FRA påminner om Total Information Awareness

Idag publiceras en debattartikel på DN Debatt (som jag är en av undertecknarna av) som pekar på FRA:s möjligheter att kartlägga vanliga människors livsstil, vanor, åsikter och preferenser. Det kan göras genom datakörningar, exempelvis så kallad mönsterigenkänning, på de mängder av elektroniska fotspår som strömmar genom internet. Det handlar inte bara om mejlande, ringade och sms:ande, liksom om mobiltelefonernas avslöjanden om geografisk uppehållsort, utan även om surfandet. Det senare avslöjar ofta mycket om privatliv, intressen, åsikter och hälsotillstånd.

Möjligheterna påminner om vad som planerades i USA under åren närmast efter terrorattackerna den 11 september 2001: Total Information Awareness (TIA), sedermera omdöpt till Terrorism Information Awareness. Det var ett gigantiskt övervakningssystem som började byggas upp av Darpa, den amerikanska militärens forskningsorganisation (och efterföljare till Arpa som en gång i tiden startade internet). TIA hade fullt stöd av president Bush, som startade myndigheten Information Awarensss Office för att bygga upp systemet. Idén var att samla in gigantiska mängder elektroniska fotspår från människor och sedan köra mönsterigenkänning för att sålla fram dem med ett suspekt beteendemönster. För att ta ett förenklat exempel för pedagogikens skull: Den som tar flyglektioner, köper konstiga kemikalier och dessutom reser ofta till Afghanistan hamnar på watch list.

”Total kännedom om transaktionshot kräver att man håller koll på individer och förstår hur de passar in i modeller”, skrev US Department of Defence apropå TIA. Till slut blev TIA för mycket även för amerikanerna, och kongressen stoppade finansieringen av projektet som nu är officiellt lagt på is (även om en del hävdar att det genomförs i hemlighet med militära pengar). Men att världens största demokrati varit så nära att genomföra något så drakoniskt stämmer till eftertanke.

Min bok ”Övervakad” (Liber), som utkom 2003, inleds med ett kapitel om Total Information Awareness. Du finner Wikipedias artikel här.  Och här finner du en precis släppt sju minuters videointervju som jag gjort med professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki, där han stöder vår tes i dagens debattartikel att massinsamling av data om svenska folket inte fungerar i kampen mot terrorismen.

När TIA var aktuellt i USA citerade kritikerna bland annat den amerikanske vetenskapsmannen, författaren och diplomaten Benjamin Franklin (1706-1790): Han sa: ”De som är beredda att ge upp väsentliga friheter för att få lite temporär säkerhet förtjänar varken frihet eller säkerhet”. Det är lika aktuellt idag. FRA-lagen måste rivas upp.

Kommentarer till dagens debattartikel i SvD och Expressen.

Annonser

10 svar to “FRA påminner om Total Information Awareness”

 1. opassande » Blog Archive » Perspektiv på människans plats i samhället Says:

  […] den står bl.a. Mark Klamberg, Micke och Anna från stoppafralagen.nu, Christopher Kullenberg, Pär Ström och Johan Westerholm. Mycket bra jobbat av samtliga att göra sociogram förståeligt för oss […]

 2. latentenergi Says:

  (Bra och sakligt skriven debattartikel.)
  Att regeringen indirekt via FRA ska få hållhake på alla medborgare kan inte vara förenligt med en demokrati. När denna avlyssning gjorts några år kommer det inte längre att finnas någon ”oskyldig” medborgare.
  De flesta människor är politiskt inkorrekta och säger sanningar till sina vänner. De flesta människor kommer någon gång att råka besöka en olämplig hemsida. Vår framtid ser hemsk ut.
  LatentEnergi

 3. latentenergi Says:

  Kan jag köpa tjänster och information från FRA, om jag vill veta vad min granne pysslar med? Kan jag köpa deras programvara och använda den för att filtrera bort spam? Det finns ganska många företag som specialiserat sig på att sälja insamlad internet-information, några av dem luktar FBI.
  FRA kan kanske bli lönsamt och affärsdrivande?
  Jag ser stora utvecklingspotentialer här. (Tyvärr.)
  LatentEnergi

 4. tindra-annette broström Says:

  Du och dina medförfattare får ett stort fång röda rosor av mig. Vilken bra artikel.

  Nu borde väl politikerna ändå vakna och börja utforska det här med situation awareness. http://en.wikipedia.org/wiki/Situational_awareness.

  /T-A

 5. FRA-LAGEN: DET SOVANDE FOLKET VAKNADE! « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] kan inte annat bli glad och jag skulle vilja skicka blommor till alla men det får bli Margareths krans i […]

 6. FRA-LAGEN: ALLIANSENS BOTTENNAPP « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] Pär Ström bloggar idag om Total Information Awareness TIA. Och jag har tidigare skrivit om the global information grid. Det är på ett ungefär samma sak. Earle warning eller tidig förhandsinformation vem vill inte kunna få det inför sitt beslutsfattande. […]

 7. Per Says:

  Hörde nyheten på radio idag, Kändes mig mycket obehaglig tillmods, ett mörker laddes lades ner över mig! Skakades mina grundvalar!
  Aldrig ska staten ska få mig och folket kartlägga så socialt i idelj, kränka mänskors rätt privatliv och kränkas människor rättigheter på detta sätt.
  Ja för FRA – polikter lögner om inte avlyssna svenska folket!! Vår demokrati är hotat på sikt!

  Slog i saken att tog ledigt ifrån jobbet, som jag för sig var litte sugen att demonstrera, men slog i saken nu!

  Svenska folk, man ur huse rädda svenska demokrati och bevara vår mänskliga rättigheter!

 8. Putte Says:

  En annan aspekt som inte kommit fram är att man i värsta fall kan få en extrem ändamålsglidning där ALL information som är insamlad krävs fram av aggressiva advokater som fiskar efter bevis i civilmål.

  Det händer redan i USA (dock inte för den hemliga information som finns hos NSA). Som tur är har detta inte spridits till Europa men man kan aldrig vara säker. Tänk vad en aggressiv skiljsmässoadvokat som slåss för vårdnad och underhåll kan göra med lagrade trafikdata och sociogram.

  Technology, business and the law The big data dump
  Aug 28th 2008 From The Economist print edition

  A deluge of electronic information may overwhelm American civil justice

  http://www.economist.com/business/PrinterFriendly.cfm?story_id=12010377

 9. Pekka Says:

  Läste något intressant på Wikileaks ”insändnings”-webbsida: http://www.wikileaks.org/wiki/Wikileaks:Submissions

  ”Online submissions are routed via Sweden and Belgium which have first rate journalist-source shield laws.”

  Hmmm…

 10. big data Says:

  I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.

  I’m quite certain I’ll learn plenty of new stuff
  right here! Good luck for the next!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: