Folksam tycker män är djur – bojkotta bolaget!

Av någon obegriplig anledning har det blivit en nästan etablerad sanning i Sverige att männen står närmare djurriket än kvinnorna. I negativ bemärkelse. Män har blivit en grupp som det är tillåtet att sparka på och förnedra, och ”män är djur” är en tes som titt som tätt återkommer i debatten.

Även reklamfolket har tagit till sig dessa underliga värderingar. Nu senast har försäkringsbolaget Folksam gjort en reklamfilm som utmålar män som djur. Kvinnor, däremot, framställs som högstående. Du kan titta på reklamfilmen överst på Folksams sajt här.

Det hela kretsar kring att kvinnor i genomsnitt tjänar mindre pengar än män. Folksams reklambyrå polerar sin kunds politiska korrekthet och framställer saken som att det beror på diskriminering. ”Hannarna” (som Folksam kallar oss män) tar för sig.

Synd bara att sanningen är en helt annan. Visst finns en genomsnittlig löneskillnad mellan män och kvinnor. Den beror dock inte på diskriminering, utan på att män och kvinnor genomsnittligt gör olika yrkesval och livsprioriteringar. Det förtjänar att påpekas att kvinnor genomsnittligt må förlora lite pengar på detta (så länge man bara mäter på individnivå och inte på familjenivå) men vinner andra värden, något som nästan aldrig kommer fram i debatten. Det måste också understrykas att människan har en fri vilja, och att varje individ kan välja sina livsprioriteringar. Det finns mycket riktigt också kvinnor som är oerhört karriärinriktade, jobbar jämt och tjänar väldigt mycket pengar, liksom det finns män med riktigt låga inkomster.

Bloggen Genusperspektiv kommenterar på ett bra sätt felaktigheten i påståendet att kvinnor är lönediskriminerade (här).

Jag tycker att vi män ska protestera mot det mansförakt som Folksam ger uttryck för, genom att när så är möjligt välja ett annat försäkringsbolag. Om inte annat kan du skicka ett mejl och uttrycka ditt missnöjde med deras manshat, det finns ett formulär för mejl till kundtjänst här. Själv skrev jag så här i mitt mejl: ”Jag undrar varför Folksam uppviglar till mansförakt genom den grovt osakliga och vinklade reklamfilm om ”hannar” som nu ligger överst på er sajt. Jag kommer att propagera för att män bojkottar Folksam tills ni avvecklar era sexistiska värderingar.” Men om du skriver, formulera dig gärna personligt istället för att klippa och klistra.

10 svar to “Folksam tycker män är djur – bojkotta bolaget!”

 1. Erik Laakso Says:

  Hmm, jag är ju jävig här men det här var en lite tramsig nivå. Även kvinnorna jämförs med djur i ovan nämnda reklamfilm; ”honorna”. Det är en klockren och i mina ögon lite rolig metafor, men så har jag tagit av mig de felslipade genusglasögonen. 😉

 2. Anonym Says:

  En rolig metafor hade det kunnat vara om också ”honorna” i filmen ägnat sig åt djuriskt beteende, som att gadda ihop sig i grupp och ägna sig åt feministiska härskartekniker mot männen med bl a användande av lögnaktig statistik, eller varför inte utsätta en man de inte gillar för en falsk anklagelse om sexuella trakasserier.
  Varför beskrivs förresten ”honorna” som passiva? Är inte det att konstruera genus?

  Undra om sossen Laakso också uppskattat en film där araber skuttade runt och bildade grupp för att sedan gängvåldta en av honorna. Den filmen hade ju haft den fördelen att den baserat sig på verkliga skillnader mellan grupperna och skildrat verkliga problem, och inte inbillade och myten att den ena är god och den andra ond, eller som Margareta Winberg uttryckte det: ”Det är männen som begår brott och fokus måste sättas på det kön som bär skulden”.

 3. Access Says:

  I slutet av filmen kan man klicka på olika länkar beroende på om man är man eller kvinna. Då kommer man till en sida där man kan skriva in sitt namn och telefonnummer för att bli uppringd av Folksam.

  Jag föreslår att just DU ser till att bli uppringd av Folksam, för att på så sätt få möjlighet att framföra din åsikt muntligen. På så sätt får Folksam dessutom lägga ner en massa tid på att ta kontakt med människor som bara vill klaga på dem. Det kanske får dem att lägga om strategi till nästa kampanj.

 4. alert Says:

  Så här skriver Henry makow i ”feministfrågan” As we celebrate Father’s day, let’s remember that the financial elite is redefining the family to exclude or downplay the role of father. Feminist family law and state ideology treat men as pathological oppressors and promote families led by single mothers or homosexuals.
  http://www.rense.com/general66/fath.htm

 5. Access Says:

  Alert: Som homo är jag rätt trött på att ständigt bli sammankopplad med feministerna. Jag har ingen anledning att söka deras gillande.

 6. LatentEnergi Says:

  Alla kontor och idrottsplatser borde ha apljud i bakgrunden.
  (Fotboll är bara en lek, jag tror det glöms bort ibland.)

 7. Wendy Says:

  Pär Ström har återigen visat att han inte har någon humor.

 8. Pittbull utan läppstift Says:

  Problemet är att Folksam ljuger. Kvinnor får inte alls lägre lön för samma jobb.

  Om det varit före 1979, ja, då hade det stämt, men inte nu.

  Lön och inkomst är olika saker. Kvinnor har som kollektiv lägre inkomster av en rad olika skäl. Ett är naturligtvis att kvinnor har högre sjukfrånvaro.

  Sedan kan man också av statistiken konstatera, att kvinnor söker sig till yrken som inte ger lika höga inkomster.

  De dominerar t ex inom apotekaryrket, men inte inom läkarkåren.

  Gäller det direktörer inom t ex Folksam, skulle det förvåna mig om de kvinnliga dirrarna hade lägre lön än de manliga. 🙂

 9. Peter Says:

  Man får känslan att innan du sett filmen gått in med en negativ inställning mot just Folksam.
  Du kan ju inte på fullaste allvar ta åt dig av filmen, karl? Vissa saker måste man ta med en nypa salt.
  Det finns mycket man kan bli upprörd över, bara man vill.

  Jag tycker filmen är fullkomligt klockren och rolig.
  Om inte annat så har den i alla fall fött en jämställdhetsdebatt här 🙂

 10. Jamison Says:

  wonderful put up, very informative. I ponder why the opposite
  experts of this sector don’t understand this. You must
  continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base
  already!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: