Ny blogg om falska våldtäktsanmälningar

Det rör på sig, sakta men säkert, när det gäller den svenska genusdebatten. Alldeles nyligen har det dykt upp en ny blogg som helt ägnas ämnet falska våldtäktsanmälningar. Den heter Falskt anklagad och återfinns på http://falsktanklagad.blogspot.com/.

Jag vill också slå ett slag för Falska våldtäkter, en särskild sida som den utmärkta bloggen Genusperspektiv driver och som helt tillägnas området falska våldtäkter (specialsidan finns här).

Om nu någon tänker skriva ett inlägg och fråga sig om jag inte känner någon sympati med våldtagna kvinnor så kan jag bespara vederbörande besväret. Jag känner den allra största sympati för dessa och det allra största förakt för förövarna. Men det innebär inte att rättsväsendet mer eller mindre automatiskt får betrakta en anmälan om våldtäkt som en faktiskt genomförd sådan. Det framgår om inte annat om man läser alla upprörande artiklar som det länkas till på de två ovanstående ställena.

Rätt ska vara rätt. Och oskuldspresumtionen, en av den västerländska rättstraditionens mest grundläggande principer, ska ligga fast. Den innebär att alla är att betrakta som oskyldiga till ett brott tills åklagaren bevisat den åtalades skuld. Ruckar vi på oskuldspresumtionen är vi illa ute.

Annonser

4 svar to “Ny blogg om falska våldtäktsanmälningar”

 1. Chris Says:

  Radikalfeministisk mansyn: Mannen är av naturen ond. Dessutom bör han sitta ner och kissa.

  Manssyn och oskuldsprevention à la Pär Ström: Mannen bör utom i sällsynta undantagsfall betraktas som oskyldig. Kvinnan som anmäler honom bör däremot betraktas som skyldig och suspekt. Säkert var hon med på lite tuffa tag. Att ett så försvinnande litet antal av faktiska våldtäkter faktiskt leder till en fällande dom är inget problem. Det är först när män råkar illa ut i rättsväsendet som det blir ett problem. Lite tuffa tag får kärringarna tåla..

 2. Per Says:

  Till Cris: Västerländsk oskyldproduktion menas att misstänkt person är oskyldig till motsatsen bevisas i domstol. Det gäller vilken brott som helst, stöld, mord, svindleri och till och med våldtäkt!
  Jag tror inte Per Ström mennar och (inte jag heller) att kvinnan ska ses automatiskt att hon ska betraktas som skyldig eller suspekt när hon anmäler ett våldtänkt.
  Polisen ska utreda kvinnan våldtäkt på och inte professionellt sätt rättssäkert (och icke sexistisk) sätt. Om kvinnans anmälans finns tveksamheter och felaktigheter i sin anmälan tyder på kvinnan ljuger så ska inte polisen inte blunda för det. Det finns vissa enstaka kvinnor som använder våldtäkt anmälan för hämnas, slippa ur besvärliga situationer, och personstörda kvinnor med våldtäkt fantasier.

  /Per

 3. Per Says:

  Till Cris: Västerländsk oskyldproduktion menas att misstänkt person är oskyldig till motsatsen bevisas i domstol. Det gäller vilken brott som helst, stöld, mord, svindleri och till och med våldtäkt!
  Jag tror inte Per Ström menar och (inte jag heller) att kvinnan ska ses automatiskt att hon ska betraktas som skyldig eller suspekt när hon anmäler ett våldtäkt.
  Polisen ska utreda kvinnan våldtäkt på och på ett professionellt sätt rättssäkert (och icke sexistisk) sätt. Om kvinnans anmälans finns tveksamheter och felaktigheter i sin anmälan tyder på kvinnan ljuger så ska inte polisen inte blunda för det. Det finns vissa enstaka kvinnor som använder våldtäkt anmälan för hämnas, slippa ur besvärliga situationer, och personstörda kvinnor med våldtäkt fantasier.

  /Per

 4. Ninde Says:

  Per: Antar att du med ”västerländsk oskyldsproduktion” syftar på det jag ironiskt kallade ”oskuldsprevention” men att du istället syftar på den juridiska termen ”oskuldspresumtion” Tack, tack hörru. Men jag känner till begreppet ”oskuldspresumption”, självfallet en viktig hörnsten i rättssäkerheten. Vad Per Ström är han nog fullt kapabel att svara på själv.

  ”Polisen ska utreda kvinnan våldtäkt på och på ett professionellt sätt rättssäkert…” Eh? Öh..?

  ”Det finns…….personstörda kvinnor med våldtäktsfantasier..”
  Trodde det var sånt man hade BDSM till, ha ha. Men okej allvarligt..
  Finns det störda kvinnor? Utan tvekan. Och uppenbarligen ett antal verkligt störda våldtäktsmän. Annars skulle inte detta problem finnas till att börja med..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: