FRA-protesterna måste övergå i mycket bredare integritetskamp

Idag sker riksdagens högtidliga öppnande, och utanför riksdagshuset är det fullt med anti-FRA-demonstranter. Det är bra. Det är fantastiskt glädjande att en integritetsrelaterad fråga blivit så het. Nu har det gått tre månader sedan FRA-lagen klubbades, och den fortsätter att ge regeringens ledamöter mardrömmar på nätterna. Mot bakgrund av att integritet så sent som i början av juni i år i stort sett var en icke-fråga är det fantastiskt.

Men en sak är jag aningen orolig över. Att integritetsintresset kommer att stanna vid FRA-lagen. Den utgör ju bara ett (visserligen viktigt) av de steg på vägen mot ett orwellianskt samhälle som vi redan har tagit eller är på väg att ta.

– Vi har redan fått möjlighet för polisen att avlyssna preventivt (utan konkret brottsmisstanke), liksom buggning.
– En pågående utredning har fått som direktiv att se över möjligheterna att börja använda PKU-registret (med blodprover på ungefär halva befolkningen) för polisiära syften. Obs att proven lämnats mot löfte att de bara skulle användas i medicinsk forskning.
– EU har klubbat ett direktiv om trafikdatalagring, som kräver att information lagras om alla människors telefonsamtal, email och sms. Även var de befinner sig geografiskt med mobilen.
– Det mullrar av hot mot yttrendefriheten på internet, bland annat har EU:s justitiekommissionär Franco Frattini uttalat sig för central filtrering (censur) av ”oönskade” sajter och förbud mot vissa ord i sökmotorer
– På flera sätt går vi mot övervakning via GPS eller annan teknik av var och när vi kör med våra bilar. England bygger nu ut ett sådant system över hela landet.
– Kollektivtrafiken i Sverige tänker börja (har delvis redan börjat) att lagra varje genomförd resa på individnivå
– USA trycker på för att hela världen ska införa övervakningssystem på bankerna (Anti Money Laundering, AML-system). Norge har redan lagstiftat om detta.
– Svensk polis vill förbjuda anonyma kontantkort för mobiltelefoner – ingen ska kunna ringa anonymt
– Övervakningskameror börjar förses med automatisk ansiktsigenkänning (ännu inte i Sverige)
– Med radioetiketter (RFID, en slags pyttesmå radiosändare) kommer snart människors rörelser att kunna övervakas. Tester har redan gjorts där människors gående på flygplatser övervakats med RFID.

Listan skulle kunna göras längre, men det blir för tjatigt (om du vill veta mer, abonnera på mitt nyhetsbrev Big Brother Bulletin, www.atomer.se/bbb). Den viktiga slutsatsen är: Engagemanget mot FRA-lagen måste kanaliseras i engagemang mot storebrors framstötar över huvud taget. När nästa framstöt kommer (det lär inte dröja länge) måste vi vara beredda omedelbart, och svaret ska vara lika skarpt som dagens FRA-protester!

2 svar to “FRA-protesterna måste övergå i mycket bredare integritetskamp”

  1. Gunke Says:

    >- Övervakningskameror börjar förses med automatisk ansiktsigenkänning >(ännu inte i Sverige)

    Och hur vet du det? Det är bara en fråga om mjukvara inget annat.

  2. Dennis Nilsson Says:

    Medel föder motmedel, som bekant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: