Stärk försvaret, skydda Sverige!

Regeringen skjuter upp försvarsbeslutet för att närmare analysera den säkerhetspolitiska situationen efter Rysslands krigsoperation i Georgien. Det är bra. Det får vara slut med svensk försvarspolitisk naivitet.

Nog är det bra med en snabbrörlig insatsstyrka som kan sättas in i fredsbevarande operationer i länder som Afthanistan och Tschad, men det är en form av bistånd, inte försvar. Saker ska benämnas vid sina rätta namn. Försvarets huvuduppgift är att försvara Sverige, dess territorium, dess folk och dess intressen i närregionen.

Jag har aldrig trott på det där önsketänkandet om att det militära hotet mot Sverige upphört. Det låter alltför mycket som ”Fred i vår tid”, och det passar budgetsituationen alldeles för väl för att vara trovärdigt. Låt vara att hotet på mycket kort sikt är litet – problemet är bara att det tar mycket lång tid att åter bygga upp ett nedrustat försvar. Och signalerna om att onda tider faktiskt kan komma – de är här nu för dem som inte har hörselskydden på!

AB SvD DN Exp

Annonser

5 svar to “Stärk försvaret, skydda Sverige!”

 1. barfota Says:

  Håller fullständigt med dig.
  Finns det någon som trott på det här önsketänkandet förutom de som får en ”fjäder i hatten” av att synas och höras internationellt. På tok för stor del av skattemedel användes för att politiker vill göra sig populära överallt utom i Sverige. Tänk om de kunde bry sig lite mer om de inhemska problemen och sluta upp med att leka Robin Hood med våra surt förvärvade skattemedel. Men det är klart, pengarna kan ju alltid användas till överdrivna feta fallskärmsavtal för avdankade politiker, vi får inte glömma att hur dåligt de än har skött sina jobb så tycker de sig alltid både vara ”värda” och ”berättigade” till att förskingra skattebetalarnas pengar.

 2. Gubben Says:

  Här harklar sig ryssen och Tolgfors skiter i byxan! Men det var väl väl det så den naiva nedrustningen får ett slut.

 3. rikard Says:

  Iofs kanske man bör fundera över om man vill leva i ett samhälle med total övervakning av medborgarna och en stark militär, eller ett samhälle med total övervakning av medborgarna och en svag militär.

  Samma fråga bör man ställa och byta ut militär mot polismakt.

  Lösningen på paradoxen är naturligtvis att först motverka och nedrusta massövervakningen och sedan ta ställning för eller mot militär- och polisiär upprustning.

  Jag gör bedömningen att massövervakningen är ett akut och nära förestående problem för demokratin och befolkningen. Det militära och kriminella hotet känns inte lika akut och nära förestående. Faktiskt.

 4. Lövet Says:

  Kan vara värt att reflektera över att man brukar säga att det tar längre tid att bygga upp försvarsförmåga än att riva ner den…

  …med tanke på att vi metodiskt demonterat försvaret sedan början på 1990-talet så ger ju det ett perspektiv på hur lång tid det kan tänkas ta innan premieförnyelsen av hemförsäkringen träder i kraft…

 5. ÄRRHÅ Says:

  Sverige kommer aldrig kunna ha ett försvar i jämförelse med Ryssland och vi kommer därmed alltid vara beroende av EU och NATO.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: