Nu är VI MÄN skyldiga till finanskrisen också

Jag, Pär Ström, är skyldig till den globala finanskrisen. Åtminstone delskyldig. Så är det meningen att jag ska känna, i alla fall.

Den mycket politiskt korrekte doktorn i etik vid Handelshögskolan i Stockholm, Peter Norberg, skyller i en debattartikel finanskrisen på männen. Risktagandet i finansbranschen är ett resultat av ett ”sjukt mansideal”, och finansmännen är offer för ”patriarkala strukturer”. Feministernas favoritbegrepp. Kort sagt – det manliga könet bär skulden. Arbetslivet efterfrågar alltmer feminina egenskaper, påstår Norberg. Kvinnor är uppenbarligen etiskt högstående på ett annat sätt än vi djuraktiga karlar. ”Tjejer luras inte lika mycket. De ljuger inte lika mycket”, skriver Norberg.

Vi är rätt många män som är hjärtligt trötta på att utmålas som det skyldiga könet och pådyvlas en kollektiv skuld för allt ifrån miljöförstöring till mord.  Det finns ingen kollektiv skuld. Individer begår brott, individer gör fel. Faktum är att ett enormt antal män runtom i världen kommer att bli ekonomiskt lidande av den globala finanskrisen, det är ett hån mot dessa att lägga skulden på ”patriarkatet”. Krisen har utlösts av en liten klick branschmänniskor som av allt att döma betett sig girigt och/eller oprofessionellt, inte av ”männen”. Vi andra män har inte ett dugg med krisen att göra. Lika lite som vi har att göra med om någon dåre går ut och våldtar en kvinna på stan.

Vi män ska knäa under skuld, är det meningen. Det är ett sätt att hålla oss nere. Kan man kalla det härskarteknik?

Annonser

14 svar to “Nu är VI MÄN skyldiga till finanskrisen också”

 1. Ljugarn Says:

  Göteborgarna ljuger mest – och kvinnorna värst

  http://www.expressen.se/1.809408

 2. Access Says:

  Om man ska skylla finanskrisen på oss män så måste man rimligen även ge oss credit för det materiella välståndet i västvärlden, som ju kvinnor defitivt drar nytta av. Det är ju andra sidan av samma mynt.

 3. Magnus Says:

  Citat: ”Göteborgarna ljuger mest – och kvinnorna värst”

  Mened är ett av de vanligaste brotten som kvinnor döms för av domstolarna. Så jag är inte förvånad över resultatet i undersökningen. 🙂

  Män beskylls idag för de allra flesta negativa faktorer i samhället, och man börjar bli trött på detta ständiga utpekande av mannen som en enbart negativ varelse. Miljöförstörelsen och den globala uppvärmingen är även det männens fel, precis som allt våld, krig och den ekonomiska snedfördelningen i världen.

  Tror för egen del att finanskrisen inte hade varit nämnvärt mycket annorlunda, om vi haft fler kvinnliga aktörer. I slutändan är det resultatet som räknas, oavsett om du är man eller kvinna.

  Att peka ut en grupp i samhället som sedan får bära det kollektiva ansvaret för samhällets alla brister, så som man idag gör med männen, har sällan slutat lyckligt.
  Av den anledningen kan jag tycka att artikeln i Expressen, stundtals känns lite olustig.

 4. Kanel Says:

  Pär Ström är en hundvalp.

  🙂

 5. Lakarn Says:

  Alltså, Pär, du är ett geni!

  Återigen lyckas du spinna ett rätt neutralt uttalande att passa din egna utvecklingsfientliga agenda.

  Det Norberg pratar om – sjuka ideal – måste även du kunna hålla med om. Eller tycker du att män saknar värde om de inte kan tjäna mer än tio miljoner om året? Om inte så är det väl något fel när de här männen anser att de måste göra det för att känna sig lyckade, eller?

  Var i debattartikeln läser du att det är mäns fel? Jag vet att du inte svarar på kommentarer -jag gissar det är därför att du inte har svar på tal – men det vore intressant att höra.

  Ingen, förutom du, har hävdat att det idealet i sig skulle vara mäns fel. Det är en samhällsproblem och det alla individers skyldighet att se till att det inte behöver vara så – män som kvinnor.

 6. inspirone Says:

  Pär Ström – om du nu av olika anledningar känner dig sviken, orättvist behandlad eller åsidosatt på grund av ditt kön i förhållande till det motsatta, framstår ju dina inlägg och därmed du själv som ett obotligt offer.

  ”Vi män knäar under skuld…”
  Om du knäar under skuld och är trött på att utmålas som det skyldiga könet, så är det nog bara du själv som får ta ansvar för det och bara du själv kan göra något åt det – om du vill.

  Av dina inlägg att döma får jag uppfattningen att du alltid är i konflikt.
  Kan det vara så att du behöver bejaka både din manliga och kvinnliga sida inom dig själv och att det är här konflikten fått fäste.

  Alltså inom dig själv – en obalans som du själv kan ta itu med.
  Om det är så har det ingenting med omgivning eller omständigheter att göra och kanske kommer du rent av skriva en bok om det…
  Skulle genast köpa ett exemplar av den.

  Lycka till Pär!

 7. Globetrotter Says:

  Men herregud såna fjantar ni är, lakarn och inspirone.
  Om ni inte kan läsa Pärs inlägg utan att håna honom, kan ni ju alltid låta bli!

  Har ni inget bättre att komma med än angrepp på budbäraren? Det är väl ändå helt klart att det där genustjafset används i alla möjliga sammanhang. Pratar man om ”patriarkala strukturer” är det väl ändå inte ”neutralt” – eller är ni så indoktrinerade och nedtrycka i dojorna att ni verkligen tror att feminism = jämlikhet???

 8. Lakarn Says:

  Globetrotter:

  I detta fall är Pär Ström knappast budbäraren eftersom han gav än rätt spinnad sammanfattning av debattartikeln 🙂 Jag tror att väldigt få människor kan dra slutsatsen att det är männens fel.

  Jag menade inte att patriarkala strukturer skulle vara neutralt, jag menar att i frågan om skuldbeläggandet gentemot vissa kön var neutral (icke-existerande faktiskt).

  Nu känner jag inte till något om dig, men jag skulle ändå gissa att feminismen som rörelse gjort långt mer för jämställdheten (satt den på kartan för det första) än vad bakåtsträvare som Pär Ström (och kanske du?) gjort. Feminismen (rent definitionsmässigt) kämpar för jämlikhet, men för kvinnor. Det finns inget som hindrar män från att kämpa för jämliket för män, men det här blogginlägget är roligt eftersom det visar rätt bra att Pär Ström inte är så intresserad av det. Han är mer intresserad av klanka ner på feminister 🙂

  Om Pär Ström faktiskt ville ha jämlikhet och göra det bättre för män att leva i vårt samhälle så borde han ha identifierat (och uppskattat) det faktum att man pratar om att det ställs sjuka krav även på mäns prestationer. Att många män mår dåligt när de inte klarar av att möta de här kraven som samhället och media (inte enbart kvinnor) satt upp.

  Återigen: det är inget krig mellan kvinnor och män, det är ett debatt mellan de som tycker att vi ska behandlas som individer och inte utifrån kön och alla andra.

  Förresten: det känns ju lite ihåligt att kritisera oss som ”hånar” med hånande ord 🙂

 9. inspirone Says:

  Om Pär Ström (budbäraren) känner sig angripen är han väl karl nog att svara på det själv. Förmodligen är det du själv globetrottern som känner dig angripen och därför gömmer du dig bakom blogginehavaren.
  Ajabaja!

  Kommentaren var alltså på Pär Ströms inlägg och han avgör förmodligen själv om han vill bemöta kommentarerna på sin egen blogg.

  Trevlig helg till Pär Ström, Lakarn och alla andra!

 10. Metusalem Says:

  inspirone: ”Av dina inlägg att döma får jag uppfattningen att du alltid är i konflikt. Kan det vara så att du behöver bejaka både din manliga och kvinnliga sida inom dig själv och att det är här konflikten fått fäste. Alltså inom dig själv – en obalans som du själv kan ta itu med.”

  Är du inte lite irrationell?

  1. Pär är ju känd för att vara i oposition mot feminism.
  2. De där teorierna om bejakandet av manliga och kvinnliga sidorna är nånting som feministerna kommit med.

  Så… Hur kan han plågas av en inre konflikt som bara feministerna tror finns?
  Det är som att påstå att en kommunist plågas av tanke att han minnsan inte har ariska förfäder.

  Föresten – hur kan man bejaka manliga och kvinnliga sidor när det enligt feministerna inte borde finnas några skillnader mellan kön? Ska man bejaka de traditionella manliga och traditionella kvinnliga sidorna inom sig själv eller de feministiska – alltså omvända? Det verkar att ni måste vara i konflikt med er själva ganska så ofta.

 11. Metusalem Says:

  Lakarn: ”Feminismen (rent definitionsmässigt) kämpar för jämlikhet, men för kvinnor. Det finns inget som hindrar män från att kämpa för jämliket för män.”

  Det hade varit jättebra om kända feminister går ut offentligt med sådana här utalanden så att folk vet. För som det är idag så har feministerna alltid sagt att de kämpar för jämlikhet för ALLA.

 12. VEB Says:

  Lakarn:

  ”I detta fall är Pär Ström knappast budbäraren eftersom han gav än rätt spinnad sammanfattning av debattartikeln Jag tror att väldigt få människor kan dra slutsatsen att det är männens fel.”

  Jag vet inte vilken debattartikel du läste men den jag besökte visade följande text på min webbrowser ”sjuka MANSideal fick börserna att krasha” när man läser kommentarerna på artikeln (41 st) säger de flesta samma sak. De antingen skyller på män eller kritiserar skuldbeläggande av män. Det är ingen som ´ser artikeln som könsneutral. Utom möjligen du men din objektivitet är tveksam.

  ”Jag menade inte att patriarkala strukturer skulle vara neutralt, jag menar att i frågan om skuldbeläggandet gentemot vissa kön var neutral (icke-existerande faktiskt).”

  Hur får du mansideal till att vara könsneutrala? Frågan om patriarkala strukturer förtutsätter ju att strukturteorier, trots att de vetenskapligt är rent skräp, ses som valida argument.

  ”Nu känner jag inte till något om dig, men jag skulle ändå gissa att feminismen som rörelse gjort långt mer för jämställdheten (satt den på kartan för det första) än vad bakåtsträvare som Pär Ström (och kanske du?) gjort.”

  Faktum är att feminismen har praktiskt taget inte gjort någonting för jämställdheten. Det var liberala ”bakåtsträvare” som Pär Ström som såg till att kvinnor fick rösträtt i Sverige, inte feminister. Vilken idiot som helst som studerar historia ser att kvinnor får mer att säga till om när liberala personer som Pär Ström har mer att säga till om, däremot har kvinnor haft extremt lite att säga till om i kommunistiska länder som Kina.

  Att sedan feminister lever i en fantasivärld där deras teorier fungerar härleder jag till att de fått deras teorier från kommunismen, som också lever i samma fantasivärld men som praktiskt taget alla kända feminister på den tiden trodde fanatiskt på.

  ”Feminismen (rent definitionsmässigt) kämpar för jämlikhet, men för kvinnor.”

  Ren lögn, feminismen (rent definitionsmässigt) kämpar inte för kvinnor. Den kämpar enbart för rätt sorts kvinnor. Feminismen funkar precis som kommunismen, den säger sig kämpa för folket, sedan inser den folket har fel åsikter och anser SANN kommunism/jämställdhet är att omstrukturera folket att tycka och tänka rätt enligt feminismen. Och btw jämställdhet och jämlikhet är inte samma sak.

  ”Det finns inget som hindrar män från att kämpa för jämliket för män”

  Eftersom feminismen i praktiken förespråkar ojämställdhet så är att bekämpa feminismen att kämpa för jämställdhet, för både män och kvinnor. Problemet är att feminister är fanatiskt övertygade om att deras teorier funkar så om du kommer dragande med fakta kallar de det patriarkal härskarteknik och använder sina egna känslor som belägg för att de har rätt fast omvärlden visar de har fel – i allt – precis som kommunismen och marx – som de fått det mesta ifrån.

  ”Om Pär Ström faktiskt ville ha jämlikhet och göra det bättre för män att leva i vårt samhälle så borde han ha identifierat (och uppskattat) det faktum att man pratar om att det ställs sjuka krav även på mäns prestationer.”

  Vill vi någonsin ha jämställdhet är det första vi måste göra är inse att låta feminister prata för män är som att låta araber prata för judar (dvs rena galenskapen) och förkasta ALLA feminismens teorier om mansrollen. Det spelar ingen roll att feminismen pratar om det för feminismen pga att den använder känslor som bevis drar fel slutsatser om allting, och håller sedan fast vid de felaktigheterna i flera årtionden till extrem skada för både män och kvinnor i verkligheten.

  ”Att många män mår dåligt när de inte klarar av att möta de här kraven som samhället och media (inte enbart kvinnor) satt upp.”

  Pga att feminismen anser manliga strukturer bär skulden till ALLT så kommer den aldrig att komma fram till sann information. Därmed kan dess information aldrig användas till lösningar och därmed kommer allt feminismen påstår sig vara emot att ÖKA under feminismen, med effekten att feminismen dras slutsatsen det behövs mer feminism. Något den redan utan positiv effekt gjort 2 gånger. Första gången med velourmännen.

  ”Återigen: det är inget krig mellan kvinnor och män”

  Helt sant, feminism är heller inget kön så att kriga mot feminism är inte att kriga mot kvinnor. Även om det gärna är vad feminister själva säger för att kunna påstå vad f- som helst utan att du får kritisera dem.

  ”det är ett debatt mellan de som tycker att vi ska behandlas som individer och inte utifrån kön och alla andra.”

  Nej, det är en debatt mellan de (som Pär Ström) utgår från rationella fakta och de som utgår från sina egna känslor. Det är en debatt mellan individuella och kollektivistiska värderingar (där feminismen är den kollektivistiska parten) det är en debatt mellan objektivism och subjektivism, det är en debatt mellan trygga personer som vill vara fria och otrygga personer som förespråkar vad som helst för att hantera sin egen känsla av otrygghet. Det är en debatt mellan de som vill ha privatlivet privat och de som anser sig ha rätt att bestämma vad andra får göra på fritiden. Det är en debatt mellan de som diskuterar individers val och de som bara pratar om kollektiva strukturer. Det är framför allt en debatt mellan de som förespråkar liberal demokrati och de som anser liberala demokratin är en patriarkal etnocentrisk könsmaktsordning. Och det är bara en liten del…

  ”Förresten: det känns ju lite ihåligt att kritisera oss som “hånar” med hånande ord”

  Nej, det är det som är det fina med ordet jämlikhet. Det innebär att vi har samma rättigheter. Dvs om ni inte hånar har vi inte rätt att håna, om ni hånar har vi rätt att håna. Vi gillar det inte och skulle föredra ni lade ner er hånanade-taktik men vi får svara med samma mynt i jämlikhetens och jämställdhetens namn.

 13. Maria Says:

  Intressant artikel av Peter Norberg. Att kvinnor skulle vara mer etiskt högstående av naturen tror jag inte ett dyft på, men flickor uppfostras ju oftast mer till att tänka på andra och visa empati och hänsyn. Och många undersökningar som man läser visar att kvinnor helt enkelt beter sig på ett mer etiskt sätt – de misshandlar sällan, bryr sig om miljön, tar hand om svaga individer i samhället som barn och gamla. Samhället skulle bli bättre om pojkar på samma sätt uppfostrades till att tänka på andra och låta bli våld.

 14. Svempa Says:

  Det finns idag ganska gott om undersökningar som visar att kvinnor misshandlar sin manlige partner OFTARE än män misshandlar sin kvinnliga partner. Våld förekommer oftare i lesbiska relationer än i heterosexuella och bög-relationer. Detta visar snarare på motsatsen av det du skriver, Maria. Problemet är bara att vi i Sverige fick en drös med statligt finansierat feministeri (ROKS etc.) i och med allas vår fanatiska Margareta Winberg. Detta ytterst välfinansierade gäng ser naturligtvis inte gärna att sådana studier kommer fram.

  För att avsluta vill jag bara ta ett citat ur dokumentären Könskriget: ”Kom inte och klaga hos oss om du blir misshandlad. Det är så det går när man sviker…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: