Snokande webbläsare

Det förvånar inte ett dugg när nu Microsoft släpper en webbläsare IE 8 (Internet Explorer 8 ) som snokar på människors surfande. Programvaran noterar bland annat vilka sajter som besöks och användarens IP-nummer, och skickar över denna information till Microsoft.

Detta är väldigt känslig information. Vilka sajter en människa besöker säger mycket om hennes intressen, åsikter och livsstil. Sådan information ska ingen utomstående skaffa sig prenumeration på.

Hur använder Microsoft den känsliga information man kommer över? Kommersiellt? Går den vidare till amerikanska myndigheter för användning i ”kriget mot terrorismen”?

Mitt förslag är: Skaffa webbläsaren Firefox. Den är utmärkt. Och troligen snokar den inte på ditt surfande (helt säker är svår att vara, men det finns inget som tyder på det).

En vanlig användare har ingen möjlighet att känna till exakt vad en programvara egentligen gör. Det är den bistra sanningen. Vi är utlämnade att lita på leverantören. Det enda helt säkra sättet att gardera sig mot snokande är att skriva programvaran själv (eller använda öppen källkod, läsa igenom hela koden och sedan kompilera själv).

Annonser

14 svar to “Snokande webbläsare”

 1. rikard Says:

  Off topic:

  Jag vill bara tacka dig för att du stod upp för friheten på internet och vågade väga den mot baksidorna i Uppdrag granskning om självmordssajter.

  Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att folk vågar stå upp för internet just nu. Det är under attack från moralpaniska gammelmedier och folk som tror sig vilja väl.

 2. Martin Says:

  Firefox snokar också på dig. Om du använder Google-boxen för att göra dina sökningar är autocomplete påslagen i default, varenda knapptryckning skickas till google, slutligen även din sökning såklart.

 3. Tetris Says:

  Martin: hur i allsin dar ska Google kunna hjälpa mig att hitta webbsidor om jag inte skickar sökbegrepp till dem? Däremot om det lagras någonstans att Tetris har sökt efter följande saker: {…} – och det dessutom kopplas till mitt folkbokföringsnamn och personnummer – då börjar det bli ruggigt…

 4. Erik Says:

  Komplement till Firefox:

  Använd Scroogle som ”sökmotor” i ställer för Google för att öka integriteten. Scroogle är en Google Scraper – Google snyltare 🙂 som inte sparar loggfiler, och Google får bara tag i Scroogles IP-adresser. Man får samma sökresultat eftersom Google anropas av Scroogle.

  http://www.scroogle.org/cgi-bin/scraper.htm

 5. mattias Says:

  Ang det enda helt säkra sättet är att kompilera själv:
  http://cm.bell-labs.com/who/ken/trust.html

  Kanske lite väl akademiskt men intressant

 6. Gunke Says:

  Man kan använda TOR/Privoxy för att köra med en form av anonym
  surfing.

 7. Putte Says:

  Här är en ny avlyssningsskandal. Denna gång från Brasilien.

  Wiretaps in Brazil – Spying on justice

  Sep 4th 2008 | SÃO PAULO
  From The Economist print edition
  The top spooks eavesdropped on the top court

  http://www.economist.com/world/americas/displaystory.cfm?story_id=12060388

 8. FIG-GHD742 Says:

  Det finns flera sätt att minimera utgånde data från din dator.
  1: Skaffa en bra brandvägg, och då är inte Windows brandvägen bra.
  Jag använder. Ashampoo Firewall.
  2: Skaffa ett program som kan läsa av all utgånde data från din dator. jag använder. smsniff.
  http://www.nirsoft.net/utils/smsniff.html
  Den Visa alla typer av Nätverkstrafik tro jag?.

  Eller så dra du helt enkelt ut jacket 😉
  / FIG

 9. Folke Says:

  En liten omskrivning..

  ”En vanlig medborgare har ingen möjlighet att känna till exakt vad lagstiftarna egentligen gör. Det är den bistra sanningen. Vi är utlämnade att lita på staten. Det enda helt säkra sättet att gardera sig mot statsövertramp och justitiemord är att sluta sig i sitt eget land (eller annamma offentlighetsprincipen, där myndigheter och politiker kan granskas).”

  Vad jag vill ha sagt är att enskilda användare inte nödvändigtvis måste granska, det viktiga är att det går att granska, för det innebär att vissa insatta faktiskt gör det, och det räcker med att en enda person upptäcker något graverande, så går larmet. Datorprogram kräver transparens av samma anledning som granskande av makten kräver det.

 10. LatentEnergi Says:

  Bara en handfull vetenskapsmän på CERN tror sig veta vad som kommer att hända, flipp, flopp, eller framtida katastrof, men det startar inga varningsklockor hos regeringen?
  Du som läst fysik och är IT-rådgivara till regeringen kanske kan medverka till att regeringarna skaffar sig större koll på att CERN inte återgår till att ”mörka” riskerna. Med de senaste säkerhetsanalyserna från CERN så är det uppenbart att CERN tidigare förlöjligat/mörkat riskerna. I själva verket behövdes en hel del utredningar för att utesluta riskerna. Och nu hänger allt på att två personer har rätt i sina beräkningar:
  Sephan Hawking och Michelangelo Mangano.
  (Och att vissa andra har fel.)
  LatentEnergi

 11. Stig B Says:

  LatentEnergi oroar sig i onödan. CERN är en väldigt öppen organisation som inte mörkar utan ser till att saker publiceras och blir tillgängliga.

  Hur vet jag det? Jo jag har arbetat på CERN i många år.
  Sov lugnt!

 12. LatentEnergi Says:

  ”Stig B”.
  Att det pratas så lite om riskerna med LHC beror kanske på okunnighet snarare än mörkning. Men det är kanske lika illa det.
  Jag skulle vilja se en riskanalys där man tar med i beräkningarna möjligheten att Hawking och Mangano kan ha fel! Hur stor är den risken?
  Är den 0,00000000000000001% så är den för stor. Med den stora skada som kan uppstå måste risken vara mindre än så. Jag tror ingen människa är ofelbar. Speciellt inte när de räknar på något som man nog inte helt säkert kan säga att formlerna går att applicera på. Man har hänvisat till att de experiment man gör sker naturligt i rymden. Men det är ju inte sant! De förhållanden de skapar är unika för universum. Visst är det intressant att få skapa ny partiklar som inte funnits sedan big bang, men är det tillräckligt riskfritt? Varken du eller jag vet, vem vet?

 13. LatentEnergi Says:

  En risk som CERN inte tagit med i beräkningen är religionerna, och masspsykoser i ”farliga” länder.
  Inte jag heller.
  Det kan uppstå problem om CERN oförskyllt får skulden för allt konstigt som sker efter att de startat sina experiment.
  Ny skyller man ju trevligt nog alla avvikelser på global uppvärmning.
  Sedan blir det kanske istället på att ett stort svart hål rör sig i jordens inre.
  Detta är kanske ett mer akut problem än om det faktiskt bildas ett svart hål.
  De kan rent av tro att CERN skapat en ny ond GUD, en anti-GUD ?
  Jag spekulerar bara, men senariot är ju inte otänkbart.

 14. Mjo Says:

  http://news.cnet.com/8301-13578_3-10040152-38.html

  U.N. agency eyes curbs on Internet anonymity

  United Nations agency is quietly drafting technical standards, proposed by the Chinese government, to define methods of tracing the original source of Internet communications and potentially curbing the ability of users to remain anonymous.

  The U.S. National Security Agency is also participating in the ”IP Traceback” drafting group, named Q6/17, which is meeting next week in Geneva to work on the traceback proposal. Members of Q6/17 have declined to release key documents, and meetings are closed to the public.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: