17 miljoner telefonnummer stulna i Tyskland

Den tyska mobiloperatören T-Mobile, som är ett dotterbolag till Deutsche Telekom (Tysklands motsvarighet till Telia), har råkat ut för en spektakulär datastöld. Företaget har blivit av med ett register med information om 17 miljoner kunder. Bland annat handlar det om adresser och telefonnummer till alla dem. Även hemliga telefonnummer till exempelvis kända politiker och andra som av olika skäl har hemligt nummer ingår i den stulna informationen. Enligt internetupplagan för tidskriften Spiegel har registret redan erbjudits kriminella kretsar till försäljning på internet.

Det har sagts förut och det tål att sägas igen: Alla databaser läcker. Det ska man ha i bakhuvudet när man bedömer diverse förslag om att samla in data om människor, exempelvis den så kallade trafikdatalagring som nu är under införande – obligatorisk lagring av information om vem människor ringer, mejlar, sms-ar med mera. För alla medborgare. Nästa gång kan det vara data om vilka vi har ringt och mejlat som stjäls och hamnar i okända människors händer för okända syften. Då går våra tankar till Thomas Bodström, som var pådrivande för EU-direktivets antagande.

Annonser

6 svar to “17 miljoner telefonnummer stulna i Tyskland”

 1. Kapitulera Says:

  Det känns mer o mer hopplöst att hålla någonting privat.
  Jag tror snart jag går naken till jobbet.
  Jag har ju inget jag får dölja.

  Snart måste alla plastkassar vara genomskinliga?

 2. Swedish Resistance Says:

  Det känns hopplöst, jag känner detsamma.

  Men vi får inte ge upp, det här gäller våra barns frihet också!

  Jag kommer att kämpa in i det sista, och hoppas på att Piratpartiet gör ett stort genombrott i Sveriges Riksdag i nästa val. Känns som det är det ENDA parti som bryr sig om vår integritet!

 3. ST Says:

  ”obligatorisk lagring av information om vem människor ringer, mejlar, sms-ar med mera. ”

  Själva lagringen har ju alltid varit obligatorisk från operatörernas sidas sett, pga deras vilja att kunna fakturera kunderna. 😉

  Det är ju inte lagringen av informationen i sig som är problemet (pga naturliga orsaker), utan hur mycket information som lagras, under hur lång tid den lagras, vilka som (förhoppningsvis via domstol) kan få access till _specifik_ data/information, etc, som är det viktiga.

 4. Hans J Says:

  Lagring under kort tid enbart för faktureringsändamål är OK. Det är ju dessutom jag som frivilligt har kontrakt med min ISP eller telefonleverantör och kan avsluta denna kontakt när jag vill.

 5. Skrutten Says:

  Pär Ström är en hundvalp.

  😛

 6. Lisbet Says:

  Hej!

  Slumpade in på din sida och har läst din blog.
  Keep up the good work

  Lisbet
  http://car-b-q.blogspot.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: