Fördel av att vara kvinna

”Succé för Sarah Palin”, ropar Aftonbladet ut. Det gäller John McCains kandidat till posten som vicepresident i USA, som möttes av ett väldigt jubel på det republikanska partiets konvent. Roligt för henne och för partiet!

I Sverige har röster i debatten, exempelvis Dagens Nyheters ledarskribent Barbro Hedvall (här), hävdat att Palin drabbats extra hårt av ”skandalen” kring hennes gravida tonårsdotter för att hon är kvinna. Måhända ligger det något i det, vilket i så fall är en värdering som ska motarbetas, även om jag långtifrån känner mig övertygad om att en man blivit mildare granskad.

Men oavsett hur det är med den saken är det typiskt för dagens debattklimat att den andra halvan av verkligheten glöms bort. Att Sarah Palin får extra strålglans och värdefull medial uppmärksamhet just för att hon är kvinna på ett mansdominerat område. Jag hävdar att det är mycket vanligt att det blir så. Men en sådan sak skulle aldrig en svensk ledarskribent ta upp.

Uppdatering: Glädjande nog kan jag konstatera att jag hade fel när jag skrev den sista meningen i förra stycket. Dagens Nyheters ledarskribent Niklas Ekdal skrev så här några dagar senare (här):

”Med John McCains vicepresidentkandidat Sarah Palin förhåller det sig tvärtom. Vid sidan av den kristna övertygelsen var könet hennes främsta merit. Skulle McCain ha valt en 44-årig man från en perifer stat, renons på utrikespolitisk erfarenhet, som bara haft två år som guvernör bakom sig och som presenterat sig som en vanlig farsa? Aldrig i livet.”

Intresserad av genusfrågor? Jag rekommenderar bloggen Genusperspektiv.

Annonser

7 svar to “Fördel av att vara kvinna”

 1. gjuri Says:

  Ännu ett lysande exempel på att halva befolkningen ”glöms” bort.
  Utsatta män? Vad gör vi med och för dem?

  Skrämmande!

 2. gjuri Says:

  hmmm.. glömde visst länken till reportaget.
  Här kommer den http://sydsvenskan.se/malmo/article364064/Karin-gor-valdsutsatta-kvinnor-trygga.html

 3. S Says:

  Men oavsett hur det är med den saken är det typiskt för dagens debattklimat att den andra halvan av verkligheten glöms bort. Att Sarah Palin får extra strålglans och värdefull medial uppmärksamhet just för att hon är kvinna på ett mansdominerat område. Jag hävdar att det är mycket vanligt att det blir så. Men en sådan sak skulle aldrig en svensk ledarskribent ta upp.

  Fast den ledarskribent du länkar till tar faktiskt upp hur nomineringen av Palin skapade medial uppmärksamhet enbart pga att hon är kvinna. Hon skriver det i inledningen, till och med.

 4. inspirone Says:

  Menar du på fullaste allvar Pär Ström att du har problem med att Sarah Palin som kvinnlig vicepresidentkandidat får för mycket uppmärksamhet under en gigantisk redigerad kampanj i USA.
  Vem eller vilka är det av den ”andra halvan” som glöms bort?

  Sarah Palin ÄR strålglans!
  Go for it!

 5. VEB Says:

  inspirone:

  ”Menar du på fullaste allvar Pär Ström att du har problem med att Sarah Palin som kvinnlig vicepresidentkandidat får för mycket uppmärksamhet under en gigantisk redigerad kampanj i USA.”

  Nej knappast, det han har problem med är snarare att när en kvinna får fördelar pga sitt kön så lyfts det INTE fram men om en kvinna får nackdelar pga sitt kön ses det som ett samhällsproblem. När en man får fördelar pga sitt kön lyfts det fram på samma sätt som när en kvinna får nackdelar pga sitt kön och när en man får nackdelar pga sitt kön blir det ingen reaktion alls.

 6. Peter Says:

  Jag håller ofta med dig, Pär Ström, i din kamp för att belysa orättvisor till mäns nackdel, men nu tycker jag att du skjuter från höften. Även om feministerna ofta ser spöken mitt på ljusa dan så är det väl ändå så att kvinnor är orättvist underrepresenterade i amerikanska presidentvalskampanjer?

 7. Andreas Says:

  Peter, läs VEB’s kommentar ovan, du verkar ha missförstått Ströms mening med inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: