Statlig integritetsombudsman en tveksam idé

Från att ha varit en icke-fråga har integritet plötsligt blivit en term som politiker tävlar om att svänga sig med. Det är roligt och bra. Sedan kan man fundera över vilken grad av verklig övertygelse som ligger bakom detta plötsliga vurmande för att medborgarna ska få ha sitt privatliv ifred.

Som ett led i försöken att ta igen många års totalt ointresse för integritet har nu både socialdemokraterna och folkpartiet lanserat varsin snarlik idé på uppbyggande av statligt integritetsskydd. Mona Sahlin använder ordet integritetsombudsman, och avser en ny myndighet. Folkpartiet använder ordet integritetsinspektion, och verkar tycka att det är Datainspektionen som ska omvandlas till en sådan.

Man kan sätta ett stort frågetecken framför båda idéer.

För det första har vi redan Datainspektionen. Deras roll är att kontrollera att myndigheter och företag följer personuppgiftslagen och andra lagar som har med personuppgifter att göra. Det ligger alltså i sakens natur att Datainspektionen struntar i om en hel lag är integritetskränkande, det intressanta för dem är bara om lagarna följs eller inte.

Där skulle då den nya myndigheten kunna ta vid. Den skulle kunna vara en blåslampa i häcken på politikerna som ser till att dessa inte skapar integritetskränkande lagar. Men – är det någon som tror att en statlig ämbetsman, tillsatt av regeringen, skulle utgöra någon vidare het blåslampa? Man sågar inte av den gren man sitter på, så är det bara.

Möjligtvis skulle den nya myndigheten kunna göra nytta i form av att ta upp enskilda fall där en medborgare anser sig ha fått sin integritet kränkt. För mig känns det dock som en ganska begränsad verksamhet, eftersom integritetskränkningar är på gång i masskala och få torde driva saken till en myndighet. Dessutom är det sannolikt att granskningen bara skulle ske mot bakgrund av vad lagarna föreskriver, och då är vi tillbaka vid problemet att huvudproblemet är fel attityd hos dem som skriver lagar.

Det bästa som våra politiker kan göra för integriteten är också det enklaste, och dessutom gratis för skattebetalarna: Byt själv attityd! På riktigt! Börja respektera medborgarnas privatliv!

Annonser

2 svar to “Statlig integritetsombudsman en tveksam idé”

 1. Gunke Says:

  Jadu Per, det staten borde göra är att börja med att respektera
  medborgarnas redan lagstadgade rättigheter, då skulle vi slippa
  mycket av rådande rättsröta.

  Detta lär inte hända försen vi får en författningsdomstol som kan hålla
  koll på jurister och politiker.

 2. Mikael Ståldal » Arkiv » Sossarna och IPRED Says:

  […] om FRA och annat. Även Folkpartiet vill inrätta något liknande. Det är kanske en bra idé (eller inte), men hur som helst ingen patentlösning på alla problem som IPRED-lagen kan ställa till med. 5) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: