Älskar skolelever övervakningssamhället?

Datainspektionen har kritiserat användningen av övervakningskameror i ett antal skolor. Den kan innebära brott mot personuppgiftslagen, menar myndigheten. Enligt Svenska Dagbladet är lärarna splittrade i frågan, medan eleverna är totalt oförstående till kritiken mot övervakningskameror.  ”Kamerorna får oss att känna oss trygga”; verkar vara de ungas uppfattning.

Jag har engagerat mig i frågan om personlig integritet sedan ett antal år. Bör jag nu se det som en motgång att den uppväxande generationen verkligen vill ha övervakningskameror? Har jag haft fel?

Jag vill svara nej på båda frågor. Nog har jag kritiserat det framväxande övervakningssamhället, men jag har också i alla möjliga sammanhang sagt att just övervakningskameror inte utgör något större hot mot den personliga integriteten. Det beror på att informationen inte är sökbar. Den hamnar inte i någon databas. Därmed uppstår inte någon större risk för att information om var, när och med vem en viss person har vistats används mot den personen. Det är helt enkelt så arbetskrävande att titta igenom mängder med bildsekvenser att det kommer att göras mycket sällan.

När det är sagt måste jag konstatera att detta gäller övervakningskameror så som de idag ser ut i Sverige. Ointelligenta kameror. Korkade kameror. Det är en helt annan sak med den framväxande generationen av smarta övervakningskameror, med exempelvis automatisk ansiktsigenkänning och automatisk beteendetolkning. Med dessa kan faktiskt varje människas passage förbi en kamera – i det värsta scenariot – hamna i en databas och vara sökbar även om 30 år. ”Pär Ström passerade i hörnet Kungsgatan/Sveavägen kl 13.22 den 3 oktober”.

Men sådana kameror har inte tagits i drift på offentliga platser i Sverige. Vad jag vet. Ännu.

SvD SvD2 SvD3 DN

Annonser

7 svar to “Älskar skolelever övervakningssamhället?”

 1. Populisten Says:

  En annan fråga att ställa sig är ju om det verkligen är kamerorna eleverna älskar? Kan det kanske istället vara matron som de älskar? En gång i tiden var det möjligt utan kameraövervakning.

 2. Joshua_Tree Says:

  Jag skulle också vilja inflika att det är en skillnad i VEM som filmar. Den lokala ICA-handlarens videoövervakning är inte lika allvarlig som en kommunal övervakningskamera vid ett torg av minst två skäl: Det ena är att jag kan välja att avstå att handla på ICA (även om det blott är hypotetiskt numera när alla affärer har kameror) men det är svårt att undvika allmänna platser. Det andra skälet är att den lokala handlarens övervakning inte ingår i ett större nät av övervakning.

 3. Claeskrantz.se : FP i stockholm för övervakning av skolbarn Says:

  […] bland bloggar: Dagens Skola, jj.n, Käringen mot strömmen, Pär Ströms blogg, Frihet, Fildelning o…, Svensson, Maria Ferm, Maria Byström, Ung Vänster, Sidvind och Sänd […]

 4. Metusalem Says:

  Populisten: ”Kan det kanske istället vara matron som de älskar?”

  Ja, så är det säkert.

 5. Gubben Says:

  Ser inget märkligt i elevernas synpunkter. Om valet står mellan att känna sig trygg eller hotad (av andra elever får man anta) så låter det rätt enkelt. Hellre en lins i matsalen än en spark i skallen…

 6. Metusalem Says:

  Gubben: ”Om valet står mellan att känna sig trygg eller hotad … Hellre en lins i matsalen än en spark i skallen…”

  Frågan är om de verkligen bara har dessa två val.

 7. Micke Says:

  Det är ganska intressant att se inläggen av alla trygghetsnaivister. Man blir trygg av en kamera. kan någon påtala ett brott hindrats eller förebyggts av en kamera?

  Nej, det finns inte. Så vilken glädje är det för ett brottsoffer att man kan identifiera gärningsmannen? Ingen. Får man större ersättning? Nej. Vad det handlar om är övervakningssamhälle där de med makt (rektorer, polisen, SÄPA, MUST), eller vilka det nu är, kan stoppa in data i sina register/databaser för att kunna veta medborgarnas status. Detta enligt en egen bedömningskod ingen känner till, eller hur länge bedömningskoden gäller.

  Kanske inte gällande en skola idag, men imorron…vet du vilka ”face recognition” programs, som används idag?

  /Micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: