionen.

  Mer info om den senaste avlyssningsskandalen här.

 4. Gunke Says:

  Trams och åter trams!

  > Som får ta valfria personer i förhör (även ministrar om så anses lämpligt)

  Hur tänker karl’n egentligen? Han satt ju själv inspärrad på grund av IB?!

  I Sverige råder dysfunktionalitet i många delar av rättssystemet, tex de
  som är bidragsberoende nekas bidrag när de sen överklagar till Länsrätt
  (pappersdomstol) blir det avslag på grund av att LR *redan har snackat*
  med det sociala ingognito. Länsstyrelsen är menlös på grund av att de
  inte har någon reell juridisk makt i tillsynsärenden. Försäkringskassan kör
  sitt rejs med att låta deras egna köpta läkare döma ut människor utan att
  höra dem först. De som då anser sig felaktigt dömda får strida i många år
  för att överhuvudtaget få rätt om de ens får de.

  Arbetsförmedlingen, ja vad ska man säga, minsta fel så tvingas du till
  att klaga hos JK då det saknas klago instans med juridisk makt över AF.
  Poliser som förfalska bevismaterial, tingsrätter som notoriskt dömmer
  till fördel för ordningsvakter som misshandlar folk. 75 åriga nämdemän
  som sitter och sover under pågående rättegång!

  Så lägg då till FRA som grädden på moset!

  Hur mycket mera dysfunktionalitet inom ett land behövs det för att få
  en förändring av rättssystemet?

  >Lösningen med en specialdomstol som bestämmer vilken information
  >som ska skickas vidare till FRA betecknade Peter Bratt som en utmärkt >lösning.

  Om man tror att man löser en nationell övervaknings fråga med att sätta in en specialdomstol när man redan vet att dysfunktionalitet råder sen
  många år då är man bra naiv.

  Fråga dig själv först:
  Vem kommer att sitta i denna domstol? Vem nominerade dem till posten?

 5. Opponent.se » Se FRA-lagen i sin helhet bland alla andra inskränkningar Says:

  […] På Mark Klambergs blogg finns även ett videoseminarium från Peter Bratt om IB-affären och FRA-debatten som handlar om Bratts avslöjande av IB-affären och vilka likheter vi kan skönja från FRA-lagen. Pär Ström utvecklar sina tankar om seminariet i inlägget FRA har åtta liv på sitt samvete, säger Peter Bratt. […]

 6. Matte Says:

  Det yttersta ansvaret för de 8 (ombord på dc 3:an) död har väl den sovjetiska flygvapenpilot som tryckte på avtryckaren till kanonen i sitt plan på order av ansvarigt befäl.
  Det yttersta juridiska ansvaret har det högsta ansvariga befäl som gav ordern att öppna eld.
  De flög ju på internationellt vatten med dc3:an.
  Men Svenska flygvapnet skulle väl fylla östersjön med flygande tunnor laddade med skarpa vapen och allvar i blick så hade nog dc3 flygit än.

 7. Morgan Ohlson Says:

  .

  *** FRA-lag versus demokrati

  Är då Bratt 100% ärlig. Han har ändå en gång redan fått skaka galler i IB-affären som handlade om systematisk kartläggning av VPK’are. Den gången alltså politisk registrering av Svenskar. Varför skulle det endast handla om utbyte med utländsk makt denna gång?

  Vad har egentligen hänt?

  # Nyligen instiftade antiterror-lagar som bryter gängse juridisk-demokratisk praxis.
  # Därtill ny lagstiftning inom området tvångsmedicinering, som till och med kan vara långsamt dödande utan rätt till juridisk prövning (nu kan man gömma politiska fångar i Sverige).
  # Att 2 socialdemokratiska, humanistiska ministrar mördades med 10 års mellanrum.
  # Hejdlöst utökad bevakning och kontroll på alla områden inklusive bevisad olaglig telefonövervakning mot icke-kriminella.
  # Demokrati och debatt har förpassats till exil i bloggosfären.

  I detta sammanhang är FRA-lagen extremt allvarlig och demokratin är hotad från alla håll. Smygfascismen har tågat in och nu ska även öppna fascister in i Riksdagen (SD).

  Läs mer om Sveriges sanna natur, t.ex här: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

  Gå sedan och AKTIVERA DIG i ett riksdagsparti eller någon rättviseorganisation. GÖR DET NU!

  NÄSTA VAL MÅSTE HANDLA OM DEMOKRATIN. DEN ÄR VERKLIGEN ALLVARLIGT HOTAD!

  M.v.h
  Morgan Ohlson (morgan.o@passagen.se)
  # Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
  # Hemlös sedan 2008-07-01
  .

 8. Lars Says:

  # Morgan Ohlson (morgan.o@passagen.se)
  # Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
  # Hemlös sedan 2008-07-01

  Skaffa dej ett jobb för f-n och sluta gnäll. Vill du att folk ska tycka synd om dej, förmodligen så är det inte ens sant att du är hemlös, en datorburen uteliggare som uppmanar folk att aktivera sej i ett riksdagsparti eller rättviseorganisation, Mobilt bredband då eller) du menar altså sossarna eller vänsterpartiet då förmodar jag, hur lättlurad tror du att folk är.
  Att folk börgar fatta att socialismen är problemet är nog anledningen till att nationalismen är på frammarsch, Sverigedemokraterna är det parti man ska rösta på om man är en patriot och vill alla folks väl och bästa, är det några man ska kalla smygfascister så är det väl socialdemokraterna.
  Och du en sak till, sanningen om dom där ministermorden börjar sippra fram nu, och det ser inte bra ut för socialdemokraterna. Dom sa nyss på nyheterna att om Sverigedemokraterna blir vågmästare så kommer det att bli helt andra frågor som diskuteras och kommer upp på bordet och det säger ju allt, det finns ingen reell opposition i riksdan för tillfället, och det var nog länge sen det fanns någon. Så FRA och bevakningssamhället har nog beslutats om i sammförstånd mellan dom nuvarande riksdagspartierna, och varför, jo för terroratackerna 9/11 och massinvandringen hit från muslimska länder, förmodar jag, massinvandringen vet vi vilka som ligger bakom, så rösta på Sverigedemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: